Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ζητούν συγκέντρωση των υπηρεσιών στα Άγραφα & και συστέγαση στο κτήριο του Ειρηνοδικείου στο Κερασοχώρι

Στη συγκέντρωση και συστέγαση των υπηρεσιών του δήμου Αγράφων στοχεύει η νέα δημοτική αρχή, αναβαθμίζοντας έτσι τη λειτουργία του συνόλου των υπηρεσιών, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να ταλαιπωρούνται διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, καθώς σήμερα οι υπηρεσίες βρίσκονται διασκορπισμένες σε τρεις Δημοτικές Ενότητες.

agrafa-dimarxeio-iatreio-kep

Το θέμα τέθηκε από τον δήμαρχο κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015 στο Κερασοχώρι.

Το πρόβλημα

Όπως ανέφερε ο κ. Μπαμπαλής, η πρώην δημοτική αρχή είχε προβεί σε κατακερματισμό των υπηρεσιών με αποτέλεσμα οι πολίτες, ανάλογα με την περίσταση, να πρέπει να μεταβούν σε διαφορετική περιοχή για να εξυπηρετηθούν, καθότι οι υπηρεσίες λειτουργούσαν σε τρεις Δημοτικές Ενότητες. Ειδικότερα, η Διοικητική Υπηρεσία και το γραφείου του δημάρχου βρίσκονται στο Κερασοχώρι (Δ.Ε. Βίνιανης) που είναι και η σημερινή έδρα του δήμου, η Οικονομική Υπηρεσία και η Τεχνική Υπηρεσία στη Δυτική Φραγκίστα (Δ.Ε. Φραγκίστας) που απέχει 10 χλμ από την έδρα του καλλικρατικού δήμου, ενώ το Ταμείο βρίσκεται στο Ραπτόπουλο (Δ.Ε. Ασπροποτάμου), 50 χλμ μακριά.

«Με την ανάληψη των καθηκόντων μας και έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα, αρχίσαμε την αναζήτηση μιας οριστικής λύσης με τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών του δήμου στην έδρα του, γεγονός που θα βοηθήσει στη λειτουργία, τον συγχρονισμό και τον έλεγχο των υπηρεσιών», συμπληρώνει ο κ. Μπαμπαλής.

Ζητείται λύση

Πλέον, στόχος είναι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραχωρηθεί στον δήμο το κτήριο όπου λειτουργούσε το Ειρηνοδικείο Αγραίων. Για τον λόγο αυτό, υπήρξε επικοινωνία του δήμου με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, όπου έχει μεταβιβασθεί το κτίριο από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΧΑΔΙΚ), από όπου έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και εγγραφή του κτηρίου στο υποθηκοφυλακείο.

Η ενέργεια που έπρεπε να ακολουθήσει είναι η λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο για υποβολή αίτησης στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, με την οποία θα ζητείται η παραχώρηση του κτηρίου του Ειρηνοδικείου στον δήμο, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών του.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στις 24/3/2015, καθώς μειοψήφησε ο δημοτικός σύμβουλος Ευαγγελοκώστας Γεώργιος, με το επιχείρημα πως η μεταφορά των υπηρεσιών στο Κερασοχώρι θα ερημώσει τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες του δήμου.

Το κτήριο

Πρόκειται για ένα διώροφο ακίνητο στο Κερασοχώρι, στην έδρα δηλαδή του σημερινού δήμου, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί με την έκδοση του ΦΕΚ 193/τ.Α΄/10-10-20012, το οποίο προέβλεπε συγχώνευση με το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας που έχει έδρα το Καρπενήσι.

«Το κτήριο εγκαταλείπεται χωρίς να συντηρείται και αρχίζει να έχει εμφανείς φθορές στην σκεπή, τις υδρορροές κ.α», αναφέρει ο δήμαρχος, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι το εν λόγω κτήριο μπορεί να είναι η λύση της στέγασης του Δημαρχείου Αγράφων. Εντωμεταξύ, στον προϋπολογισμό του οικ. έτους 2015 του δήμου Αγράφων, έχει ήδη εγγραφεί πίστωση ποσού 100.000 ευρώ για την επισκευή και διαμόρφωση του κτηρίου αυτού σε ένα σύγχρονο Δημαρχείο.