Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η ανάδειξη της Πίνδου και ο ρόλος της Ευρυτανίας. Το όραμα για το μεγαλύτερο πεζοπορικό μονοπάτι (500 χλμ) στην ορεινή Ελλάδα

Ένα μονοπάτι με μήκος πάνω από πεντακόσια (500) χιλιόμετρα, που θα διατρέχει ολόκληρη τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, από τις Πρέσπες μέχρι τους Δελφούς, έβαλε ως στόχο να ολοκληρώσει μια ομάδα ανθρώπων. Το «Pindus Trail» περιλαμβάνει φυσικά και την Ευρυτανία και ήδη, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε μονοπάτια στην περιοχή των Αγράφων.pindus-trail-epiniana-monopatia-0

Ασπρόρεμμα Αγράφων. Από την εξόρμηση της ομάδας του Pindus Trail για καθαρισμό του μονοπατιού που οδηγεί στην καρδιά του βουνού

Ο ιθύνων νους του εγχειρήματος, ο Βολιώτης Αποστόλης Τσιμπανάκος, μίλησε στα «Ευρυτανικά Νέα» για το φιλόδοξο εγχείρημα, τις δυσκολίες που -αυτονόητα- θα βρουν μπροστά τους, τις προοπτικές ανάδειξης της μεγαλύτερης ελληνικής οροσειράς και την παρθένα Ευρυτανία, το «διαμάντι της χώρας», όπως λέει.

Από τα σύνορα έως τους Δελφούς

Το «Pindus Trail» είναι το όραμα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων για τη μεγαλύτερη πεζοπορική διαδρομή στην ορεινή Ελλάδα, μια διαδρομή με αρχή τις Πρέσπες και τέλος τους Δελφούς, ένα μονοπάτι με μήκος πάνω από 500 χιλιόμετρα, που θα διατρέχει ολόκληρη τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, ένα μονοπάτι οργανωμένο στα πρότυπα μεγάλων διεθνών μονοπατιών.

«Σκοπός του “Pindus Trail”», λένε οι άνθρωποί του, «είναι να κάνει γνωστή την άγνωστη Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας κοντά της ανθρώπους που τους συναρπάζει η άγρια ορεινή φύση και η παράδοση των μικρών κοινωνιών που ζουν εκεί. Βουνά, δάση, χαράδρες, ποτάμια, μονοπάτια αλλά και άνθρωποι, που απόμειναν στον κόρφο της οροσειράς στα μικρά χωριά τους και περιμένουν τους επισκέπτες για να τους χαρίσουν φιλοξενία». Το σχέδιο αποβλέπει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού αλλά και στη «…διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και εν γένει της κουλτούρας και του πολιτισμού των κοινωνιών της μεγάλης οροσειράς που δίνουν μάχη επιβίωσης με το χρόνο».

pindus-trail-epiniana-monopatia-2

O Aπ. Τσιμπανάκος στο "Μονοπάτι Ανηφόρας", στα Επινιανά Αγράφων

Η ιδέα δεν είναι καινούρια: το 1986 ο φιλέλληνας Άγγλος Τιμ Σάλμον κυκλοφόρησε το βιβλίο «The Mountains of Greece» («Τα Βουνά της Ελλάδας»), ελπίζοντας -μάταια, τελικά- να προσελκύσει το ορειβατικό/πεζοπορικό ενδιαφέρον, ενώ μόλις πριν λίγους μήνες το βιβλίο επανακυκλοφόρησε υπό τη μορφή πεζοπορικού οδηγού για όλη την ορεινή ραχοκοκαλιά της Ελλάδας, από την κορυφή του Γράμμου στα αλβανικά σύνορα μέχρι τις έσχατες παραλίες της Μάνης στη νότια Πελοπόννησο («The Peloponnese and Pindos Way», στα αγγλικά).

Τώρα, όμως, ο 38χρονος Αποστόλης Τσιμπανάκος, που εδώ και μια 15ετία ασχολείται με τη διάνοιξη μονοπατιών και τώρα ξεκίνησε το «Pindus Trail», ελπίζει ότι η προσπάθεια θα αποδώσει καρπούς και η Πίνδος θα λάβει την αναγνώριση που της αξίζει, συμβάλλοντας στην ανάδειξη ορεινών περιοχών άγνωστων στο ευρύ κοινό. Για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί και σχετική Κοιν.Σ.Επ., με την προοπτική να αναλάβει έργα σε μονοπάτια εάν το εγχείρημα τύχει χρηματοδότησης.

Η Ευρυτανία

Όπως λέει ο έμπειρος συνοδός βουνού και ορειβάτης, έχει ήδη καθαριστεί και σημαδοτοθεί ένα κομμάτι στη Βόρεια Πίνδο (στους νομούς Γρεβενών & Ιωαννίνων) και έχει γίνει προετοιμασία για τμήμα απ’ όπου θα περνά το μονοπάτι στα Τζουμέρκα.

Επόμενος «σταθμός», τα θεσσαλικά και ευρυτανικά Άγραφα, το πιο απαιτητικό και δύσκολο κομμάτι ολόκληρου του μονοπατιού των 500χλμ, στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα. Άλλωστε, ο Απ. Τσιμπανάκος δηλώνει «φανατικός οπαδός» της Ευρυτανίας, την οποία χαρακτηρίζει (μαζί με την Ήπειρο) ως το «διαμάντι της χώρας».

Πριν λίγες ημέρες, μια ομάδα ανθρώπων βρέθηκε (για δεύτερη φορά) στην περιοχή των Επινιανών στα Άγραφα, κινούμενη από το χωριό μέχρι το Λυκόρεμα, σε μια απόσταση 6 χλμ, καθαρίζοντας και σηματοδοτώντας το μονοπάτι, ενώ αντίστοιχες εργασίες πραγματοποίησαν και στο μονοπάτι της Ανηφόρας, σε μήκος 8 χλμ.

Θα γίνει προσπάθεια μέσα στο 2019 να έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό τμήμα μονοπατιών στην Ευρυτανία, με τη διαδρομή να περνά, μεταξύ άλλων, από Μάραθο και Κερασοχώρι και από εκεί νότια προς Μεγάλο Χωριό και Καλιακούδα, με επόμενο ορεινό όγκο τη Γκιώνα.

Ουσιαστικά, επιχειρείται μια «συρραφή» παλιών, ήδη υπαρχόντων μονοπατιών, τα οποία με το πέρας των δεκαετιών (και την εγκατάλειψη της υπαίθρου) αφέθηκαν στην τύχη τους.

pindus-trail-epiniana-monopatia-1

pindus-trail-epiniana-monopatiaa-0

pindus-trail-epiniana-monopatiaa-1

pindus-trail-epiniana-monopatiaa-2

Καθαρισμός μονοπατιών στα Επινιανά Αγράφων