Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Χωρίς δάσκαλο στη Γρανίτσα. Τον διορισμό δασκάλου και νηπιαγωγού ζητούν οι γονείς

Στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, πρώτα κατήργησαν την ολοήμερη διδασκαλεία, μετά το Νηπιαγωγείο και τώρα καταργούν τους δασκάλους. Οι γονείς αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους, ενώ ακόμη και μέχρι σήμερα δεν γίνεται το μάθημα των Αγγλικών και η Γυμναστική

dimotiko sxoleio_granitsas

ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΙΟΣ


"Παιδιά ενός κατώτερου Θεού" τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου στη Γρανίτσα. Οι γονείς με ανοιχτή επιστολή, απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες και ζητούν τον διορισμό δασκάλου και νηπιαγωγού

Στην επιστολή τους -που κοινοποιούν στο ΠΥΣΠΕ Ευρυτανίας, τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ευρυτανίας- απευθύνονται στον Δ/ντη της Α/θμιας Εκπ/σης Ευρυτανίας και ζητούν τον διορισμό εκπαιδευτικών για την άμεση λειτουργία του Νηπιαγωγείου Γρανίτσας και τη στελέχωση του 2θέσιου Δημοτικού.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Διευθυντά,
Εμείς, οι γονείς των μαθητών των 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Γρανίτσας, αλλά και των παιδιών προσχολικής αγωγής, έχοντας την αίσθηση πως χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζεται η προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο χωρίο μας, θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Θεωρούμε υποβάθμιση το γεγονός ότι το σχολείο μας χαρακτηρίστηκε φέτος για πρώτη φορά 1θέσιο, παρότι λειτουργούν όλες οι τάξεις του δημοτικού. Κι αυτό γιατί δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν ένας εκπαιδευτικός να μπορεί να διδάσκει ταυτόχρονα με επάρκεια στους μαθητές και των έξι τάξεων.

Το αποτέλεσμα πιστεύουμε ότι δε θα είναι άλλο από το να υστερούν τα παιδιά μας, να δυσκολεύονται και να αποκτούν δυσαναπλήρωτα κενά. Αν στο παραπάνω γεγονός προσθέσουμε και το ότι καταργήθηκε το ολοήμερο - που αποτελούσε σημαντικό στήριγμα και βοήθεια για τα παιδιά μας και τις οικογένειές τους - ότι οι ξένες γλώσσες διδάσκονται πλημμελώς ή και καθόλου, ότι δεν υπάρχει καθηγητής φυσικής αγωγής, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα παιδιά μας αντιμετωπίζονται σαν παιδιά «ενός κατώτερου θεού».

Θα θεωρήσουμε, επίσης, υποβάθμιση, το να μη λειτουργήσει τη φετινή σχολική χρονιά το νηπιαγωγείο της Γρανίτσας.

Το γεγονός ότι έχουμε φέτος ένα νήπιο και ένα προνήπιο δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο δεύτερος χρόνος της προσχολικής αγωγής είναι υποχρεωτικός, έστω κι αν πρόκειται για ένα παιδί.

Θεωρούμε ούτως ή άλλως την εκπαίδευση ενός παιδιού σημαντική και όχι αμελητέα, πόσο μάλλον όταν αφορά το παιδί μιας εκπαιδευτικού που υπηρετεί στο χωριό μας, μακριά από τον τόπο της, μοχθώντας για να μάθουν γράμματα τα δικά μας παιδιά.

Εξάλλου πρόκειται για μια κακή αρχή, γιατί αν δεχτούμε σήμερα να επικρατήσει η στενή «λογιστική» αντίληψη, αύριο θα αντιμετωπίσουμε μια παγιωμένη πρακτική.

Του χρόνου το φετινό προνήπιο θα πρέπει να πάει στο νηπιαγωγείο και εμείς θα παζαρεύουμε και του χρόνου - αλλά και από δω και στο εξής - το δικαίωμα του κάθε παιδιού στην προσχολική αγωγή, που θεωρείται πλέον η αναγκαία προετοιμασία για την ομαλή είσοδό του στο δημοτικό σχολείο. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Θεωρούμε έτσι κι αλλιώς απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν διδάσκεται δεύτερη ξένη γλώσσα στο σχολείο μας και γενικά στα δημοτικά που είναι ολιγάριθμα.

Φέτος, όμως, δεν διδάσκονται μέχρι στιγμής, ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, ούτε τα Αγγλικά, ούτε η Γυμναστική.

Αν πάρει δε κανείς υπόψη του ότι στα χωριά σαν το δικό μας, το σχολείο είναι ίσως το μοναδικό πολιτιστικό κέντρο για τα παιδιά μας, θα συλλάβει στις πραγματικές του διαστάσεις για το τι σημαντική έλλειψη αποτελεί γι’ αυτά η στέρηση της διδασκαλίας των μαθημάτων αυτών σε συνδυασμό με την κατάργηση του ολοήμερου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας ζητούμε να επιληφθείτε του ζητήματος και να φροντίσετε για την άμεση επίλυση των σοβαρότερων ελλείψεων που παρουσιάζονται στη λειτουργία της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο χωριό μας.

Ζητάμε, δηλαδή, να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργήσει το Νηπιαγωγείο, να λειτουργήσει και πάλι το Δημοτικό ως 2θέσιο, αφού εξάλλου είναι τοποθετημένη σ’ αυτό και δεύτερη εκπαιδευτικός, καθώς και για να στελεχωθεί αυτό με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Διαψεύδει τους γονείς ο προϊστάμενος

ΠΡΟΣ: Γονείς & Κηδεμόνες
2/Θ Δημ. Σχολ. και 1/Θ Ν/Γ Γρανίτσας

«Παρέχονται διευκρινίσεις»

Απαντώντας στην αριθμ. 2467/ 26.10.2012 επιστολή σας, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω προς αποκατάσταση των διαστρεβλωμένων απόψεων που καταγράφονται στην επιστολή σας.

1. Το Δημοτικό Σχολείο Γρανίτσας δεν έχει χαρακτηριστεί ουδέποτε ως μονοθέσιο. Η ορνανικότητά του είναι και παραμένει διθέσιο (2/θ).

2. Για τη φετινή σχολική χρονιά 2012-2013, αν και σύμφωνα με το μαθητικό δυναμικό του Δημ. Σχολείου (14 μαθητές) προβλέπονταν να λειτουργήσει με έναν εκπαιδευτικό - δάσκαλο, με απόφαση του ΠΥΣΠΕ (10/28.08.2012) διατέθηκε ένας επιπλέον εκπαιδευτικός ώστε να καλυφθούν οι ιδιαίτερες παιδαγωγικές και διδακτικές ανάγκες των μαθητών.

3. Το Ολοήμερο Τμήμα του Δημοτικού ουδέποτε καταργήθηκε, αλλά έχει ανασταλεί η λειτουργία του σύμφωνα με την 58862/Γ1/25-5-2012 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

4. Σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα (ΦΕΚ 43/τ.Β'/21.01.2000) στα ολιγοθέσια σχολεία (1/Θ, 2/Θ) δεν προβλέπονται να διδάσκεται η Φυσική Αγωγή και η Ξένη Γλώσσα από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, παρά μόνο από τον εκπαιδευτικό του σχολείου, εκτός εάν διατεθεί εκπαιδευτικός ΠΕ 11 και ΠΕ06 αντίστοιχα από την Β/θμια Εκπ/ση με απόφαση του ΠΥΣΔΕ και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του ΠΥΣΠΕ.

5. Η διδασκαλία της β' Ξένης Γλώσσας δεν προβλέπεται σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Ολιγοθεσίων σχολείων (ΦΕΚ. 43/τ.Β'/21.01.2000).

6. Στο Νηπιαγωγείο Γρανίτσας δεν έχει πραγματοποιηθεί ουδεμία μεταβολή τόσο στην οργανικότητά, του όσο και στη λειτουργικότητά του (αναστολή). Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα 10.2012 δεν έχει στελεχωθεί από εκπαιδευτικό ΠΕ60 δεν οφείλεται στην Δ/νση Π.Ε. Ευρυτανίας, η οποία έχει αιτηθεί να καλυφθεί το λειτουργικό κενό, της εκπαιδευτικού Π Ε60, από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. μετά από σύμφωνη γνώμη της Περιφ/κής Δ/νσης Π. & Δ. Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας.

Ο Διευθυντής Δ/νσης Π.Ε. Ευρυτανίας
Αθανάσιος Τσαπρούνης