Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Σεραφείμ Ζώτος (προπονητής Άτλαντα - μπάσκετ με καρότσι): «Υπάρχει προκατάληψη, τα παιδιά όμως έχουν εξοικειωθεί»

Ο Σεραφείμ Ζώτος μίλησε στα αποκλειστικά στα «Ευρυτανικά Νέα» για την προσπάθεια που γίνεται στις τάξεις του Άτλαντα, τις δυσκολίες που καλείται να διαχειριστεί, αλλά και τους κομάντο-αθλητές που διαθέτει. Ο κ. Ζώτος κατάγεται από την Ανατολική Φραγκίστα, την οποία επισκέπτεται κάθε Καλοκαίρι, ενώ διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, όπου προπονεί την ομάδα του Άτλαντα.

zwse1

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου ο Άτλαντας (ομάδα μπάσκετ με καρότσι) έφυγε από το Καρπενήσι, μετά από 5 ημέρες προετοιμασίας στο ξενοδοχείο Μοντάνα, όπου διέμενε. Τα «Ευρυτανικά Νέα» παρακολούθησαν δύο προπονήσεις της ομάδας και συνομίλησαν την πρώτη φορά με τον Ευρυτάνα (από τον Ασπρόπυργο) Πρόεδρο κ. Θανάση Βίγλα, η συνέντευξη του οποίου δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας, αλλά και τον επίσης Ευρυτάνα (από την Ανατολική Φραγκίστα) προπονητή κ. Σεραφείμ Ζώτο, η οποία ακολουθεί.

Σεραφείμ Ζώτος - Συνέντευξη
Διαμένετε στην Αθήνα μόνιμα, όμως έχετε  καταγωγή από την Ευρυτανία...
Ναι, πράγματι! Είμαι από την Ανατολική Φραγκίστα, χωριό καταγωγής του πατέρα μου! Έρχομαι κάθε χρόνο το Καλοκαίρι και συνήθως Ιούλιο, όπως έκανα φέτος.

Πείτε για την προσπάθεια, που γίνεται στην ομάδα του Άτλαντα;
Η ομάδα είναι νέα, αφού η όλη προσπάθεια άρχισε πριν δυο χρόνια και σε αυτή υπάρχουν έμπειροι, αλλά και νέοι αθλητές. Για παράδειγμα, ο έγχρωμος ο Γκουμά δεν είχε παίξει ποτέ στο παρελθόν μπάσκετ και δεν είχε ακουμπήσει ποτέ μπάλα! Όμως προσπαθεί παρά πολύ στις προπονήσεις και έχει ήδη σημειώσει μεγάλη βελτίωση. 
Γενικά, όμως είναι δύσκολο το όλο εγχείρημα, γιατί δεν γίνονται οι προπονήσεις με την συχνότητα, που θέλουμε. Αυτές οι ομάδες πρέπει να κάνουμε προπόνηση πέντε (5) φορές την εβδομάδα, όμως εμείς κάνουμε τρεις (3), για λόγους επαγγελματικούς και έλλειψης χρόνου, ενώ υπάρχει και διεθνής αθλητής, ο οποίος κάνει μία φορά προπόνηση την εβδομάδα!!
 Ένα άλλο στοιχείο δύσκολο για εμάς είναι ο χαρακτήρας του κάθε παίχτη. Ειδικά τα παιδιά που έμειναν ανάπηροι από ατυχήματα, κουβαλάνε μέσα τους δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες δυστυχώς πολλές φορές βγαίνουν στο γήπεδο  και είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαχείριση.

Zwse-10

Πώς χειρίζεστε τέτοιες καταστάσεις;
Είναι δύσκολο! Πάντα, με κουβέντα κατ’ ιδίαν και ηρεμία, το συζητάμε και το καταλαβαίνουν, αλλά μετά από μια εβδομάδα με 10 ημέρες συμβαίνει ξανά το ίδιο. Θέλει διαρκή προσπάθεια…

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύλλογος;
Είναι αρκετές οι δυσκολές και πολλά τα προβλήματα. Όπως σε όλους έτσι και σε εμάς, μας έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση, ενώ αρκετοί χορηγοί έχουν φύγει. Επιπλέον, το πρωτάθλημα δεν είναι ενιαίο όπως θα θέλαμε και θα έπρεπε, αλλά είναι χωρισμένο σε βόρειο και νότιο όμιλο και αυτό επηρεάζει και την Εθνική ομάδα, η οποία μη έχοντας οι αθλητές της πολλά παιχνίδια βρσκεται χαμηλά στο αγωνιστικό της επίπεδο.

zwse-3

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει και αγωνιστικά, αλλά και ως σύλλογος;
Αγωνιστικά, θέλουμε αρχικά να δώσουμε το παρών στο final 4 και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε την είσοδο στον τελικό, τόσο στο πρωτάθλημα όσο στο κύπελλο Ελλάδος. Σαν ομάδα θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των παιχτών στις τέσσερις (4) γραμμές του παρκέ. Σε μια δύσκολη στιγμή στη διάρκεια ενός αγώνα αρχίζει η γκρίνια και η αντίδραση και εγώ πρέπει να «βγάλω τον πυροσβεστήρα». Ασχολούμαι περισσότερο με την συμπεριφορά πολλών, παρά με τα αγωνιστικά θέματα...!! Εξάλλου, όταν βελτιωθούν οι σχέσεις μέσα στο γήπεδο θα έρθουν και τα αποτελέσματα της ομάδας.

Βιώνετε ακόμα και σήμερα αυτή την προκατάληψη απέναντι σε άτομα με αναπηρία;
Τα έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν ακόμα τέτοιες περιπτώσεις, ορισμένοι θα σε κοιτάξουν περίεργα όμως εμείς πλέον δεν τα πολυβλέπουμε. Τα παιδιά είναι κομάντος (!), παίζουν πολλά χρόνια μαζί και πλέον όπου και αν πηγαίνουν (αεροδρόμια, γήπεδα, εστιατόρια κ.ά) δεν έχουν πρόβλημα, έχουν εξοικειωθεί. 

zwse-2

Κ. Ζώτο, σάς ευχαριστούμε για χρόνο που μάς διαθέσατε και σάς ευχόμαστε υγεία, δύναμη και επιτυχίες μέσα στη σεζόν.
Καταρχάς, σας ευχαριστούμε που ήρθατε δύο φορές να μας δείτε και για το χώρο που αφιερώσατε στην εφημερίδα σας. Επίσης, να ευχαριστήσουμε το ξενοδοχείο Μοντάνα για τη φιλοξενία του και τις υπηρεσίες που μας παρείχαν. Μείναμε όλοι κατενθουσιασμένοι και το έχω πει ήδη στους ιθύνοντες του ξενοδοχείου. Έχω ταξιδέψει σε πολλά μέρη, όμως αυτό εδώ κυριολεκτικά δεν υπάρχει. Εδώ προπονήθηκαν η Εθνική Ελλάδος, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, όποτε ότι και πω θα είναι λίγο. Διασχίζοντας ένα διάδρομο 20 μέτρων βρίσκεσαι στο γήπεδο και αυτό δεν υφίσταται πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Ευελπιστώ να πραγματοποιήσουμε κάτι ανάλογο και τα επόμενα χρόνια. 

zwse-7

Σεραφείμ Ζώτος - σύντομο βιογραφικό 
Ο Ευρυτάνας (καταγωγή από την Ανατολική Φραγκίστα) Σεραφείμ Ζώτος γεννήθηκε στις 10-02-1966 (49 ετών) υπήρξε προπονητής στις ακαδημίες μπάσκετ του Πανελληνίου και στη συνέχεια του ανατέθηκε το πόστο του Τιμ μάνατζερ, όπου παρέμεινε για αρκετά χρόνια. Υπήρξε μέλος του συλλόγου σε όλες τις κατηγορίες, ακόμα και όταν ο Πανελλήνιος τερμάτισε 4ος στο πρωτάθλημα αντρών και ήταν στο final 4 του Eurocup, ενώ έχει έρθει με την ομάδα στο Καρπενήσι για την προετοιμασία της. Ένα χρόνο πριν διαλυθεί η ομάδα ο κ. Ζώτος-Τσιάμης αποχώρησε.  
Ο Τσαλές -όπως είναι το προσωνύμιό του- ασχολείται με την προπονητική στο μπάσκετ με καρότσι από το 1994, όταν και ανέλαβε τους Αετούς Αθηνών.  Ήταν ο προπονητής της ομάδας Ολύμπια στον τελικό του All Star Game με την Ήλιδα, αργότερα διετέλεσε για τέσσερα (4) χρόνια ομοσπονδιακός προπονητής και στην συνέχεια ανέλαβε την ομάδα των «Ολυμπιονικών». Ο εκπαιδευτικός στο επάγγελμα κ. Ζώτος, μετά από ένα μικρό διάλειμμα λόγω φόρτου εργασίας ανέλαβε για ένα χρόνο τον ΠΑΣΚΑ (Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων), ομάδα που πρωταγωνιστεί στο χώρο και είναι εκ των βασικών αντιπάλων της (επόμενης και) τωρινής ομάδας του Ευρυτάνα προπονητή, τον Άτλαντα.

zwse-8

zwse-11