Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Φθινοπωρινά ευρυτανικά ανταμώματα, από τη Δομνίστα και την Άμπλιανη μέχρι τη Γρανίτσα και τα Λεπιανά (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Εκδηλώσεις με επίκεντρο το τσίπουρο και το κάστανο έλαβαν χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο σε διάφορα χωριά της Ευρυτανίας, από τη Δομνίστα και την Άμπλιανη έως τη Γρανίτσα και τα Λεπιανά των Αγράφων. Ήταν ευρυτανικά ανταμώματα πριν τον ερχομό του χειμώνα, μια ευκαιρία για στιγμές κεφιού και διασκέδασης, με σύμμαχο, μάλιστα, τον καλό καιρό.granitsa-giorti-tsipourou1

ΣΤΗ ΔΟΜΝΙΣΤΑ

Δεκατέσσερα (14) χρόνια «ζωής» συμπλήρωσε φέτος η Γιορτή Τσίπουρου στη Δομνίστα, εκεί όπου το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Οκτωβρίου στήθηκαν ολοήμερα γλέντια με τη συμμετοχή ντόπιων, Ευρυτάνων και επισκεπτών, υπό τη διοργάνωση του τοπικού Φιλοπρόοδου Συλλόγου, την οικονομική αρωγή του δήμου Καρπενησίου και την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας.

Τα καζάνια που είχαν στηθεί από νωρίς στη γραφική πλατεία, έβραζαν και παρήγαγαν το τσίπουρο, που σερβίρονταν ύστερα είτε σκέτο είτε ζεστό με μέλι, συνοδεία από ψητά κάστανα, λουκάνικα, κ.α. Ο καιρός ήταν σύμμαχος και έδωσε την ευκαιρία για ένα μεγάλο γλέντι με τη συμμετοχή ντόπιων, Ευρυτάνων και επισκεπτών, με ζωντανή ορχήστρα ("Resalto"), χορό και κέφι μέχρι αργά.

8

Φέτος, το νέο στοιχείο ήταν η τοποθέτηση, με πρωτοβουλία του Φιλοπρόοδου Συλλόγου, ενός στεγάστρου στον χώρο της πλατείας, ώστε σε περίπτωση βροχής να διεξαχθούν ανεμπόδιστα οι εκδηλώσεις.

Στην προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων στάθηκε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης (αλλά και η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ κα Ζαλοκώστα) ενώ στα όμορφα αποτελέσματα που δίνει η συνεργασία αναφέρθηκαν ο βουλευτής Ευρυτανίας, Κώστας Κοντογεώργος, και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε, Άρης Τασιός.

11

Προς επίρρωση των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμος Καρπενησίου, ως συνδιοργανωτής, διέθεσε ποσό 1.760 ευρώ, που αφορούσε: παράθεση μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα, προμήθεια υλικών και προμήθεια γυάλινων μπουκαλιών για τις ανάγκες της γιορτής τσίπουρου.

ΣΤΗΝ ΑΜΠΛΙΑΝΗ

Παράλληλα, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από τη Δομνίστα, στην Άμπλιανη, διεξάγονταν το 11ο Φθινοπωρινό Αντάμωμα, μια γιορτή για ντόπιους και επισκέπτες.

Ρακόμελο, ντόπια κάστανα και νόστιμα εδέσματα πρόσφεραν οι άνθρωποι του χωριού, στο τελευταίο αντάμωμα για το 2018, πριν τον ερχομό του χειμώνα.

ampliani-antamoma-2018

ampliani-antamoma2

ampliani-antamoma3

Εικόνες από το 11ο αντάμωμα των Αμπλιανιτών

ΣΤΗ ΓΡΑΝΙΤΣΑ

Για 13η χρονιά πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, η Γιορτή Τσίπουρου στη Γρανίτσα του δήμου Αγράφων.

Την παραμονή της εθνικής επετείου (27/10), με σύμμαχο τον καιρό, ντόπιοι, Αγραφιώτες, Ευρυτάνες (και μη), διασκέδασαν με παραδοσιακή μουσική, χορό, φαγοπότι και παραδοσιακά τοπικά έθιμα. Στην πλατεία του χωριού, παρουσία του δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή, έγινε απόσταξη τσίπουρου, ξεφλουδίσια καλαμποκιού κ.α.

granitsa-giorti-tsipourou2

granitsa-giorti-tsipourou1

Στιγμιότυπα από τη γιορτή Τσίπουρου στη Γρανίτσα (φωτο: Ευάγγελος Καραμπάς)

ΣΤΑ ΛΕΠΙΑΝΑ

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, τέλος, στα Λεπιανά Ευρυτανίας και το ομώνυμο ιστορικό μοναστήρι, πραγματοποιήθηκε πανηγύρι και γιορτή Κάστανου, με την παραδοσιακή ορχήστρα να κρατάει ψηλά το κέφι μέχρι αργά.lepiana-giorti-kastanou1

lepiana-giorti-kastanou2