Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στο στόχαστρο παράνομες κομμώτριες & αισθητικοί. Στη ΔΟΥ Καρπενησίου έφθασε λίστα με ονόματα που ασκούν «μαύρη» εργασία

Τα μαλλιά και τα νύχια της… φοροδιαφυγής. Πληγή για τις επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα στην κομμωτική και την αισθητική, αποτελούν οι περιπτώσεις αδήλωτης, παράνομης εργασίας είτε κατ’ οίκον είτε με «βαλιτσάκι». Λίστα με δεκαοκτώ (18) ονοματεπώνυμα έφθασε στην Εφορία Καρπενησίου.kommotria-mallia-arxeio1

Αυξάνονται και πληθύνονται

Διαστάσεις λαμβάνει -και- στην πόλη του Καρπενησίου το φαινόμενο της αδήλωτης παροχής υπηρεσιών ομορφιάς, στους κλάδους κομμωτικής και περιποίησης των άκρων. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, αλλά ιδίως στα «χρόνια της κρίσης», όπως μάθαμε να τα αποκαλούμε, έχει διογκωθεί, λένε οι νόμιμοι επαγγελματίες του χώρου, που εκτός από τους «συναδέλφους» που τους αφαιρούν πελατεία, έχουν να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτα έξοδα -φορολογία, ασφάλιση, μισθοδοσία, ενοίκια κ.α.

Οι αδήλωτες κομμώτριες και αισθητικοί έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους σε… κέντρα ομορφιάς, διαμορφώνοντας κατάλληλα συνήθως ένα δωμάτιο εντός της οικίας, όπου και δέχονται πελάτες/ισσες ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία ή ακόμα και με ραντεβού μέσω του… facebook· όπως είναι λογικό δε, για να αποφύγουν τυχόν κακοτοπιές δέχονται αποκλειστικά άτομα που γνωρίζουν προσωπικά και έτσι δεν αποτελούν… κίνδυνο. Επίσης, το λεγόμενο «βαλιτσάκι» ζει και βασιλεύει, με κομμώτριες να βγάζουν καθημερινά μεροκάματο από… σπίτι σε σπίτι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα 4 στους 10 πελάτες (!) στο Καρπενήσι επισκέπτονται κομμώτριες κατ’ οίκον και όχι τα νόμιμα κομμωτήρια, ρίχνοντας έτσι νερό στον μύλο της αδήλωτης εργασίας του κλάδου, που κάθε χρόνο στερεί εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Στο Καρπενήσι δε, τα αυτοσχέδια κομμωτήρια στα σπίτια είναι πλέον σχεδόν όσα και τα αντίστοιχα καταστήματα που λειτουργούν στην πόλη. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον επτά επιχειρήσεις του κλάδου έβαλαν λουκέτο τα τελευταία χρόνια στην ευρυτανική πρωτεύουσα.

Όπως λένε οι κομμώτριες, τα παράνομα κομμωτήρια όπως και οι κομμωτές που δουλεύουν με επισκέψεις κατ’ οίκον, οδηγούν σε «οικονομική αιμορραγία» τους επαγγελματίες του κλάδου, που δίνουν καθημερινά αντίξοο αγώνα για να διατηρήσουν τα καταστήματά τους ανοικτά και να παράσχουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, επισημαίνουν και πιθανούς κινδύνους για τις πελάτισσες που προτιμούν να κουρεύονται, να βάφουν τα μαλλιά τους ή να καλλωπίζουν τα άκρα τους σε σπίτια με δέλεαρ τις μικρότερες τιμές, κίνδυνοι που εντοπίζονται στη χρήση προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και μη τήρησης των υγειονομικών κανόνων (αποστειρώσεις εργαλείων κ.α.).

Καταγγελία του συλλόγου

Πρωτοβουλία για τον περιορισμό του φαινομένου της παράνομης παροχής υπηρεσιών έλαβε πρόσφατα ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Κουρέων-Κομμωτών ν. Φθιώτιδας & Ευρυτανίας. Πριν λίγες εβδομάδες, στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, απέστειλε έγγραφο στη ΔΟΥ Καρπενησίου με λίστα ονομάτων ατόμων που ασκούν αδήλωτη εργασία, κατά κύριο λόγο στην κομμωτική και δευτερευόντως στην αισθητική (μανικιούρ-πεντικιούρ).

Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά δεκαοκτώ (18) άτομα, δεκατρείς (13) κομμώτριες και πέντε (5) κοπέλες που ασχολούνται με την αισθητική των άκρων και, που σύμφωνα με την καταγγελία, προσκομίζουν κέρδη απ’ αυτή τη δραστηριότητα.

Η ΔΟΥ Καρπενησίου ζήτησε… εξηγήσεις από τις καταγγελλόμενες, οι οποίες και παρουσιάστηκαν στο αρμόδιο γραφείο, ωστόσο σχεδόν όλες δήλωσαν άγνοια για όσα τις προσάπτουν. Μόνο τρεις κοπέλες προχώρησαν σε έναρξη επαγγέλματος και θα αρχίσουν να λογίζονται ως νόμιμες στον κλάδο.

Πάντως, το σχετικό έγγραφο - καταγγελία που έφθασε στη ΔΟΥ Καρπενησίου θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο Τμήμα Ελέγχου στη Λαμία, για να αξιολογηθεί κατάλληλα και να γίνουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες, που -εάν υπάρχει βούληση- μπορούν να φτάσουν μέχρι και την πόρτα του Εισαγγελέα και από εκεί στα σπίτια - αυτοσχέδια κομμωτήρια.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των "Ευρυτανικών Νέων" που κυκλοφορεί στα περίπτερα, ή πατήστε εδώ