Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ένας χρόνος χωρίς τον π. Νικόλαο Αζακά - Την Κυριακή (1/9) το μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Μικρού Χωριού

Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του αγαπητού σε όλους τους Ευρυτάνες πρωτοπρεσβύτερου π. Νικολάου Αζακά, εφημέριου του Ι.Ν. Αγ. Κυριακής Μικρού Χωριού, σε ηλικία 62 ετών. Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Μικρού Χωριού, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου.azakas-nikos-papas1

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια αναφέρονται τα εξής:

Μνημόσυνο

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Μικρού Χωριού τελούμε ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του σεβαστού μας πατέρα και αδελφού πρωτοπρεσβύτερου Νικολάου Αζακά. Παρακαλείσθε όπως προσευχηθείτε μαζί μας. 

 Εκ μέρους της 

οικογένειας


Ποιος ήταν

Ο π. Νικόλαος Αζακάς είχε γεννηθεί το 1956 στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας και υπήρξε τέκνο πολύτεκνης οικογένειας (6 αδέρφια). Νυμφεύθηκε τη σύζυγό του Παρασκευή Παπαντώνη, από τα Βραγγιανά Καρδίτσας, και δημιούργησαν μια καλή οικογένεια, αποκτώντας δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τον Θωμά (και δύο εγγόνια).

Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Ποιμαντικής Θεολογίας). Το 1981 εισήλθε στις τάξεις του ιερού κλήρου, λαμβάνων τον α΄ βαθμό, αυτόν του διακόνου, υπό του πρώην Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Νικολάου.  Το 1983 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην πανηγυρίζουσα ενορία της Αγίας Κυριακής Μικρού Χωρίου.

Υπηρέτησε για 37 ολόκληρα χρόνια τον τόπο με ζήλο και ταπείνωση. Πέραν του Μικρού Χωρίου, διηκόνησε την Ανιάδα, το Νόστιμο, το Βουτύρο, τη Χελιδόνα, το Κλαυσί, την Αγία Βλαχέρνα, το Δερμάτι και όπου η Μητρόπολη του ζητούσε να εξυπηρετήσει.

«Παρότι είχε όλα τα εφόδια για υψηλές διοικητικές θέσεις και κάποια στιγμή του προτάθηκε, εκείνος παρέμεινε ως το τέλος του στο Μικρό Χωριό», ανέφερε η Μητρόπολη προσθέτοντας πως «…ο αείμνηστος Λειτουργός του Υψίστου διακρινόταν για την απλότητα, την εργατικότητά του και την αγάπη του προς την αγία μας Ορθοδοξία. Είχε αυξημένη πίστη, ευσέβεια και διάθεση διακονίας λαού του Θεού. Κύριο εφόδιο της ιερατικής του διακονίας πέραν της μόρφωσής του, ήταν η πλούσια καρδιά του (…).»