Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Αναδεικνύεται το «Κυπαρίσσι του Πατροκοσμά» στην Πρασιά. Σε εξέλιξη έργο προϋπολογισμού 455.000 ευρώ. Φιλοδοξία να μετατραπεί σε πόλο έλξης επισκεπτών

Σε εξέλιξη βρίσκονται εδώ και λίγες εβδομάδες οι εργασίες, στο Κυπαρίσσι της Πρασιάς, για τη διεκπεραίωση του έργου «Ανάδειξη ιστορικού κέντρου οικισμού Πρασιάς και σύνδεση με τον ιστορικό χώρο "Το Κυπαρίσσι του Κοσμά του Αιτωλού"» . Μεγάλο μέρος του έργου θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και η τελική του παράδοση αναμένεται το 2016, σύμφωνα με τον δήμο Αγράφων.

kyparissi-prasia1

Το έργο έχει προϋπολογισμό 455.000 ευρώ και έπειτα από δημοπράτηση αναδείχθηκε ως ανάδοχος η εργοληπτική επιχείρηση Κ/ΞΙΑ Μπακατσιάς Πέτρος -Χατζόπουλος Γεώργιος. Η μελέτη περιλαμβάνει εργασίες όπως η πλακόστρωση της πλατείας, η τοποθέτηση κυβόλιθων στο τμήμα του δρόμου που συνδέει την πλατεία με το Κυπαρίσσι, η κατασκευή σκεπαστής βρύσης , η τοποθέτηση ξύλινης περίφραξης κ.α. Προφανής στόχος είναι να δοθεί η δέουσα αξία και προβολή στο ιστορικό αιωνόβιο «Κυπαρίσσι του Πατροκοσμά», ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, που έχει ανακηρυχθεί και Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής

«Η εικόνα του οικισμού Κυπαρίσσι αναμένεται να αλλάξει ριζικά», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αγράφων, «…καθώς οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι πολύ σημαντικές και έχουν ως στόχο αναδείξουν έναν ιστορικό χώρο ο οποίος για πολλά χρόνια είχε ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε βάθος χρόνου αναμένεται η τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής και η επιστροφή νέων ανθρώπων στις ρίζες τους όπου θα μπορούν πια να ασχοληθούν και με άλλα αντικείμενα πέραν της κτηνοτροφίας».

«Παράλληλα», προσθέτει, «ο Δήμος κάνει προσπάθειες για την άρση της απομόνωσης του Δήμου μας από τους όμορους Δήμους και Νομούς. Και για την περίπτωση της Πρασιάς και γενικότερα της Δ.Ε. Ασπροποτάμου αυτό θα επιτευχθεί με τη βελτίωση του δρόμου προς Καρδίτσα, τμήμα του οποίου σήμερα αποτελείται από χωματόδρομο, κάνοντας ειδικά τους χειμερινούς μήνες σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση προς αυτή (έχει υποβληθεί από τον Νοέμβριο του 2014 αίτημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ώστε με διαπεριφερειακή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να ολοκληρωθεί το τμήμα από τα όρια του Νομού έως τα Βραγγιανά Καρδίτσας μήκους 6 χιλιομέτρων και να ασφαλτοστρωθεί)».

«Η ανάπτυξη του Δήμου Αγράφων», καταλήγει η ανακοίνωση, «…είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία όμως επιταχύνεται όταν εντάσσονται στον τεχνικό του προγραμματισμό έργα σαν και αυτό. Με τη βοήθεια των τοπικών συνελεύσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι καταγράφηκαν όλες εκείνες οι μελέτες οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες για την ανάπτυξη του Δήμου και η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να τις υλοποιήσει ανάλογα βέβαια και με τις κατευθύνσεις που θα δοθούν από το νέο ΕΣΠΑ».