Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στην αντεπίθεση ο δήμος Αγράφων. Προσέλαβαν δικηγόρο να καταθέσει ένσταση για τις ακυρωτικές

Το μπαράζ των ακυρωτικών αποφάσεων που εκδόθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα στον δήμο. Η περιφέρεια ακύρωσε ως μη σύννομες, τις αποφάσεις κατανομής 1,3 εκατ. ευρώ. Κάθε δραστηριότητα στον δήμο "πάγωσε".

agrafa erga

Στην "αντεπίθεση" περνά ο δήμος Αγράφων επιχειρώντας να ακυρώσει τις... ακυρωτικές αποφάσεις που εξέδωσε σωρηδόν κατά του δήμου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τεκμηριώνοντας, βάσει των νόμων, ότι οι αποφάσεις του δήμου για την κατανομή 1,3 εκατ. ευρώ δεν ήταν σύμφωνες με τον νόμο.

Όπως έγραψαν τα "Ευρυτανικά Νέα", (αρ. φυλ.508/8-08-12) μεταξύ των άλλων αποφάσεων που ακυρώθηκαν, ήταν και η απόφαση υπ. αριθμ. 1164/140933/25-07-2012, την οποία υπογράφει η Γενική Γραμματέας κα Καλλιόπη Γερακούδη, με την οποία ακυρώθηκαν οι αποφάσεις 9-69/05-07-2012 (Αναμόρφωση Προϋπολογισμού ) και 09-70/05-07-2012 (Αποδοχή και Κατανομή Πιστώσεων) του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αγράφων.

Δεν κινείται... φύλλο

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε εμπλοκή στον δήμο Αγράφων. Σχεδόν κάθε δραστηριότητα έχει “παγώσει”. Δεν μπορεί -ακόμη και σήμερα βεβαίως που η ακυρωτική απόφαση ισχύει- να εκδοθεί κανένα οικονομικό ένταλμα πληρωμής για τις συγκεκριμένες πιστώσεις ούτε για νέα έργα, εργασίες, προμήθειες κ.λπ. {module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}

Οι συγκεκριμένες κρίσιμες αποφάσεις του δήμου που ακυρώθηκαν, αφορούσαν αναμόρφωση προϋπολογισμού, καθώς επίσης αποδοχή και κατανομή πιστώσεων, δηλαδή την “καρδιά” κάθε λειτουργίας του δήμου. "... Αυτή τη στιγμή στον δήμο δεν κινείται φύλλο", μας πληροφορεί πηγή του δήμου των Αγράφων.

Η απόφαση αποδοχής πιστώσεων έχει να κάνει με την αποδοχή της ΣΑΤΑ, η οποία δεν είχε εκταμιευθεί από τα τέλη του 2011. Με τα χρήματα αυτά και μετά την κατανομή των πιστώσεων, περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, ο δήμος Αγράφων θα έδινε συνέχεια στο έργο του.

Ωστόσο -και αυτό προκαλεί έντονα ερωτηματικά- οι αποφάσεις αυτές ακυρώθηκαν. Έχει σημασία να επισημανθούν κάποιοι λόγοι της ακύρωσης. "Ελήφθησαν παράνομα!" καταγράφεται ξεκάθαρα στην επιχειρηματολογία της ακυρωτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Πέραν της διαμάχης που υπάρχει με την αντιπολίτευση, μετά και από ενστάσεις της οποίας ακυρώθηκαν οι αποφάσεις του δήμου, υπάρχουν και ουσιαστικοί λόγοι ακύρωσης των αποφάσεων του δήμου. Βασικός είναι το γεγονός ότι η κατανομή των πιστώσεων έγινε χωρίς προηγουμένως να έχει καταγραφεί από την αρχή του έτους στον προϋπολογισμό. "... Κάθε τυχόν διαχείριση εκτός προϋπολογισμού του δήμου είναι παράνομη και τιμωρείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις" αναφέρεται στις ακυρωτικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

... και νέα ακυρωτική

Εντωμεταξύ, ο δήμος Αγράφων, μετά τις αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή στις αρχές του Ιουλίου, προχώρησε στην επικύρωσή τους και από το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να περιμένει, όπως φαίνεται, την έγκριση ή όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αποτέλεσμα αυτής της... βιασύνης, ήταν να ακυρωθεί και νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα με την αριθμ. πρωτ.: 1212/145459, την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012, απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, ακυρώνει τις δημοτικές αποφάσεις του δήμου "... επειδή στην κρινόμενες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής η ψήφιση των πιστώσεων είναι συνέχεια των ανωτέρω αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου".

Κατάθεση ένστασης

tatsis-345635"Δεν υπάρχει καμία παρανομία" ισχυρίζεται ο δήμος Αγράφων και προσέλαβε δικηγόρο από την Λαμία, προκειμένου να καταθέσει ένσταση κατά των ακυρωτικών αποφάσεων, οι οποίες "... περιέχουν πλημμέλειες", όπως ισχυρίζεται.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 24 Αυγούστου και ώρα 11:00 στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Αγράφων, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή και με εισήγηση του δημάρχου κ. Δημήτρη Τάτση πρότεινε ο δήμος να καταθέσει ένσταση κατά της 1164/140933/25-07-2012 απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η ένσταση, στην επιτροπή, του άρθρου 152 κατατίθεται: "Επειδή η άνω απόφαση, περιέχει πλημμέλειες, καθόσον εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε το νόμο". Για τον λόγο αυτό: “Ορίζει πληρεξούσιο δικηγόρο τον κ. Ευθύμιο Καραΐσκο με εντολή όπως: να ασκήσει την εν λόγω προσφυγή, ήτοι να συντάξει και καταθέσει αυτή, να παραστεί δε στην Ειδική Επιτροπή, κατά την εκδίκαση αυτής, στην δικάσιμο που θα οριστεί και εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Αγράφων, όπως υπογράψει το σχετικό συμφωνητικό με τον πληρεξούσιο δικηγόρο”.

Να σημειωθεί ότι, από τον νόμο, η περίοδος για τον δήμο κατάθεσης ένστασης είναι ένας μήνας.

Η ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδόθηκε στις 25 Ιουλίου 2012.

Η απόφαση να κατατεθεί ένσταση από τον δήμο Αγράφων ελήφθη στις... 24 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή, μια ημέρα δηλαδή πριν λήξει η προθεσμία.