Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Σε νέο κτήριο μεταφέρεται το Ειρηνοδικείο Απεραντίων, με στόχο την διατήρησή του

Τη μεταφορά του Ειρηνοδικείου Απεραντίων σε δημοτικό κτήριο, αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων, μετά από αίτημα της Κτηματικής Υπηρεσίας του νομού Ευρυτανίας.

pirosbestiko klimakio_granitsa

Όπως είχαν γράψει τα «Ευρυτανικά Νέα» (αρ. φυλ. 512/5-9-2012) η Κυβέρνηση προχωρά σε σαρωτικές συγχωνεύσεις στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Έχοντας ως στόχο την εξοικονόμηση 1 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, αναμένονται συγχωνεύσεις 150 Ειρηνοδικείων -από τα 301 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή- στις 17 εφετειακές περιφέρειες της Ελλάδας, αρκετά από τα οποία κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν.

Ανάμεσά τους είναι και τα Ειρηνοδικεία Αγραίων και Απεραντίων, τα οποία αναμένεται να προσαρτηθούν στο Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας, το οποίο θα έχει ως έδρα το Καρπενήσι.

Η πρόθεση αυτή του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο του δημάρχου Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση, όσο και του βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου.

Μετά τις παρεμβάσεις των δύο πολιτικών, φαίνεται πως η απόφαση του Υπουργείου για το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου στο Κερασοχώρι να μην έχει «κλειδώσει», αφού στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο -το οποίο ανακαινίσθηκε πρόσφατα με το ποσό των 120.000 ευρώ- ενώ τονίζεται πως εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι σε περίπτωση που κλείσει, θα πρέπει να διανύσουν αρκετά μεγάλη απόσταση για να βρεθούν στο Καρπενήσι, όπου θα είναι πλέον η έδρα του Ειρηνοδικείου.

Πλέον ο δήμος προσπαθεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία του Ειρηνοδικείου Γρανίτσας, το οποίο μέχρι σήμερα στεγαζόταν σε χώρο ιδιώτη έναντι ενοικίου. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα αν συνυπολογίσει κανείς ότι το πινάκιό του είναι μηδαμινό εδώ και χρόνια.

Έτσι ο δήμος Αγράφων, με την υπ’ αριθμ. 96/2012 απόφασή του, εγκρίνει την προσωρινή μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου Απεραντίων σε αποθήκη του κτηρίου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Γρανίτσας -το οποίο να σημειώσουμε πως δεν λειτουργεί- συνολικού εμβαδού 70,18 τ.μ., η οποία διαθέτει δύο δωμάτια, καθώς και τουαλέτα, χωρίς την καταβολή μισθώματος.

Στην εν λόγω απόφαση σημειώνεται πως σε περίπτωση που δεν καταργηθεί τελικά το Ειρηνοδικείο, οφείλει να επισκευάσει τον χώρο για την οριστική στέγασή του.