Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Το Πάσχα στην Ευρυτανία. Ο συμβολισμός των ημερών και το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Το Πάσχα καθιερώθηκε από την Α' Οικουμενική σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ., η οποία όρισε ως μέρα εορτασμού του την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου. Η ανάσταση του Ιησού Χριστού πιστεύεται ότι έγινε το 33 μ.Χ.

pasxa

Ο όρος “Πάσχα” προέρχεται από το αραμαϊκό “πασά” και το εβραϊκό “πέσαχ”. Διαρκεί δύο εβδομάδες, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

Σε όλη την Ελλάδα τις μέρες αυτές οι πιστοί γιορτάζουν με κατάνυξη την πορεία προς την μαρτυρική σταύρωση του Χριστού και με μεγαλοπρέπεια την Ανάστασή Του.

Τον 9ο αιώνα η εκκλησία μας, καθιέρωσε το έθιμο που πραγματοποιείται την Κυριακή των Βαΐων, με τις εκκλησίες να στολίζονται με βάγιες και μετά την λειτουργία να μοιράζονται στους πιστούς.

Τα λαϊκά έθιμα κατά το σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν δείπνο με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα, το βράδυ της Ανάστασης, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών στο σπίτι ή έξω από την Εκκλησία, το «φιλί της αγάπης» την ώρα της Ανάστασης.

Επιπλέον, οι νοικοκυρές φτιάχνουν τσουρέκια, “λαμπροκούλουρα” ή "λαμπρόψωμο".

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα, μαζί με το κοκορέτσι. Το αρνί συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε σαν το αρνί για την σωτηρία όλης της ανθρωπότητας.

Όσον αφορά τα παραδοσιακά πασχαλιάτικα εδέσματα, να πούμε ότι το σοκολατένιο κουνελάκι που φιγουράρει παντού το Πάσχα, είναι γερμανικής προελεύσεως.

Η ιστορία του αναφέρει μια φτωχή γυναίκα, ανίκανη να προσφέρει γλυκίσματα στα παιδιά της, τα οποία στέλνει στον κήπο όπου έχει κρύψει αβγά. Τα παιδιά βρίσκουν ένα κουνέλι και θα αποφασίσουν ότι αυτό το ζωάκι τους έφερε τα πασχαλινά αβγά που είχε νωρίτερα διακοσμήσει η μητέρα τους. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Επιπλέον, το κόκκινο χρώμα με το οποίο βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά, συμβολίζει για όλους τους Ορθόδοξους το αίμα του Ιησού Χριστού.

Το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών, συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αυγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία που κλείνει μέσα του τη ζωή.

Όταν το κέλυφός του αυγού σπάσει με το τσούγκρισμα, γεννιέται μια ζωή, έτσι και το πασχαλινό αυγό συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και την Ανάστασή Του.

Τα κυριότερα, ωστόσο, εκκλησιαστικά έθιμα είναι ο στολισμός του Επιταφίου και αυτό της άφιξης του Αγίου Φωτός. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως και στην είσοδό του κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.

Το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας

«Τροπάριο Κασσιανής»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου 2013 στις 7.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Στις 5.00 το απόγευμα, η ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου και στις 7:30 η Ακολουθία του Νυμφίου. Την Μ. Τετάρτη, 2 μέρες πριν την Σταύρωση, η πόρνη ζήτησε συγχώρεση από τον Ιησού Χριστό για τις αμαρτίες της και Του έπλυνε τα πόδια με μύρο. Ο Ιούδας από την άλλη, πρόδωσε τον Κύριο για 30 αργύρια.

«…Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο επί γης κρεμάσας….»

Τη Μ. Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013 στις 7:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ο εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου και στις 7.00 το απόγευμα, η ακολουθία των παθών του Κυρίου. Η Μ. Πέμπτη είναι η τελευταία μέρα πριν την Σταυρική Θυσία του Ιησού Χριστού. Γίνεται ο Μυστικός Δείπνος. Ο Ιησούς Χριστός, σε μια λεκάνη πλένει τα πόδια των μαθητών του.

«… ώ γλυκύ μου έαρ….»

Τη Μ. Παρασκευή 3 Μαΐου 2013, στις 9.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθηλώσεως και στις 7.30 το απόγευμα η ακολουθία του Επιταφίου, με την καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων των Εκκλησιών της Μητρόπολης Καρπενησίου (Αγία Τριάδα) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας) στις 9.00 το βράδυ στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου.

Τη Μ. Παρασκευή, γίνεται η Σταύρωση. Ο Ρωμαίος Διοικητής, Πόντιος Πιλάτος, δικάζει τον Ιησού. Το πλήθος αποφασίζει φωνάζοντας «άρον άρον σταύρωσον Αυτόν» την σταύρωσή Του, ενώ ο ίδιος «νίπτει τας χείρας Του». Ο Χριστός περιπαίζεται, του φορούν αγκάθινο στεφάνι και πορφύρα. Παραδίνει το πνεύμα Του πάνω στο Σταυρό. Ο Ιωσήφ ο Αριμαθαίας κάνει την Αποκαθήλωση και ενταφιάζει τον Θεάνθρωπο. Την Μ. Παρασκευή είναι αυστηρή νηστεία.

«Η Αποκαθήλωση και η Ανάσταση του Κυρίου»

Το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου 2013, στις 7:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Το Μ. Σάββατο, γίνεται η κάθοδος του Ιησού Χριστού στον Άδη. Κηρύττει το Θείο Λόγο στους νεκρούς. Οι αρχιερείς βάζουν ρωμαϊκή φρουρά στον Τάφο. Προαναγγέλλεται η Ανάσταση στην Θεία Λειτουργία το πρωί του Μ. Σαββάτου. Στα Ιεροσόλυμα γίνεται η τελετή του Αγίου Φωτός, το οποίο μοιράζεται στους Ορθόδοξους Χριστιανούς, σε όλο τον κόσμο. Το Μ. Σάββατο είναι αυστηρή νηστεία.

«Χριστός Ανέστη εκ νεκρών….»

Στις 11.00 το βράδυ του Μ. Σαββάτου, θα ξεκινήσει η ακολουθία. Στις 12.00 το βράδυ θα γίνει η Ανάσταση και στην συνέχεια θα ψαλεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Την Αγία και Μεγάλη, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2013, στις 6.00 το απόγευμα θα ψαλεί ο εσπερινός της Αγάπης. Την Κυριακή του Πάσχα, γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού και η Μεγάλη Εβδομάδα έχει τελειώσει.