Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Πάλι από την αρχή. Στην ψήφιση πιστώσεων πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ προχώρησε ο δήμος Αγράφων μετά το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγράφων, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του άρθρου 152 -η οποία «δικαιώνει» τον δήμο και τις διαδικασίες κατανομής πιστώσεων τον περασμένο Ιούνιο, όπως άλλωστε έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα» (αρ. φυλ. 515/26-9-2012)- συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα και αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την ψήφιση πιστώσεων ύψους 1.287.614,8 ευρώ

tastsis

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012, στη 1.30 το μεσημέρι παρουσία όλων των μελών της Επιτροπής.

Να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες από τις πιστώσεις που τέθηκαν προς ψήφιση, είχαν ήδη ψηφιστεί αρχές Ιουνίου, όπως δημοσίευσαν και τα «Ευρυτανικά Νέα» (αρ. φυλ. 499/6-6-2012) -κάτι που σημείωσε κατά την εισήγησή του και ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Δημήτρης Τάτσης- ωστόσο οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, οδήγησαν στην διακοπή κάθε είδους δραστηριότητας.

Τι ψήφισαν τα μέλη
Αξίζει να αναφέρουμε πως η δημοτική σύμβουλος Αγράφων κα Κλεάνθη Φουρλίκγα, παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε ότι ψηφίζει με την προϋπόθεση ότι αν ζητήσει στοιχεία από τις εν λόγω δαπάνες, θα τα έχει.

Ο κ. Ευάγγελος Κατσιφός με τη σειρά του καταψήφισε τις δαπάνες, διότι όπως ισχυρίστηκε, τα στοιχεία πολλών έργων ήταν ελλιπή, προσθέτοντας πως πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς τη δημοτική αρχή.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε διάφορα υβριστικά συκοφαντικά δημοσιεύματα μελών της Δημοτικής Αρχής εναντίον συναδέλφων τους, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.

Τέλος, ο κ. Λεωνίδας Τελώνης ψήφισε μόνο τις μελέτες, τα νέα έργα και τις προμήθειες που αφορούν τα είδη παντοπωλείου, κρεοπωλείου, αρτοπωλείου - αρτοποιείου, ειδών μαγειρείου και εστίασης και την τακτική λειτουργία του δήμου.

Τα έργα
Η Οικονομική Επιτροπή τελικά προχώρησε στην ψήφιση κατά πλειοψηφία έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία μεταξύ άλλων είναι:

Αναπλάσεις
Το ποσό των 335.000 ευρώ περίπου θα διατεθεί για αναπλάσεις σε όλο τον δήμο Αγράφων. Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής έργα: ανάπλαση πλατειών Ιτέας και Δαφνούλας ποσού 33.443,79 ευρώ, κατασκευή πλατείας Ραπτοπούλου 68.592,69 ευρώ, κατασκευή γηπέδου 5X5 στη Βούλπη ποσού 86.880,58 ευρώ, ανακαίνιση κοινοτικού καταστήματος Αγ. Δημητρίου 6.000 ευρώ, ανάπλαση κεντρικής πλατείας στη Βούλπη ύψους 11.700 ευρώ, ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Φραγκίστας 23.554,27 ευρώ, ενώ με το ποσό των 13.533,74 ευρώ θα γίνει η εξόφληση οφειλής για το έργο "Κατασκευή χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων Δ.Δ. Ανατ. Φραγκίστας" (Δ1 ΔΟΣΗ).

Ακόμη, ψηφίστηκαν οι πιστώσεις για την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην Παλαιοκατούνα ύψους 20.000 ευρώ, τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων οικισμού Κρέντης-Κερασοχωρίου ποσού 1.312,15 ευρώ, την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Φραγκίστας 60.000 ευρώ και την προμήθεια παγκακίων ύψους 10.000 ευρώ. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Οδοποιία
Εντωμεταξύ, ψηφίστηκαν και αρκετά έργα οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 346.400 ευρώ περίπου. Πρόκειται για την τσιμεντόστρωση δρόμου στο Παλαιοχώρι ποσού 12.000 ευρώ, την αγροτική οδοποιία Βραγγιανών ύψους 78.403,18 ευρώ, την εσωτερική οδοποιία Τοπικής Κοινότητας Τροβάτου και Δ.Ε. Φραγκίστας 24.000 ευρώ συνολικά και την αποκατάσταση δρόμου οικισμού Κουστέσας 10.630 ευρώ.

Ακόμη ψηφίστηκε το ποσό των 190.000 για μισθώσεις μηχανημάτων έργων για το καθαρισμό δρόμων, καθώς και το ποσό των 32.000 ευρώ για την προμήθεια ασφαλτομίγματος για της Δημοτικές Ενότητες Αγράφων, Ασπροποτάμου, Απεραντίων, Βίνιανης και Φραγκίστας.

Μελέτες
Το ποσό των 14.760 θα δοθεί για τις Περιβαλλοντικές μελέτες για αμμοληψία των ποταμών Αχελώου, Γρανιτσιώτη και Αγραφιώτη, ενώ 12.000 ευρώ για την υδραυλική μελέτη οριοθέτησης των ποταμών Γρανιτσιώτη και Αχελώου.

Στο σημείο αυτό ο κ. Δημήτρης Τάτσης τόνισε πως η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου αδυνατεί να συντάξει τις εν λόγω μελέτες, λόγω έλλειψης του απαιτούμενου στελεχιακού δυναμικού. «Για τον λόγο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να στραφούμε σε πτυχιούχο μελετητή ή μελετητικό γραφείο για την εκπόνηση των μελετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έτσι, η Επιτροπή προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της υδραυλικής μελέτης οριοθέτησης των ποταμών Γρανιτσιώτη και Αχελώου στον Βασίλειο Τζιανέτα, ενώ τις υπόλοιπες περιβαλλοντικές μελέτες για Αμμοληψία στους τρεις ποταμούς (Αχελώο, Γρανιτσιώτη και Αγραφιώτη) θα εκπονήσει ο Σπυρίδων Λυμπερόπουλος.

Ακόμη, συνολικά 17.220 ευρώ θα δοθούν για τοπογραφική, υδραυλική και περιβαλλοντική μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Δ.Ε. Αγράφων, καθώς και 4.305 ευρώ για τη δασολογική μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής στη θέση «ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ» Ασπροποτάμου.

Ακόμη, 24.846 ευρώ θα δοθούν για την τοπογραφική, ηλεκτρομηχανολογική, περιβαλλοντική και ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την «ανάδειξη ιστορικού κέντρου οικισμού Πρασιάς και σύνδεση με τον ιστορικό χώρο ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ», ενώ 30.504 ευρώ θα δοθούν για μελέτες με στόχο τη «διαρρύθμιση υφιστάμενου κτιρίου-τμήματος πνευματικού κέντρου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ στη Φραγκίστα».

Έργα ύδρευσης
Όσον αφορά τα έργα ύδρευσης, μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν η συντήρηση δικτύου ύδρευσης και δεξαμενών στις Δημοτικές Ενότητες Αγράφων, Ασπροποτάμου, Απεραντίων, Βίνιανης και Φραγκίστας συνολικού ποσού 123.000 ευρώ, ο καθαρισμός τεχνικών έργων (κιβωτοειδείς οχετοί-σωληνωτά έργα) στις παραπάνω Ενότητες ύψους 83.200 ευρώ, η συντήρηση ποτιστικών υδραυλάκων σε όλες τις Ενότητες του δήμου Αγράφων συνολικής δαπάνης 91.200 ευρώ και η προμήθεια υδρευτικών-αρδευτικών-αποχετευτικών υλικών ύψους 75.000 ευρώ.

Λοιπά έργα
Παράλληλα ψηφίστηκαν, μεταξύ άλλων, η συντήρηση και επισκευή αποθήκης για στέγαση μόνιμου πυροσβεστικού κλιμακίου συνολικού ποσού 69.960 ευρώ, η συντήρηση χωματερής 20.000 ευρώ, η προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού και λαμπτήρων για όλο τον δήμο ύψους 60.000 ευρώ, η προμήθεια οικοδομικών υλικών επίσης για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρου του δήμου ύψους 70.392,73 ευρώ, καθώς και η συντήρηση και επισκευή αντλιοστασίων συνολικής δαπάνης 75.000 ευρώ.

Ακόμη θα διατεθεί το ποσό των 135.000 ευρώ περίπου για την κάλυψη των αναγκών σε αναλώσιμα υλικά και γενικές προμήθειες ειδών γραφείου και λογισμικού,

Τέλος να αναφέρουμε πως θα ξοδευτούν περίπου 103.000 ευρώ για την προμήθεια τροφίμων παντοπωλείου, κρεοπωλείου, αρτοπωλείου κ.λπ. για την κάλυψη των αναγκών του δήμου.