Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Σάββας Παντελίδης (Προπονητής ΠΑΣ Γιάννινα): "Θέλουμε ο ΠΑΣ να αποδίδει ελκυστικό ποδόσφαιρο"

Συνέντευξη στα “Ευρυτανικά Νέα” παραχώρησε ο νέος προπονητής του ΠΑΣ Γιάννενα Σάββας Παντελίδης. Ο 48χρονος αναφέρθηκε στην πολύ καλή περσινή χρονιά που είχε ο ΠΑΣ, χωρίς όμως αυτό να τον αγχώνει, μίλησε για τις ελλείψεις και τα κενά που έχει η ομάδα, ενώ σχολίασε πως μεγάλος στόχος του είναι να καταφέρει η ομάδα να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο.  Τέλος, είπε τα καλύτερα για το Καρπενήσι, τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, αλλά και τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες.

PANTELIDHSSSS

Ο Σάββας Παντελίδης είναι από τις αρχές Ιουνίου ο νέος τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα. Σαν ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί ως αμυντικός στη Δόξα Βύρωνα και την Προοδευτική, ενώ πριν την ομάδα των Ιωαννίνων ο 48 χρονος τεχνικός έχει αναλάβει το Θρασύβουλο, τη Ρόδο, τον Φωστήρα, την Καλλιθέα Αιγάλεω, Τρίκαλα, Εθνικό, Πανθρακικό και Ολυμπιακό Βόλου (μόλις για δυο μήνες). 

Η συνέντευξη
K. Παντελίδη σάς καλωσορίζουμε στα “Ευρυτανικά Νέα” και στο Καρπενήσι. Πως κύλησε η πρώτη εβδομάδα προπονήσεων;
Όλα κυλούν αρμονικά, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα, όμως είναι δεδομένα πως υπάρχει αρκετή κόπωση. Μας βοηθούν πολύ οι υπηρεσίες του ξενοδοχείου, οι καιρικές συνθήκες, που ήταν ιδανικές την πρώτη εβδομάδα, αλλά και η εξαιρετική κατάσταση του γηπέδου. Είναι θετικό που ήρθαμε πρώτοι και προπονούμαστε σε ένα τόσο καλό γήπεδο, καθώς στη συνέχεια υπάρχει επιβάρυνση από τις άλλες ομάδες που θα ακολουθήσουν.

Η αρχή έγινε στο Καρπενήσι. Πώς περιμένετε το τέλος, τον Απρίλιο του 2014;
Στο χώρο του ποδοσφαίρου τέτοιες προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν, ειδικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμείς δουλεύσουμε σε καθημερινή βάση με στόχο το καλύτερο.

Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει για τη φετινή χρονιά;
Για μια ομάδα, όπως η δική μας, στόχος είναι να διατηρηθούμε σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο. Το ξέρω πως είναι δύσκολο να επαναλάβουμε την περσινή πορεία, αλλά εμείς δουλεύουμε με στόχο να παρουσιαστούμε καλύτεροι. Πολλά βέβαια εξαρτώνται και από τις άλλες ομάδες, τη δυναμική του πρωταθλήματος και έτσι δεν μπορείς ποτέ να είσαι βέβαιος.

Έχετε δηλώσει πως θέλετε να περάσετε τη νοοτροπία του νικητή στην ομάδα, με στόχο τη νίκη σε κάθε ματς…
Αυτό ισχύει σε καθημερινή βάση στο γήπεδο. Θέλω να περάσω μια τέτοια φιλοσοφία στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι με οποίον και αν έχουν απέναντί τους να προσπαθούν να κερδίζουν.

Θεωρείτε αδύνατον να επαναληφθεί το περσινό “θαύμα”, που οδήγησε τον ΠΑΣ στην 5η θέση του πρωταθλήματος;
Σίγουρα δεν είναι εύκολο!! Πιστεύω, όμως ότι έχω αναλάβει πιο δύσκολες δουλειές-αποστολές, όπως για παράδειγμα όταν μια ομάδα -η οποία πρέπει να πάει για πρωτάθλημα και είναι χαμηλά βαθμολογικά, έχοντας να πέρασει 10 ομάδες- είναι πολύ πιο δύσκολο!Στην ομάδα του ΠΑΣ, που έχει μεγάλη δυναμική, με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και καλό κλίμα, θα προσπαθήσω να βρω τις λύσεις, που θα αντικαταστήσουν αυτούς που έφυγαν και να διατηρήσω ταυτόχρονα την ομάδα σε υψηλό επίπεδο.Γενικότερα, όμως δε μου αρέσει να βάζω στόχους… Στόχος μου -αν θέλετε- είναι αυτό που είπαμε από την αρχή:  εβδομάδα με εβδομάδα να παρουσιάζουμε κάποια πράγματα καλύτερα!! 
PANTELHDIS
Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει χάσει κάποιες βασικές μονάδες αυτό το Καλοκαίρι, που ήταν κομβικοί την περασμένη σεζόν…
Η ομάδα την περασμένης σεζόν βασίστηκε περισσότερο στην ομάδα!! Ανεξάρτητα βέβαια ότι υπήρχαν ορισμένοι ποδοσφαιριστές, που ήταν σημαντικοί και έφυγαν και για τους οποίους θέλουμε να βρούμε αντάξιους αντικαταστάτες.

Το γεγονός πως η ομάδα του ΠΑΣ είναι αρκετά νεαντική σας αγχώνει; Θεωρείτε ότι αυτό το δεδομένο δυσκολεύει το έργο σας;
Το ομορφότερο πράγμα για ένα προπονητή είναι να μη χρειάζεται να δώσει κίνητρο στην ομάδα. Τα παιδιά αυτά έχουν τα κατάλληλα ερίσματα και, έχουν τη φλόγα μέσα τους να παίξουν ποδόσφαιρο. Εγώ σε αυτό το κομμάτι πρέπει να τους διατηρήσω αναμένη τη φλόγα και τη δίψα, σε αντίθεση με άλλες ομάδες που πρέπει να αρχίσεις από το μηδέν για να αποκτήσουν οι ποδοσφαιριστές της κίνητρο!!

Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις για τις υποδομές της ομάδας;
Πολλά από τα παιδιά του ΠΑΣ προέρχονται από τη δεύτερη ομάδα σημαίνει ότι κάποια βήματα και καλά πράγματα έχουν γίνει. Με το τέλος την προετοιμασίας στο Καρπενήσι θα επιδιώξουμε να δώσουμε φιλικά, ώστε να εντοπίσουμε νέα παιδιά, από τις ομάδες Κ17 και Κ20. Θα πάρουμε παιδιά από τις υποδομές του ΠΑΣ και θα τα βάζουμε να προπονούνται με την πρώτη ομάδα, ώστε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για τις δυνατότητές τους. Δεν έχω όμως ενημερωθεί πλήρως, γιατί βρίσκομαι λίγες εβδομάδες στην ομάδα, όμως γυρίζοντας πίσω στη βάση μας θα τα βάλουμε όλα σε μια σειρά!! 

Ποια είναι η αγωνιστική φιλοσοφία του προπονητή Παντελίδη;
Η φιλοσοφία ενός προπονητή αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο σε μια ομάδα και περιλαβάνει πολλές γενικότητες… Θα έλεγα ότι μ’ αρέσει να παίζουμε καλό και όμορφο ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με ορισμένους συναφέλφους μου, που προτιμούν το αποτέλεσμα από το θέαμα.

… Αν η ομάδα όμως δεν κερδίζει, δε θα αρχίζει να “τρίζει η καρέκλα” του προπονητή;
Αυτό ισχύει δυστυχώς, όμως εγώ θα επιλέξω αυτό το δρόμο…!! Ποτέ δε εργάσθηκα σε μια ομάδα με το σκεπτικό να κρατήσω τη δουλειά για 3-4 μήνες, αλλά πάντα στόχευα να παλεύω σκληρά, ώστε να πάει καλά η ομάδα μακροπρόθεσμα.

Η Διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα στηρίζει την ομάδα;
Μέχρι τώρα έχω δουλέψει σε οκτώ ομάδες και από τις έξι έχω παραιτηθεί (!), επειδή κάποιος ή κάποιοι επιδίωκαν να επέμβουν στο έργο μου με διάφορους τρόπους. Στα Γιάννινα είμαι μόνο δυο εβδομάδες όμως νιώθω και με βάση όσα έχουμε πει ως τώρα πως κάτι παρόμοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Είναι ξεκάθαρο και φαίνεται πως εδώ υπάρχει εξαιρετικό κλίμα -όπως άλλωστε ίσχυει και πέρσι- και όλα κυλούν φυσιολογικά.
PANTELIDISS
Στα αγωνιστικά, η ομάδα έχει κενά. Σε ποιες θέσεις εντοπίζονται αυτά;
Πράγματι, υπάρχουν κενά, με τη φυγή του Φεγρούς, του Πάντου, του Γεωργίου, του Ντε Βιντσέντι και του Οικονόμου. Έχουμε ήδη καλύψει τη θέση του τερματοφύλακα (Βελλίδης αντί Φεγκρούς), όμως είναι κάποιες άλλες πολύ σημαντικές, όπως του Τόμας (Ντε Βιντσέντι), που πρέπει να καλυφθούν. Θέλουμε να φέρουν ποδοσφαιριστές που θα ανεβάσουν το επίπεδο του συναγωνισμού και του ανταγωνισμού μέσα στην ομάδα. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια καθυστέρηση στις μεταγραφές εξαιτίας μου, γιατί εξετάζω λεπτομερώς και με μεγάλη σχολαστικότητα την κάθε περίπτωση, καθώς για να βάλεις στην ομάδα ένα ποδοσφαιριστή πρέπει να βάλεις και κίνητρο.

…Παίζει ρόλο και το οικονομικό σκέλος, σωστά;
Έτσι ακριβώς, για αυτό μιλάμε με παίχτες,που μπορούμε να πληρώσουμε.

Δύναμη του ΠΑΣ Γιάννινα είναι ο κόσμος του. Πως έχετε εκλάβει εσείς την αποδοχή σας, τη στήριξη στους παίχτες κτλ.;
Είναι αλήθεια πως δεν ανέλαβα την ομάδα σε καλή συγκυρία, αφού δεν πήρε την αδειοδότηση για τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Να προσμετρήσουμε το έργο που έχει αφήσει ο προκάτοχός μου και επιπλέον ότι είναι η καλύτερη ομάδα που έχω αναλάβει. Δε θα είναι εύκολο το έργο μου και ίσως να μην ήμουν ο “λαμπερός” προπονητής που κάποιοι ανέμεναν, όμως εμένα δε με απασχολούν αυτά, παρά μόνο η ομάδα και η πορεία της μέσα στη χρονιά. Η ομάδα ανήκει στον κόσμο και θέλουμε, όταν έρθει η ώρα να φύγουμε, να είναι ικανοποιημένος από το έργο και τα όσα προσφέραμε.
PANTELDIS
Κ. Παντελίδη, με μια γενική αναφορά είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο του ποδοσφαίρου (διαιτησία, ομάδες κ.ά);
Στο τομέα της διαιτησίας, θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλούς διαιτητές, όμως πολλές φορές εμείς οι παράγοντες των ομάδων τους πιέζουμε πάνω από τα όρια τους. Σε αυτό φταίμε όλοι μας, προπονητές, παίχτες κτλ, καθώς λάθη γίνονται σε όλα τον κόσμο, όμως αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι υπερβολικό. 
Σαν ποδόσφαιρο, θεωρώ ότι υπάρχει ταλέντο και αυτό φαίνεται από την καριέρα που κάνουν όσα παιδιά αποφασίζουν να αγωνιστούν στο εξωτερικό.  Από την άλλη όμως υστερούμε σε άλλους τομείς, όπως νοοτροπία εργατικότητα και πειθαρχία.

Κόουτς, ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα που είχαμε και σας ευχόμαι καλή χρονιά.
Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να πάνε όλα καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά.
PANTLIDIS-1