Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Τέλος στην ταλαιπωρία. Στον ΕΦΚΑ Καρπενησίου μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του ΟΓΑ

από την έντυπη έκδοση

Πιλοτικό πρόγραμμα αποκέντρωσης των υπηρεσιών του ΟΓΑ ξεκινά από το νέο έτος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ άλλων περιοχών, το υπουργείο Εργασίας, όπως ανακοίνωσε την  Δευτέρα ο υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης. Από τις 2/1/2020 οι αγρότες της Ευρυτανίας θα εξυπηρετούνται από το τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ.IKA-EFKA-karpenisi

Γλυτώνουν το πάνω - κάτω στη Λαμία στα μέχρι τώρα γραφεία του ΟΓΑ οι Ευρυτάνες αγρότες, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου που ανακοινώθηκε, η Ευρυτανία είναι μεταξύ των νομών που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα αποκέντρωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ξεκινά από σήμερα (σ.σ. Δευτέρα 16/12/2019) την τελική εφαρμογή των δράσεων για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της δυσχερούς εξυπηρέτησης των αγροτών από τον e-ΕΦΚΑ, που θα οδηγήσει εντός του πρώτου τετραμήνου του 2020 στην αναβάθμιση του τρόπου εξυπηρέτησης 487.780 αγροτών και 153.806 προστατευόμενα μέλη τους από τα 7 περιφερειακά σημεία που λειτουργούν σήμερα σε 54 σημεία και σε δεύτερο χρόνο σε 119.

Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στον περιορισμό των αναίτιων μετακινήσεων εκατοντάδων χιλιομέτρων των αγροτών, μέσω της αποκέντρωσης των υπηρεσιών του τ. ΟΓΑ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και της εξυπηρέτησης στα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ -Μισθωτών σε κάθε πρωτεύουσα νομού. “Λύνουμε τα χρόνια προβλήματα και την ταλαιπωρία για 487.000 οικογένειες αγροτών μέσα από τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες του e-EΦΚΑ”, τονίζει σε μήνυμά του ο υπουργός κ Γ. Βρούτσης.

Στο ΙΚΑ Καρπενησίου

οι Ευρυτάνες αγρότες

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι από 2/1/2020, 19.949 αγρότες δεν θα απαιτείται να επισκέπτονται τη Λαμία και το Περιφερειακό Τμήμα του πρώην ΟΓΑ για την εξυπηρέτηση τους αλλά θα εξυπηρετούνται για θέματα Ασφάλισης -Εισφορών και Μητρώου ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι Ευρυτάνες αγρότες του ΟΓΑ, πλέον δεν θα ανεβοκατεβαίνουν στη Λαμία, αλλά θα επισκέπτονται το Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Ευρυτανίας στην οδό Μελίνας Μερκούρη & Γερανίου 6 στο Καρπενησι, (ΙΚΑ Καρπενησίου) για την εξυπηρέτησή τους. Αν και αποτελεί πιλοτική εφαρμογή, αναμένεται να καθιερωθεί. 

Μέχρι τώρα για παράδειγμα, ένας αγρότης από τον Καρπενήσι για να εξυπηρετηθεί θα έπρεπε να μεταβεί στη Λαμία, από 2/1/2020 θα πηγαίνει στο τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ στο Καρπενήσι, διανύοντας λιγότερη από τη μισή απόσταση και με αισθητά μικρότερο κόστος και λιγότερη ταλαιπωρία.