Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Απολογισμός θητείας από τον κ. Σταύρο Κουταλιανό για τα 3,5 χρόνια διοίκησης στο Γεν. Νοσοκομείο Καρπενησίου

Τα πεπραγμένα της θητείας του στη διοίκηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου καταγράφει σε πολυσέλιδη επιστολή του ο μέχρι πρόσφατα διοικητής του Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Σταύρος Κουταλιανός. Ο απολογισμός θητείας εγκρίθηκε από το ΔΣ του Νοσοκομείου.koutalianos-stavros-nosoko11

Ο κ. Κουταλιανός ανέλαβε το Νοσοκομείο Καρπενησίου στα μέσα του καλοκαιριού το 2016 από τον τότε διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας που εκτελούσε χρέη διοικητή, και συμπτωματικά 3,5 χρόνια μετά παραδίδει το Νοσοκομείο στον ίδιο άνθρωπο και νέο διοικητή  κ. Δημήτρη Καρατσίκη.

Στη θητεία του ο κ. Κουταλιανός, καταγράφει την εγκατάσταση και λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου, την πλήρη επαναλειτουργία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, την αναβάθμιση των χειρουργείων, την επαναλειτουργία του Μαστογράφου, την ανακαίνιση τμήματος του Νοσοκομείου και τη λειτουργία της νέας πτέρυγας, εγκαθιστώντας τη διοίκηση στο καινούργιο τμήμα και πολλά άλλα που καταγράφει στην επιστολή του και κατά καιρούς έχουν καταγράφει από τα «Ευρυτανικά Νέα».   

«Στις 18-7-2016 που ανέλαβα την διοίκηση του Νοσοκομείου, διαδέχτηκα  τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας που εκτελούσε τότε τα καθήκοντα  διοικητή, εισπράττοντας από αυτόν τις ευχές  για μια καλή θητεία», τονίζει και συνεχίζει:

«Μετά 3,5 χρόνια που παραδίδουμε την σκυτάλη της διοίκησης είμαι υποχρεωμένος να κάνω τον απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας μου, για να διευκρινίσουμε το τι παραλάβαμε και το τι παραδίδουμε, αναλύοντας και το έργο που έχει επιτελεσθεί, ως  παρακαταθήκη για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Νοσοκομείου».

»Όπως είχα αναφέρει στον πρώτο ετήσιο απολογισμό, η επαναφορά της κανονικότητας στην λειτουργία του Νοσοκομείου και η αναστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης στις παρεχόμενες υπηρεσίες επιτεύχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα με τη δρομολόγηση λύσεων για τα  πρώτα προβλήματα που εντοπίσαμε και που δημιουργούσαν δυσλειτουργία του Νοσοκομείου και κακή αντιμετώπιση των ασθενών».

Αναλυτικά, ο κ. Κουταλιανός αναφέρει τα εξής:

«1. Με απόφαση του Δ.Σ., εγκρίνεται ο κανονισμός λειτουργίας των Ε.Ι. και καθιερώνεται το «ραντεβού» στις προγραμματισμένες επισκέψεις στα Τακτικά Ιατρεία και Εργαστήρια, διευκολύνοντας την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση των ασθενών.

Επαναχωροθετήθηκαν, εξωραΐστηκαν όλα τα τακτικά ιατρεία που λειτουργούν πλέον στο χώρο του Α΄ ορόφου και με την δημιουργία αίθουσας υποδοχής ασθενών καθώς και με το Γραφείο Προστασίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, ενημερώνονται πλήρως οι προσερχόμενοι ασθενείς για τις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες.

2. Με την επιπλέον πρόσληψη μιας (1) επικουρικού μικροβιολόγου και πέντε (5) παρασκευαστών και με την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και αντιδραστηρίων, επαναλειτουργεί πλήρως το Μικροβιολογικό Εργαστήριο και για τους εξωτερικούς ασθενείς, επεκτείνοντας και διευρύνοντας τις μικροβιολογικές εξετάσεις και σε άλλες διαγνωστικές κατηγορίες που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των προσερχόμενων ασθενών. Επίσης, κάθε Τετάρτη γινόντουσαν μικρ/κές εξετάσεις και για ασθενείς του δήμου Αγράφων.

3. Με κατάλληλη διαχείριση των πιστώσεων του Νοσοκομείου, γίνεται η αναγκαία προμήθεια των απαραίτητων φίλτρων και υλικών και με την ανακατασκευή και συντήρηση του χώρου και των μηχανημάτων της Μ.Τ.Ν., καθώς και με την αντικατάσταση (4) παλαιών μηχανημάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας αξίας 50.000€, μετά από δωρεά της Εθνικής Τράπεζας, παράγονται ποιοτικές υπηρεσίες αιμοκάθαρσης και διενεργούνται πλέον αιμοκαθάρσεις και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

4. Με την συνδρομή εργασιών του κατασκευαστή και του προσωπικού της τεχνικής υπηρεσίας μας, προστέθηκε και λειτουργεί η νέα αίθουσα χειρουργείου και παράλληλα ανακατασκευάστηκε μεγαλύτερος χώρος για την αποστείρωση. Επίσης, προμηθευτήκαμε (1) νέο αναισθησιολογικό μηχάνημα και δύο(2) χειρουργικά τραπέζια αξίας 170.000€, αυξάνοντας την δυνατότητα χειρουργικών επεμβάσεων.

5. Με τη σύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ και την προμήθεια κομπιούτερ, βιβλιοθηκών και ερμαρίων, έγινε η μετεγκατάσταση όλης της διοικητικής υπηρεσίας και των αποθηκών στο νέο κτίριο και πλέον οι διοικητικοί υπάλληλοι εργάζονται σε άνετο και καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, ενεργοποιώντας το καινούργιο κτήριο που ήταν κλειδωμένο και δεν χρησιμοποιείτο.

6. Με την πλήρη στελέχωση του ακτινολογικού εργαστηρίου και την επισκευή του μηχανήματος, επαναλειτούργησε ο μαστογράφος. Περαιτέρω, με την πρόσληψη δύο(2) νέων αξιόλογων ακτινολόγων και με την προμήθεια ενός (1) ψηφιακού Έγχρωμου Υπερηχοτομογράφου Γυναικολογικής Χρήσης και ενός (1) ψηφιακού Έγχρωμου Γενικής Χρήσης, αξίας 85.000€, καθώς και ενός (1) Ιατρικού Μηχανήματος-Συστήματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας αξίας 35.000€, εκτελούνται επιπλέον νέες ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις, δίνοντας μια δυναμική ανάπτυξη του Ακτινολογικού Εργαστηρίου.

Από τον Σεπτέμβριο 2019, με τις συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης αντικαταστάθηκε ο παλαιός αξονικός, που σημειωτέον δεν είχε διενεργήσει καμία εξέταση, και τώρα διενεργούνται αξονικές τομογραφίες, αφού εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του νέου πολυτομικού Αξονικού Τομογράφου 16 τομών αξίας 273.000 €, αναβαθμίζοντας τις διαγνωστικές και ιατρικές υπηρεσίες και μειώνοντας την ταλαιπωρία των ασθενών και των συνοδών τους.axonikos-enarxi-leitourgias1

7. Με την επιπλέον πρόσληψη μιας(1) επικουρικής οφθαλμιάτρου, την προμήθεια των αναγκαίων υλικών και την αγορά νέου οφθαλμολογικού ιατρικού εξοπλισμού αξίας 130.000 €, μέσω Π.Δ.Ε. (YAG LASER, Διαθλασίμετρο, οφθαλμολογικός υπερηχογράφος- Α*SCAN), επαναλειτουργεί το οφθαλμολογικό ιατρείο και αναβαθμίστηκαν ποιοτικά οι υπηρεσίες της οφθαλμολογικής κλινικής, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τους προσερχόμενους ασθενείς και τα χειρουργεία.

8. Με παρεμβάσεις μας στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, εντάχθηκε έργο 550.000€ σε Π.Δ.Ε. και με την τρέχουσα υλοποίηση του, έγινε ο εξωραϊσμός του κτιρίου και η αναβάθμιση των υποδομών. Ανακαινίστηκαν όλοι οι χώροι του Νοσοκομείου με νέους εσωτερικούς ελαιοχρωματισμούς και δάπεδα, εγκαταστάθηκε νέος μετασχηματιστής-γεννήτρια, μονάδα θέρμανσης-ψύξης του νέου κτιρίου και έγινε η ασφαλτόστρωση του περιβάλλοντος χώρου.

Με χρήματα του Νοσοκομείου, αντικαταστάθηκαν τα ξύλινα ντουλάπια και οι χώροι αποθήκευσης, σηματοδοτήθηκαν οι χώροι και τοποθετήθηκαν πινακίδες, εγκαταστήσαμε κάμερες και μπάρες για οχήματα και ανακατασκευάστηκαν οι είσοδοι του κτιρίου.

9. Με πιστώσεις μας ολοκληρώσαμε και υποβάλλαμε την μελέτη του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου προϋπολογισμού 1.300.000 €. Με καθυστέρηση 2 χρόνων και με την βοήθεια των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας, εντάχτηκε τελικά η μελέτη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, ελπίζοντας η επόμενη διοίκηση να πιέσει να υλοποιηθεί το έργο και να επιλύσουμε ένα δαπανηρό ενεργειακό πρόβλημα.

Το έργο ενδεικτικά περιλαμβάνει την αντικατάσταση της παλαιάς κεραμοσκεπής, τα κουφώματα αλουμινίου, τους λέβητες και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή δικού μας ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, με συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης, των υπηρεσιακών παραγόντων και όλου του προσωπικού, εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν οι αναγκαίες ενέργειες για την καλύτερη οργάνωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, αντιμετωπίζοντας την κακή οργάνωση τους και την χρονοβόρο διεκπεραίωση των διαδικασιών για την σωστή λειτουργία και την εξυπηρέτηση των ασθενών του, όπως:

2. H δημιουργία αυτόνομου Τ.Ε.Π. με επιπλέον αίθουσες βραχείας και ημερήσιας νοσηλείας στο Ισόγειο του κτιρίου και με την στελέχωση (2) επιπλέον μόνιμων ιατρών που έχουν προκηρυχτεί αλλά καθυστερούν οι προσλήψεις τους…

3. Η δημιουργία του μοναδικού στον νομό Ουρολογικού ιατρείου, με την πρόσληψη ενός (1) επικουρικού ουρολόγου και με την προμήθεια ξενοδοχειακού και ιατρικού εξοπλισμού(χειρουργική ουρολογική διαθερμία και ρεζετοσκοπίο, σύστημα Λιθοτριψίας με τεχνική LASER, κυστεοσκόπιο για διαγνωστική και θεραπευτική χρήση, εξεταστική κλίνη κ.ά., αξίας 120.000 €).

Οι διενεργηθείσες εξετάσεις μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 7.500 και η πλήρης λειτουργία του με τις ουρολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, κάλυψε μια από τις βασικότερες ανάγκες του πληθυσμού, αποτρέποντας την ταλαιπωρία του.

4. Η δημιουργία Ιατρείου Πόνου σε κατάλληλο χώρο και ξενοδοχειακή υποδομή, με τα απαραίτητα μηχανήματα και υλικά, αξίας 12.000 €.

5. Η δημιουργία τμήματος επιστασίας για την αποτελεσματικότερη διασφάλιση της επικοινωνίας, φύλαξης, καθαριότητας και περιβαλλοντικής προστασίας. Εγκαταστήσαμε μπάρες και κάμερες ελέγχου στις πύλες εισόδου του Νοσοκομείου, προσλάβαμε (2) φύλακες, (7) καθαρίστριες και (1) πλύντρια με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, εγκρίναμε τον κανονισμό διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων και προμηθευτήκαμε νέο τηλεφωνικό κέντρο και νοσοκομειακό πλυντήριο ιματισμού, αξίας 30.000 €.nosokomeio-arxeio-nea-pteriga

6. Η μετεγκατάσταση του τμήματος ενδοσκοπήσεων σε νέο χώρο και η προμήθεια ενός (1) πύργου ενδοσκοπήσεων πεπτικού, αξίας 115.000 € .

7. Η προμήθεια χειρουργικών εργαλείων ανοικτής και λαπαροσκοπικής χρήσης και πλυντηρίου Χειρουργικών Εργαλείων αξίας 55.000 € για τις ανάγκες του χειρουργείου.

8. Η τοποθέτηση τηλεοράσεων, ειδικών πολυθρόνων αναπαύσεως συνοδού σε όλα τα δωμάτια νοσηλείας, κατόπιν δωρεών.

Επίσης, προμηθευτήκαμε και αντικαταστήσαμε τις φθαρμένες κουρτίνες, τα σκεύη σερβιρίσματος, τις ντουλάπες και τον ιματισμό με νέο και καλύτερης ποιότητας, αξίας 25.000 €.

9. H ανακατασκευή και ο εξοπλισμός των δύο παιδιατρικών ιατρείων με πλήρη ξενοδοχειακό εξοπλισμό, ιατρικές συσκευές και μηχανήματα, αξίας 50.000€, κατόπιν χορηγίας του Ο.Τ.Ε.

10. Η προμήθεια των ειδών και ανάθεση εργασιών με διαγωνιστικές διαδικασίες, πετυχαίνοντας την εξοικονόμηση πόρων και ταυτόχρονα τον συνεχή εφοδιασμό των κλινικών και τμημάτων με υπηρεσίες, υλικά και πάγιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

11. Η αποταμίευση και ο τοκισμός των χρηματικών αποθεμάτων του Νοσοκομείου, που κατά το παρελθόν ήταν άτοκα, σε τοπική Τράπεζα κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού καθώς και η εγκατάσταση ΑΤΜ. Τα ετήσια έσοδα μας αυξήθηκαν κατά 35.000 €.

Επίσης, αναφορικά με την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω της έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, εγκρίναμε και υλοποιήσαμε, εξήντα (60) προσλήψεις και δεκαπέντε (15) μετατάξεις, ήτοι: 12. Την πρόσληψη εννέα(9) μόνιμων ιατρών, αναλυτικά: (1)ορθοπεδικού, (2) ακτινολόγων, (1) καρδιολόγου, (1) χειρούργου, (1) αιματολόγου, (1) παθολόγου, (1)ψυχιάτρου και (1) αναισθησιολόγου.

Αναμένεται η πρόσληψη δέκα(10) μόνιμων ιατρών, ήτοι: (1) Γυναικολόγου, (1) Ψυχίατρου, (1) Παιδοψυχίατρου, (1) Αναισθησιολόγου, (1) ακτινολόγου, (1) πνευμονολόγου, (1) μικροβιολόγου, (1) παθολόγου και (2) ιατρών για τα ΤΕΠ. Οι διαδικασίες αυτών των προσλήψεων έχουν καθυστερήσει με υπαιτιότητα άλλων φορέων και Υπουργείου αλλά με την ολοκλήρωση των δρομολογημένων αυτών προσλήψεων εντός του 2020, θα καλυφτούν όλες οι οργανικές θέσεις ιατρών του Νοσοκομείου.

13. Την πρόσληψη (7) μόνιμων νοσηλευτριών, (1) παρασκευάστριας και (1) τεχνολόγου ακτινολογικού, αναμένουμε (1) ακόμη.

14. Την απασχόληση δέκα επτά(17) ατόμων, μέσω ΟΑΕΔ, αναλυτικά: (8) νοσηλευτριών, (2) μαιών, (1) τεχνολόγου, (4) παρασκευαστριών και (2) διοικητικών.

15. Την επιπλέον πρόσληψη έξη(6) επικουρικών ιατρών, ήτοι: (2) μικροβιολόγων, (1) ουρολόγου, (1) ορθοπεδικού, (1) οφθαλμιάτρου και (1) παθολόγου.

16. Την επιπλέον πρόσληψη επτά(7) ατόμων, λοιπού επικουρικού προσωπικού, αναλυτικά: (2) Νοσηλευτών, (1) Ηλεκτρολόγου, (1) Πληροφορικής και (3) Διοικητικών.

17. Την πρόσληψη για πρώτη φορά με σύμβαση: (1)τεχνικού ασφαλείας, (1) ιατρού εργασίας, (1)νομικού συμβούλου, (1)εσωτερικού ελεγκτή και με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου: (2) φυλάκων, (1) πλύντριας και (7) καθαριστριών, αφού σταματήσαμε την σύμβαση της εταιρείας καθαριότητας.

18. Την μετάταξη σε μόνιμες θέσεις του Νοσοκομείο μας από άλλους υγειονομικούς φορείς, (14) ατόμων της νοσηλευτικής υπηρεσίας και (1) ιατρού, αφού μετατρέψαμε μια θέση ιατρικού προσωπικού σε (1) θέση παιδιάτρου, με σκοπό την εύρυθμο λειτουργία του παιδιατρικού τμήματος. Το Νοσοκομείο διαθέτει πλέον τρείς (3) παιδιάτρους.

19. Την αναμόρφωση του υπάρχοντος οργανισμού, σύμφωνα με τον Ν. 4600/9-

3-2019. Ο νέος οργανισμός αλλάζει την οργανωτική δομή του Νοσοκομείου και αυξάνει το προσωπικό, για τις αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρούς, νοσηλευτικό, διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό.

Με την αναμενόμενη έγκριση από το Υπουργείο Υγείας, εξασφαλίζουμε την κάλυψη των θέσεων σε προσωπικό που είναι αναγκαίο, για την αναπτυξιακή προοπτική του Νοσοκομείου.

Επιπλέον, προβήκαμε σε ενέργειες και δράσεις για την καλύτερη οργάνωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, όπως:

20. Την σύσταση, οργάνωση και λειτουργία γραφείου προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας στην είσοδο του Νοσοκομείου, με σκοπό την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των προσερχόμενων ασθενών. Εκτυπώθηκε και σχετικό φυλλάδιο.

21. Την σύσταση επιτροπής για την κατάρτιση της λίστας χειρουργείου, για περισσότερη διαφάνεια και ίση μεταχείριση των ασθενών.

22. Τον σχεδιασμό και την εκτέλεση, με την ενεργή συμμετοχή της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και όλου του προσωπικού, του σχεδίου «Σώστρατος», σε περίπτωση σεισμού.

23. Την μηνιαία επίσκεψη στο Κ.Υ. Φραγκίστας με ειδικούς γιατρούς, μαία, κ.ά.

24. Την σύσταση, οργάνωση και λειτουργία γραφείου Υποδοχής Ασθενών με σκοπό την εξυπηρέτηση των προσερχόμενων ασθενών στα τακτικά ιατρεία και την προετοιμασία των εισαγωγών.

Οι παραπάνω δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Νοσοκομείου και τα καταφέραμε προσφέροντας περισσότερες ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες με λιγότερους οικονομικούς πόρους, σε σχέση με τα χρήματα που μας διέθεσαν στους ετήσιους τακτικούς προϋπολογισμούς.

Μάλιστα, το έτος 2019 μας έγινε περικοπή 25% του προϋπολογισμού μας από την Υ.Πε., με αποτέλεσμα να μειωθούν οι παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες και να υπάρξουν προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου, διατηρώντας την ποιότητα των υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της διοίκησης στο άμεσο μέλλον θα πρέπει

να είναι:

25. Η έγκριση του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου, που έχουμε υποβάλει στο υπουργείο πριν (8) μήνες και καθυστερεί.

26. Η ολοκλήρωση των (10) μόνιμων προσλήψεων ιατρών που έχουν προκηρυχθεί.

27. Η ολοκλήρωση της αρχειοθέτησης των ιατρικών αρχείων και καταστροφής του άχρηστων διοικητικών και μη .

28. Η υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου.

29. H προσεκτική παραλαβή του έργου της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας

για την βελτίωση εγκαταστάσεων, υποδομών του Γ.Ν. Καρπενησίου.

30. Η ανάπτυξη δράσεων και διαδικασιών σε συνεργασία με τους φορείς της πρωτοβάθμιας υγείας, για την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και μάλιστα στις δυσπρόσιτες περιοχές(κινητή ιατρική μονάδα, σωστή οργάνωση παραπομπών, επισκέψεις ιατρών κ.α.).

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Νοσοκομείου θα πρέπει να είναι «Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ», όπως έχω επισημάνει από την αρχή της θητείας μου, ώστε να αυξηθούν οι ιατρικές υπηρεσίες που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της πληρότητας των κλινών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Καταλήγοντας, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ., όλους τους εργαζόμενους, γιατρούς, νοσηλευτικό, επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό ανεξαρτήτου ειδικότητας, που με την συνεργασία τους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των ανωτέρω πεπραγμένων».