Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

“Οι θησαυροί της Ευρυτανίας”. Τη Δευτέρα (29/4) τα εγκαίνια του “Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας”, στο παλιό Δασαρχείο

Σημείο αναφοράς του Πολιτισμού του νομού αναμένεται να καταστεί το "Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας" της ΠΕ Ευρυτανίας, ένα πρωτότυπο Μουσειακό Κέντρο με σπάνια πολιτιστικά εκθέματα, ομοιώματα αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και βιωματική προσέγγιση των μνημείων με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών.mouseio-KIPE-palio-dasarxeio

Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ) αποτελεί ένα σημαντικό έργο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου σε όλα τα επίπεδα, που αυξάνεται γεωμετρικά με την χρήση της τεχνολογίας, καθώς για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν σπάνια εκθέματα στο κοινό. «Μουσείο ευρυτανικής Περηφάνειας», το χαρακτηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός.

Τα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, θα γίνουν στις 29 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα, στις 12:30 στο κτήριο του Παλαιού Δασαρχείου, απέναντι από το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου. Στα εγκαίνια του Μουσείου, αναμένονται πολλές εκπλήξεις, όπως η εικονική ξενάγηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕ Ευρυτανίας, ο αγιασμός θα τελεστεί από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ Γεώργιο. Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων, θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Καρπενησίου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, ενώ θα ακολουθήσει διαδραστική ξενάγηση στο μουσείο,από τους επιμελητές της έκθεσης και τη συμμετοχή των γενικών Αρχείων του Κράτους ν. Ευρυτανίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου.

O βασικός στόχος του Κέντρου, είναι μέσα από τη συνοπτική διήγηση της ιστορίας της Ευρυτανίας να γνωρίσει την περιοχή στους κατοίκους της και τον επισκέπτη και να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους, για περαιτέρω γνωριμία μέσα από το σύνολο της ιστορικής, πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής παράδοσης της περιοχής.

Το ΚΙΠΕ στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό, πέτρινο κτήριο στο οποίο στεγαζόταν παλαιότερα το Δασαρχείο.

Περιλαμβάνει μια μόνιμη έκθεση με τίτλο «Οι θησαυροί της Ευρυτανίας», όπου παρουσιάζονται ομοιώματα αρχαιολογικών ευρημάτων από ανασκαφικές έρευνες στην Ευρυτανία και αρχειακά έγγραφα και αντικείμενα, καθώς και μια πρώτη περιοδική έκθεση με θέμα τα Γεφύρια της Ευρυτανίας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το μουσείο και τα εκθέματά του, μπορείτε να διαβάσετε στα "Ευρυτανικά ΝΕΑ" που κυκλοφορούν.