Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Το Λαογραφικό Μουσείο και οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Μεγάλο Χωριό

Η Ποταμιά, εκεί που χειμώνα-καλοκαίρι χτυπά η καρδιά της τουριστικής κίνησης, θα συγκεντρώσει για ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον του κόσμου, με την διεξαγωγή ποικίλων δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους

mouseiomx1

Αναμφισβήτητα η ευρύτερη περιοχή της Ποταμιάς αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του τόπου, με το Μεγάλο Χωριό -αλλά και το Μικρό Χωριό- να δέχεται τον κύριο όγκο επισκεπτών

Χτισμένο στις πλαγιές της Καλιακούδας, το Μεγάλο Χωριό θα φιλοξενήσει για 25η χρονιά την «Πολιτιστική Εβδομάδα», η οποία διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών «Η Αγία Παρασκευή» σε συνεργασία με τον δήμο Καρπενησίου.

Οι εκδηλώσεις αναμένεται να προσελκύσουν αρκετό κόσμο, ο οποίος δράττοντας την ευκαιρία για μια βόλτα στα παραδοσιακά στενάκια του χωριού, είτε απολαμβάνοντας ένα καφέ με θέα την κοιλάδα του Καρπενησιώτη και τις κορυφές της Χελιδόνας, μπορεί να συμμετάσχει σε μουσικές βραδιές, τουρνουά τάβλι, δηλωτής κ.λπ., καθώς και να επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείο, το μεγαλύτερο σε ολόκληρο τον νομό.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Τα δρώμενα
Αρχικά, την Κυριακή 5 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί Αρτοκλασία στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα δοθεί την Τρίτη 7 Αυγούστου -στις 5:30 το απόγευμα, στην πλατεία του χωριού- με το Τουρνουά Ταβλιού, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 11 Αυγούστου.

Την Τετάρτη 8 Αυγούστου θα ξεκινήσει το Τουρνουά Μπάσκετ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 11 Αυγούστου. Οι αγώνες θα διεξάγονται από τις 5:30 το απόγευμα, στο γήπεδο μπάσκετ στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου.

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου θα αρχίσει το Τουρνουά Δηλωτής -στις 11:00 το πρωί, επίσης, στην πλατεία του χωριού- το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 11 Αυγούστου.

Στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής 10 Αυγούστου, θα δοθεί το έναυσμα για να ξεκινήσει ο Κρυμμένος Θησαυρός και ο Διαγωνισμός Γνώσεων για παιδιά, στην περιοχή Αγίου Αθανασίου, απέναντι από την εκκλησία.

Το Σάββατο 11 Αυγούστου θα ακολουθήσουν κατασκευές από παιδιά, στις 10:30 το πρωί, στην πνευματική στέγη του Λαογραφικού Μουσείου.

Ακόμη, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Αυγούστου -από τις 11:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ- θα λάβει χώρα 2ημερο μπαζάρ για όλες τις ηλικίες, στην αυλή μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί «Βραδιά Τσίπουρου», την Κυριακή 12 Αυγούστου, στις 9.00 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, ενώ την Τρίτη 14 του μήνα, στις 9.30 το βράδυ, στον ίδιο χώρο, θα διεξαχθεί «Βραδιά Νεολαίας», με την Ευρυτάνισσα Ευσταθία.

Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012, με εκδήλωση για τη Μάχη της Καλιακούδας, στον Ι. Ν. Παναγίτσα στην Καλιακούδα.

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών, κα Μαίρη Καλλιάνη, στο τηλέφωνο 22370-41153.


 Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις αποτελούν μια καλή ευκαιρία ώστε το κοινό να επισκεφθεί και το Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού

Το Μουσείο, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο λειτουργεί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι και από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 8:00 το βράδυ, ενώ να τονίσουμε πως τον Αύγουστο λειτουργεί και τις καθημερινές με το ίδιο ωράριο.

Να αναφέρουμε ακόμη πως από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο ανοίγει τις πόρτες του κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 10:30 το πρωί, έως τις 2:00 το μεσημέρι.

Το Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού θεωρείται από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα λαογραφικά μουσεία ολόκληρης της Ευρυτανίας-και όχι άδικα.

Στους τρεις ορόφους ενός παραδοσιακού πέτρινου κτηρίου όπου στεγάζεται, το Μουσείο φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή από υφαντά, παραδοσιακές ενδυμασίες, οικοσκευές, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εργαλεία και σκεύη από επαγγέλματα που πια έχουν ξεχαστεί, αγροτικά εργαλεία, φωτογραφίες εποχής, επίσημα έγγραφα και πολλά δείγματα λαϊκής τέχνης.

Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι το παλιό ρολόι που βλέπει ο επισκέπτης μόλις μπει και το οποίο μέχρι πριν 20 χρόνια περίπου κοσμούσε το καμπαναριό του χωριού. Λένε μάλιστα, πως όταν οι Ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής μπήκαν στο Μεγάλο Χωριό και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σταμάτησαν μονάχα όταν συνειδητοποίησαν ότι το ρολόι... είχε κατασκευαστεί στη Γερμανία! Οι τρύπες από τις σφαίρες είναι ακόμη ευδιάκριτες στον δίσκο του.

Στον επάνω όροφο υπάρχει και βιβλιοθήκη, όπου μεταξύ σπάνιων βιβλίων και εγγράφων εκτίθενται σε βιτρίνα και κάποιες συγκινητικές επιστολές που είχαν στείλει Μεγαλοχωρίτες στις οικογένειές τους, πριν εκτελεστούν από τους Ιταλούς το 1942.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ για περαιτέρω πληροφορίες παραθέτουμε το τηλέφωνο 22370- 41502, 22370-41245.

Δείτε εδώ περισσότερα