Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

«Ξεπαγώνει» ο δήμος Αγράφων. Τι δηλώνει στα «Ευρυτανικά Νέα» ο δήμαρχος Δημήτρης Τάτσης για την θετική απόφαση του άρθρου 152

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Πλήρης δικαίωση για τον δήμο Αγράφων αποτελεί η τελεσίδικη θετική απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής του άρθρου 152, στην οποία προσέφυγε ο δήμος, ώστε να ακυρώσει την αρχική δυσμενή απόφαση εις βάρος του

tatsis-345635

Η νέα εφετειακή απόφαση της 3μελούς δευτεροβάθμιας επιτροπής, η οποία ελήφθη την περασμένη Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, έκρινε ομόφωνα με ψήφους 3-0 ότι η κατανομή και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού έγινε καθ’ όλα νόμιμα, κι έτσι ακύρωσε την… ακυρωτική πρώτη απόφαση που εκδόθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας.

Ένα σύντομο ιστορικό
Στις αρχές Ιουνίου του 2012, ο δήμος Αγράφων προχώρησε σε μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου, ώστε να αποδεχτεί και να κατανείμει τις τακτικές χρηματοδοτήσεις παρακρατημένων εσόδων από το 2011, να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία του δήμου, να προχωρήσουν τα έργα και να πληρωθούν προμηθευτές κλπ.

Η αντιπολίτευση κατέθεσε ένσταση κατά της αναμόρφωσης, η οποία έγινε δεκτή από την περιφέρεια. Οι κρίσιμες αποφάσεις του δήμου που ακυρώθηκαν, αφορούσαν αναμόρφωση προϋπολογισμού, καθώς επίσης αποδοχή και κατανομή πιστώσεων.

 Το μπαράζ των ακυρωτικών αποφάσεων που εκδόθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα στον δήμο. Η περιφέρεια είχε ακυρώσει, ως μη σύννομες, τις αποφάσεις κατανομής 1,38 εκατ. ευρώ κι έτσι κάθε δραστηριότητα στον δήμο Αγράφων «πάγωσε» για ένα 4μηνο.

"Ελήφθησαν παράνομα!", επισημαίνονταν στην επιχειρηματολογία της ακυρωτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η κατανομή των πιστώσεων έγινε χωρίς προηγουμένως να έχει καταγραφεί από την αρχή του έτους στον προϋπολογισμό. "... Κάθε τυχόν διαχείριση εκτός προϋπολογισμού του δήμου είναι παράνομη και τιμωρείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις", αναφέρεται στις ακυρωτικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Εντωμεταξύ, ο δήμος Αγράφων, μετά τις αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή στις αρχές του Ιουλίου, είχε προχωρήσει στην επικύρωσή τους και από το δημοτικό συμβούλιο, δίχως να περιμένει, όπως φαίνεται, την έγκριση ή όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αποτέλεσμα αυτής της... βιασύνης, ήταν να ακυρωθεί και νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου "... επειδή στην κρινόμενες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής η ψήφιση των πιστώσεων είναι συνέχεια των ανωτέρω αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου".

Ο δήμος Αγράφων είχε περάσει τότε στην αντεπίθεση, προσλαμβάνοντας τον δικηγόρο κ. Ευθύμιο Καραΐσκο από τη Λαμία -απόφαση, η οποία και αυτή ακυρώθηκε μόλις πρόσφατα -, προκειμένου να καταθέσει ένσταση κατά των ακυρωτικών αποφάσεων.

Η ένσταση στην επιτροπή του άρθρου 152 κατατέθηκε: "Επειδή η άνω απόφαση, περιέχει πλημμέλειες, καθόσον εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε το νόμο", όπως αναφέρονταν.

Οι συχνές ακυρωτικές αποφάσεις της περιφέρειας, η αδυναμία παραγωγής έργου στον δήμο και η «εκτός ελέγχου κατάσταση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε επιστολή του στις 21 Αυγούστου ο αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Ευθύμιος Μιχόπουλος, είχαν προκαλέσει αναταράξεις και τριγμούς στο στρατόπεδο του συνδυασμού του κ. Τάτση.

Είχε προηγηθεί άλλωστε επιστολή - καταπέλτης της δημοτικής συμβούλου του δήμου Αγράφων κας Κλεάνθης Φουρλίγκα στα τέλη Ιουνίου, όπου καταγγέλλονταν προσπάθεια πλαστογράφησης της υπογραφής της σε αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, στις οποίες η ίδια ήταν απούσα.

Δικαιωμένος δηλώνει
ο δήμαρχος Αγράφων
Τα «Ευρυτανικά Νέα» επικοινώνησαν τόσο με τον δήμαρχο Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση, όσο και με τον αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Δημητρόπουλο και ζήτησαν την άποψή τους για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στον δήμο μετά την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής περί απόλυτης νομιμότητας στην κατανομή και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου.

Αμφότεροι δηλώνουν σαφώς ικανοποιημένοι από τη «θετική», όπως την χαρακτηρίζουν, εξέλιξη, με τον δήμαρχο Αγράφων να κάνει λόγο για «δικαίωση».

Εντός των ημερών αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης από τα αρμόδια όργανα και το «ξεπάγωμα» των έργων, των πληρωμών των προμηθευτών και γενικότερα κάθε δραστηριότητας που είχε διακοπεί επί σχεδόν 4 μήνες στον δήμο Αγράφων.