Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(ΦΩΤΟ) Μαρτιάτικα χιόνια στην Ευρυτανία, που δεν έφεραν όμως ιδιαίτερα προβλήματα. Κανονικά η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο

1

Όπως είχαν προαναγγείλει τα Ευρυτανικά Νέα, ο καιρός άλλαξε άρδην και από την άνοιξη μεταβήκαμε στον χειμώνα μέσα σε 24 ώρες! Από αργά το απόγευμα της Τρίτης (12/3) άρχισαν να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά άνω των 700μ στην Ευρυτανία, με τη θερμοκρασία να σημειώνει, παράλληλα, εντυπωσιακή πτώση.

Έτσι, ενώ το μεσημέρι της Καθ. Δευτέρας τα θερμόμετρα στο Καρπενήσι έδειξαν 15άρια, τα ξημερώματα της Τετάρτης (13/3) η θερμοκρασία έπεσε στον -1 βαθμό· καταγράφηκε, δηλαδή, «βουτιά» της τάξης των 15 βαθμών μέσα σε 30 ώρες!

Στα λευκά ντύθηκε -ξανά- το Καρπενήσι, με το χιόνι να στρώνεται παντού και τα μηχανήματα του δήμου να επιχειρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας να κρατήσουν ανοικτό τις κεντρικές αρτηρίες. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ήταν και η ΠΕ Ευρυτανίας, που διατήρησε ανοικτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Συνθήκες χιονοθύελλας επικρατούσαν με μεγάλο τμήμα του νομού αργά το βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σε αρκετά σημεία ήταν απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

2

6

Στον Άγιο Νικόλαο, όπου το χιόνι ξεπέρασε τα 20 εκατοστά, τα νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα για κάποιες ώρες, το βράδυ της Τρίτης (12/3).

Εξάλλου, λόγω της κακοκαιρίας, τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας του δήμου Καρπενησίου άνοιξαν με καθυστέρηση -στις 9.00 το πρωί (κανονικά λειτούργησαν οι Παιδικοί Σταθμοί).

Πιο ήπια ήταν τα φαινόμενα στον δήμο Αγράφων, με τα μηχανήματα πάντως να βγαίνουν ξανά στα ορεινά περάσματα για διάνοιξη από το χιόνι.

Πάντως, ήδη, από το πρωί της Τετάρτης (13/3) τα φαινόμενα έχουν περιοριστεί σημαντικά και η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο, με τα χιόνια να λιώνουν με γοργούς ρυθμούς. Στις 11.30 το πρωί, ο υδράργυρος στο Καρπενήσι δείχνει 2 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, για τα χιόνια του μήνα Μάρτη, θέλοντας να καταδείξει το εφήμερο αυτών, ο λαός έχει βγάλει και την παροιμία "…σαν του Μαρτιού το χιόνι, που αποβραδίς το ρίχνει και το πρωί το λιώνει".

Νέα επιδείνωση, με βροχές στα κατοικημένα και χιόνια στα μεγαλύτερα υψόμετρα, περιμένουμε από το απόγευμα της Πέμπτης 14 Μαρτίου.

3

4

5

7