Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας η Ευρυτανία, με 5,3 εκ. ευρώ σε έργα. Τη Γ.Γ του Υπ. Πολιτισμού ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης

Για το σημαντικό έργο στον τομέα του Πολιτισμού στην Ευρυτανία, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός. Σε εξέλιξη βρίσκονται στοχευμένα έργα που αγγίζουν τα 5,3 εκατ. ευρώ και επανατοποθετούν την Ευρυτανία στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.tasios-vlazaki-parelasi1

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της εκπροσώπησης της Κυβέρνησης στην Εθνική Επέτειο, πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού, Δρ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη στο Καρπενήσι, η οποία συνοδευόταν από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και από την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας Δρ. Ευθυμία Καράντζαλη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες, στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί και στην ευρύτερη οριοθετημένη αρχαιολογική περιοχή. Στις ξεναγήσεις αυτές έγινε αναλυτική αναφορά στις εργασίες που αναμένονται να πραγματοποιηθούν και στους δύο χώρους.

Στις μεν Κορυσχάδες, για το έργο της αναβάθμισης του Μουσείου που γίνεται σε συνεργασία με την Βουλή, προϋπολογισμού 141.000 ευρώ και στο Κλαυσί για το έργο της κατασκευής του κελύφους προστασίας και ανάδειξης του Παλαιοχριστιανικού Ναού και της ευρύτερης περιοχής, προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ.

Επίσης στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αριστείδης Τασιός ενημέρωσε την κα Βλαζάκη, για τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν από το Υπουργείο για τη συντήρηση των τοιχογραφιών στον Ι.Ν Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Φραγκίστα, για τις εργασίες των άμεσων σωστικών παρεμβάσεων που πρέπει να επισπευστούν για το Γεφύρι του Μανώλη, για το έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και η Βουλή για την αναβάθμιση του Μουσείου της Βίνιανης, αλλά και για την ίδρυση του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού του προγραμματίζεται στο κτήριο του Παλαιού Δασαρχείου και θα μπορούσε και να στεγάσει μόνιμα εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Νομό.

Η κα Γενική Γραμματέας ευχαρίστησε την Περιφερειακή Αρχή για τις προσπάθειες που καταβάλει για την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής και δεσμεύτηκε να συνδράμει στις προσπάθειες αυτές.

Σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Τασιός ανέφερε τα εξής:

"Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού, είχα την ευκαιρία να τις αναφέρω όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως Περιφέρεια, για την επανατοποθέτηση της Ευρυτανίας στον Πολιτιστικό χάρτη της χώρας με στοχευμένα έργα και παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 5,3 εκ ευρώ: τα έργα στον Ι.Ν Αγίας Τριάδας στο Καρπενήσι, το κειμηλιαρχείο στον Φουρνά, το πνευματικό κέντρο στο Καφαντάρειο, το έργο στην Ιερά Μονή στην Βράχα, το έργο στην “Γέφυρα Καμάρα” στους Δομιανούς, το έργο στον Ι.Ν Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Φραγκίστα, τα έργα της αναβάθμισης των Μουσείων στους Κορυσχάδες και στην Βίνιανη, το έργο για την ίδρυση του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού στο Καρπενήσι και το έργο της ίδρυσης του Κέντρου Δημοκρατίας και Εθνικής Συμφιλίωσης στα Βελωτά.

Με την ευκαιρία δε αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, οι οποίοι στέκονται αρωγοί σε κάθε μας προσπάθεια.".