Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

40 χρόνια Μητρόπολη Καρπενησίου (1979-2019). Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων που ετοιμάζει η Ι.Μ.Κ

Με μια σειρά δράσεων, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 40 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της, η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου -καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης, στις 24 Φεβρουαρίου 2019 συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυσή της.

mitropolites-karpenisiou-georgios-nikolaos-0

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης, οι δράσεις που προγραμματίζονται να  γίνουν είναι διαγωνισμοί με χρηματικά έπαθλα, εκδρομές σε θρησκευτικούς προορισμούς και μοναστήρια της Ευρυτανίας, μουσικές εκδηλώσεις, βράβευση κληρικών που έχουν διακριθεί για το ήθος τους, ημερίδες κ.λ.π.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

"Το 2019 συμπληρώνονται σαράντα (40) χρόνια λειτουργίας της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, καθώς την 24-2-1979 είχε εγκατασταθεί στο Καρπενήσι, ο πρώτος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος Δρόσος.

Τιμώντας το γεγονός, σκεφτήκαμε την οργάνωση των παρακάτω εκδηλώσεων:

α) Διαγωνισμό με χρηματικό έπαινο για παιδιά Δημοτικών και Γυμνασίων Ευρυτανίας. Το θέμα για το Δημοτικό: “Χριστιανικά έθιμα του χωριού μου”. Για το Γυμνάσιο: “Οι Άγιοι του χωριού μας και η σχέση μας μαζί τους”.

β) Μία εκδρομή για κάθε σχολείο της Ευρυτανίας προς ένα από τους παρακάτω θρησκευτικούς προορισμούς: Μονή Προυσού, Μονή Τατάρνας, Μονή Δομιανών, Μονή Βράχας, Μονή Στάνας, Βραγγιανά (Αγ. Παρασκευή), Κορίτσα. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την Μητρόπολη.

γ) Μία μουσική εκδήλωση.

δ) Μία εκδήλωση προς τιμήν κληρικών, οι οποίοι διακρίθηκαν για το ήθος και την προσφορά τους στην ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου, κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

ε) Παρόμοιες εκδηλώσεις τιμής για διακριθέντες ιερείς, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα χωριά που διακόνησαν.

στ) Ημερίδα επιστημονικού περιεχομένου, σχετιζόμενη με την Εκκλησιαστική ζωή στην Ευρυτανία του χθες και του σήμερα. Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως".

Η ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, από τις αρχές του 1900 και συγκεκριμένα το 1909, ενώνονται οι δύο Επισκοπές -τότε- Ακαρνανίας & Ναυπακτίας και Ευρυτανίας και  ιδρύεται μία μεγάλη επισκοπή, η Επισκοπή “Ναυπακτίας και Ευρυτανίας”. Το 1923, οι Επισκοπές μετονομάζονται σε Μητροπόλεις και αρμοδιότητα για την Ευρυτανία έχει πλέον η “Μητρόπολη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας”.

Η “Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου”, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ιδρύθηκε το 1979 -μετά από καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και ώριμη απόφαση της εκκλησίας- καθώς ήταν φανερό ότι οι ανάγκες ήταν μεγάλες και ήταν επιτακτική η ίδρυση της νέας Μητρόπολης.

Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκείνη την εποχή έκλεισαν ακόμη και τα εμπορικά καταστήματα στο Καρπενήσι, με αίτημα να ιδρυθεί Μητρόπολη στην Ευρυτανία καθώς μέχρι τότε  υπήρχε η Ιερά Μητρόπολη Ναυπακτίας & Ευρυτανίας. Το 1978 διαιρέθηκε σε “Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου” και “Μητρόπολη Καρπενησίου”.

Πρώτος Μητροπολίτης Καρπενησίου, ανέλαβε στις 24 Φεβρουαρίου 1979 ο κ. Νικόλαος Δρόσος, ο οποίος μέχρι το 2016 -σχεδόν για 37 χρόνια- διοίκησε την Μητρόπολη Καρπενησίου και τον οποίο διαδέχθηκε -με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και  πάσης Ελλάδας κκ. Ιερώνυμου- ο νέος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος.