Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(update) Δόθηκε προσωρινή πρόσβαση στο Βαλάρι Βραγγιανών. Ο ατελείωτος Γολγοθάς των λιγοστών μόνιμων κατοίκων

Μαρτύριο δίχως τέλος για τους κατοίκους των βορείων Αγράφων, που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή σε κατοικίες και περιουσίες από την πρόσφατη θεομηνία, τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες.

balari-mixopoulos-agrafa

ΝΕΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (13/2/2015). Στο "μαρτυρικό" Βαλάρι, Αγράφων, βρέθηκε χθες αργά το απόγευμα ο αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Ευθύμιος Μιχόπουλος (στην φωτογραφία με φόντο το κατεστραμένο Βαλάρι και ένα κτίσμα βυθισμένο στην λάσπη), δίνοντας προσωρινά πρόσβαση (αποκλειστικά για αγροτικά οχήματα 4χ4).

Το χθεσινό ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων, επίσπευσε την κινητοποίηση του δήμου, και χθες το απόγευμα κατάφεραν με μηχανήματα να δώσουν πρόσβαση στον οικισμό και να μεταφέρουν καύσιμα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ο κ. Μιχόπουλος, είδε την μεγάλη καταστροφή, όπως περιγράφηκε και απο το δημοσίευμά μας. "Το χωριό έχει κοπεί στην μέση. Τέσσερα σπίτια είναι στον "αέρα. Έχει καταρρεύσει το μισό χωριό", δηλώνει.

Παράλληλα έχει ενημερώσει την ΔΕΗ για τις δεκάδες κολόνες που είδε στην διαδρομή προς Βαλάρι, να έχουν πέσει στο έδαφος, ενώ το ρεύμα είναι κομμένο για 18 ημέρες στο Βαλάρι.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ. (12/2/2015). Εδώ και… 17 ημέρες (!) παραμένει αποκλεισμένος ο οικισμός Βαλάρι, στα νότια των Βραγγιανών, σε υψόμετρο 1.000μ. Ο δρόμος (Βραγγιανά - Λημέρι) προς τον οικισμό παραμένει αποκλεισμένος παρά την προσπάθεια που καταβάλουν για τη διάνοιξή του τα μηχανήματα του δήμου Αγράφων, καθώς οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις είναι πολλές και μεγάλες. Συνολικά τέσσερα (4) σπίτια στο Βαλάρι είναι ετοιμόρροπα λόγω των κατολισθήσεων, ενώ παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Σχεδόν ολόκληρο χωριό έχει βυθιστεί στη λάσπη και τις πέτρες.

Τραγική είναι η κατάσταση που περιγράφει στα «Ευρυτανικά Νέα» ο κ. Γιώργος Μαγγόγιας, μόνιμος κάτοικος Βαλαρίου. Ο 63χρονος είδε το σπίτι του να παρασέρνεται «…30 μέτρα κάτω» από μεγάλη κατολίσθηση και χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα, «…φαίνεται μόνο η σκεπή της οικίας», όπως λέει· το υπόλοιπο σπίτι έχει βυθιστεί στη λάσπη. Έτσι, αναγκάζεται να περπατά καθημερινά 7,5 χλμ από τα Βραγγιανά (όπου βρίσκει προσωρινά να μείνει) μέχρι το Βαλάρι (και άλλα 7,5χλμ για επιστροφή), όπου διαθέτει κτηνοτροφική μονάδα με 30 βοοειδή. 

Το σχόλιο του αντιδημάρχου κ. Θύμιου Μιχόπουλου (στην έντυπη έκδοση) ότι «τα Άγραφα γύρισαν πίσω 20 χρόνια» βρίσκει απόλυτη επιβεβαίωση στη συγκεκριμένη περίπτωση, που δυστυχώς δεν είναι η μοναδική. Τα Άγραφα χτυπήθηκαν ανελέητα από την πρωτοφανή κακοκαιρία και το μέγεθος της καταστροφής θα χρειαστεί καιρό για να αποτυπωθεί στο σύνολό του.