Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Σφάλμα
  • JFolder::files: Η διαδρομή δεν οδηγεί σε φάκελο:
Ειδοποίηση
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/images2014/biniani-PEEA-2015

Στη Βίνιανη της Ελεύθερης Ελλάδας. Ο δήμος Αγράφων τίμησε τα 71 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΕΑ - ΦΩΤΟ

Στις 10 Μαρτίου του 1944, στο πετρόχτιστο σχολείο της ξακουστής Βίνιανης, συγκροτείται με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η «Κυβέρνηση του Βουνού» της ελεύθερης Ελλάδας. Η Βίνιανη γίνεται τόπος - ορόσημο καθώς θέτει τις βάσεις μιας οργανωμένης κοινωνίας απέναντι στη ναζιστική Κατοχή. Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης του δήμου Αγράφων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαΐου, στην Παλιά Βίνιανη, στο προαύλιο του σημερινού Μουσείου.

1

Βίνιανη, σύμβολο περηφάνειας

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ιστορικός-ερευνητής, καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Σκαλιδάκης, ο οποίος έκανε μια περιεκτική αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου και κυρίως στην ίδρυση της ΠΕΕΑ, που έθετε στον πυρήνα της τον αγώνα κατά των κατακτητών, για την ολοκληρωτική εθνική απελευθέρωση και για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας (…). «Τα πρώτα μέτρα της ΠΕΕΑ ήταν ένας συνδυασμός αναγκών της διοίκησης και δειγμάτων πολιτικού προσανατολισμού και πρωτοβουλιών για την επίτευξη της εθνικής ενότητας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε επίσης στη δομή, το έργο και τον ρόλο της ΠΕΕΑ, που αποτέλεσε τον προπομπό του Εθνικού Συμβουλίου των Κορυσχάδων και ουσιαστικά «…η συγκρότηση ενός εντυπωσιακού μηχανισμού με κρατικά χαρακτηριστικά, μια επαναστατική διαδικασία που έδωσε πραγματική υπόσταση στην Κυβέρνηση του Βουνού». «Η ΠΕΕΑ», τόνισε, «ήταν από την αρχή της κάτι παραπάνω από ένα διαπραγματευτικό χαρτί του ΕΑΜ σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

12

Όπως επεσήμανε, η ΠΕΕΑ, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο, ήταν η κορυφαία πρωτοβουλία ενός πρωτοφανούς σε όγκο και δύναμη αντιστασιακού κινήματος. Η ΠΕΕΑ με τις πράξεις και τις αποφάσεις της θεσμοποίησε αυτές τις ενίοτε κοσμογονικές πρωτοβουλίες -όπως η λαϊκή δικαιοσύνη, η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και το δικαίωμα ψήφου, πρωτοβουλίες με την προοπτική να τις ενσωματώσει σε ένα δημοκρατικό μεταπολεμικό θεσμικό πλαίσιο (…). «Κι αν ακόμα η εποχή και η χώρα που ζούμε έχουν αλλάξει ριζικά, οι αγώνες εκείνοι και τα επιτεύγματά τους δεν παύουν να μας εμπνέουν και να αποτελούν σύμβολα που μας κάνουν περήφανους, όπως η Ελεύθερη Ελλάδα και η πρωτεύουσά της, η Βίνιανη», κατέληξε.

Τα μηνύματα

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής αναφέρθηκε στην «…ανταρτογέννητη κυβέρνηση των ανυπότακτων Ελλήνων, την κυβέρνηση που εξέφρασε τον πατριωτικό και κοινωνικό, αναγεννητικό δυναμισμό, που εξέφρασε τον αγώνα για την απελευθέρωση, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία του λαού».

«Σαν νέα δημοτική αρχή και με σωρεία δυσκολιών», πρόσθεσε, «προσπαθούμε για το καλύτερο στον τόπο μας. Υπάρχει βούληση, μελέτη και σχέδιο, να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο ιστορικό τούτο χωριό, για να αναδείξουμε το σχολείο, σύμβολο της Βίνιανης (…) σε φάρο που θα μας οδηγεί στις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

Με τη σειρά του, ο βουλευτής κ. Θωμάς Κώτσιας σημείωσε πως οι ιστορικές και μεγαλειώδεις στιγμές ενός λαού δεν μπορούν να εκφραστούν μέσω των επετειακών εκδηλώσεων «… με στρογγυλεμένα λόγια, κάλπικους πατριωτισμούς και ανώδυνες αναφορές στα γεγονότα»· «την εθνική αντίσταση», συμπλήρωσε, «δεν την έκαναν τα κτήρια (…) αλλά αντάρτες ΕΛΑΣίτες που συνάχθηκαν εδώ αποφασισμένοι να απελευθερώσουν την πατρίδα μας από τον ναζιστικό ζυγό (…)».

Σχολιάζοντας το σήμερα, απέστειλε μήνυμα ενάντια «…σε όσους προσπαθούν να αναγκάσουν τη σημερινή κυβέρνηση να υπογράψει την καταδίκη του λαού μας, αποδεχόμενη μνημόνια της ντροπής. Η πατρίδα μας βρίσκεται ξανά σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς οικονομικής Κατοχής, που έφερε τον λαό στην εξαθλίωση και την καταστροφή (…). Σε αυτές τις στιγμές που περνά η πατρίδα μας και έχουν, κατά αναλογία, πολλά κοινά σημεία με εκείνο τον αγώνα, νομίζω ότι ο πατριωτισμός τους καθένα μας κρίνεται από τη στάση του απέναντι τούτη τη στιγμή του λαού μας· αυτό είναι που καθορίζει και το χρέος του».

Σύντομα μηνύματα απηύθυναν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Παντελής Χαλκιάς και ο π. Φεγγούλης ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης, για να ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων από τους: δήμαρχο Αγράφων κ. Μπαμπαλή, βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώτσια, περιφ. σύμβουλο κ. Τσιτσάνη, αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Χαλκιά, πρόεδρο ΤΚ Βίνιανης κ. Παντελή Μαντή, διευθυντή Α.Δ κ. Γιάννη Νικοπολίδη, διοικητή ΑΤ Κερασοχωρίου κ. Ζαμπελη, εκπρόσωπο αγωνιστών της εθνικής αντίστασης κ. Μάκκα Κων/νο και τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου κ. Ιωάννη Γιαννιώτη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΕΑ

{gallery}biniani-PEEA-2015:::0:0{/gallery}