Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Χάρη στη γενναία δωρεά Ευρυτάνων, λειτούργησε ξανά ύστερα από 20 χρόνια η Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ. Φέρει το όνομα «Δημήτρης Πουρνάρας»

Η Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ, που εδώ και 20 χρόνια παρέμενε κλειστή, τέθηκε ξανά σε λειτουργία, ύστερα από γενναία δωρεά της οικογένειας του αείμνηστου Μεγαλοχωρίτη Δημητρίου Ι. Πουρνάρα, πρώην προέδρου της Ένωσης. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.bibliothiki-ESHEA-0

Έπειτα από περίπου είκοσι χρόνια λειτουργεί και πάλι η Βιβλιοθήκη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών. Η βιβλιοθήκη πήρε το όνομά της προς τιμήν του δημοσιογράφου, εκδότη και συγγραφέα, Δημήτρη Πουρνάρα, από το Μεγάλο Χωριό, καθώς αποτελεί δωρεά της οικογένειάς του.

Στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης «Δ. Πουρνάρας», στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, β' όροφος), παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Για την προσφορά τους, ο ΠτΔ τίμησε τους δωρητές της βιβλιοθήκης, Ελένη Καρκαζή - Πουρνάρα και Νίκο Πουρνάρα, με το αργυρό εύσημο της ΕΣΗΕΑ «Ξενοφών».

Η προσφορά της οικογένειας Δ. Πουρνάρα προς την ΕΣΗΕΑ ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη και περιλάμβανε 40.000 βιβλία, έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, ενώ παραχωρήθηκε, επίσης, η προσωπική συλλογή του δημοσιογράφου, αποτελούμενη από περίπου 4.000 τόμους.

Η βιβλιοθήκη, που ανοίγει τις πύλες της στον δημοσιογράφο, τον ερευνητή αλλά και τον απλό αναγνώστη, ήταν όραμα του δημοσιογράφου Παναγιώτη Πατρίκιου, ο οποίος, ξεκινώντας τη δεκαετία του ’60, συγκέντρωσε περίπου 60.000 τόμους, έγγραφα και σπάνια αρχεία.

Όσα έγιναν

Η κα Ελένη Καρκαζή - Πουρνάρα, κόρη του Δ. Πουρνάρα, είπε ότι με τη δωρεά χάρη στην οποία έλαβε σάρκα και οστά η βιβλιοθήκη, εκείνη και ο αδελφός της θεωρούν ότι συμβάλλουν «στην πρόοδο του δημοσιογραφικού έργου». Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα οι χιλιάδες τόμοι της βιβλιοθήκης να αποτελέσουν πόλο έλξης τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για τους ενδιαφερόμενους ερευνητές.

«Η Ένωση Συντακτών γίνεται θεματοφύλακας της ιστορίας της πατρίδας μας. Η αποστολή μας είναι να καταστήσουμε αυτόν τον θησαυρό προσβάσιμο», σημείωσε η κα Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ενώ για «ημέρα γιορτής και χαράς» μίλησε ο συγγραφέας και μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ κ. Βασίλης Βασιλικός. Στη ζωή και το έργο του Δ. Πουρνάρα αναφέρθηκε εκτενώς η κα Φανή Πετραλιά, Γ.Γ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.bibliothiki-ESHEA-1

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στους χώρους βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει ακόμη μία αίθουσα που λειτουργεί ως μουσείο και ένα αναγνωστήριο 90 τετραγωνικών μέτρων.

Ποιος ήταν

Ο Δημήτρης Πουρνάρας γεννήθηκε στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας το 1900. Από πολύ νέος άρχισε να δουλεύει στον ελληνικό Τύπο και το 1919 ήταν διαπιστευμένος ως δημοσιογράφος στη Διάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι.

Κατά την προπολεμική περίοδο ανέλαβε διευθυντικές θέσεις σε αρκετές εφημερίδες της δημοκρατικής παράταξης. Το 1933 ίδρυσε την εφημερίδα «Ανεξάρτητος» που η έκδοσή της διακόπηκε από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Ο Πουρνάρας διώχτηκε και φυλακίστηκε όπως είχε συμβεί και επί δικτατορίας Παγκάλου.

Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 διέκοψε με τη σειρά της την έκδοση της εβδομαδιαίας ιστορικής εφημερίδας του «Ελεύθερος», τον φυλάκισε και τον εξόρισε στη Σύρο. Μεταπολεμικά ανέλαβε διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Το Βήμα» (1946-1951) και διευθυντής στις εφημερίδες «Αθηναϊκή» και «Αλλαγή».

Το 1951 ανέλαβε διευθυντής προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και το 1952 έγινε ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, σχολιαστής περί το Κυπριακό. Ο Δ. Πουρνάρας έχει και σημαντικό συγγραφικό και μεταφραστικό έργο. Το 1936 ίδρυσε με τον αδερφό του την εκδοτική εταιρεία «Πάπυρος».