Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

«Μαύρος χρυσός» φέτος το πετρέλαιο στην Ευρυτανία, αγγίζει σταθερά το 1,20€/λίτρο. Τι μέλλει γενέσθαι με το επίδομα πετρελαίου

Ως είδος… πολυτελείας θα πρέπει να λογίζεται φέτος στην Ευρυτανία το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεσή του οποίου άρχισε από τη Δευτέρα 15/10/2018. Η τιμή του στα πρατήρια του νομού «άνοιξε» στο 1,20 ευρώ ανά λίτρο, αυξημένο τουλάχιστον κατά 20% σε σύγκριση με το 2017, όταν τα νοικοκυριά έβαζαν πετρέλαιο με τιμή 1 ευρώ/λίτρο.epidoma-petrelaiou-arxeioo1

Σε στάση αναμονής ή αναζήτησης εναλλακτικών μέσων θέρμανσης βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά εν όψει του χειμώνα, αφού το κόστος για αγορά πετρελαίου θέρμανσης καθίσταται φέτος πιο δυσβάσταχτο από ποτέ.

Η αρχική τιμή διάθεσης με βάση τις εκτιμήσεις των εταιριών πώλησης ξεκίνησε γύρω στο 1,15 ευρώ το λίτρο για τα αστικά κέντρα, 1,20-1,22 στην ηπειρωτική Ελλάδα και 1,25 -1,27 ευρώ στα νησιά. Στην Ευρυτανία, τον πιο ορεινό νομό της χώρας, το πετρέλαιο διατίθεται με μέσο όρο τιμής περίπου στο 1,20 ευρώ/λίτρο, αυξημένο κατά 20-22% σε σύγκριση με την πέρυσι τέτοια εποχή (0,98-1,00 ευρώ/λτ).

Δύσκολος χειμώνας στην Ευρυτανία

Ο σχετικά ήπιος καιρός των τελευταίων ημερών, καθώς και το γεγονός ότι πολλά νοικοκυριά έχουν απόθεμα πετρελαίου από πέρυσι (στις αρχές της άνοιξης του ‘18 η τιμή κυμαίνονταν στο 1,10 ευρώ), έχουν αναστείλει κάθε… σκέψη για παραγγελίες από τους καταναλωτές, με τους Ευρυτάνες πρατηριούχους να προβλέπουν πως η φετινή χρονιά θα είναι πιο δύσκολη από ποτέ -εάν δεν αλλάξει κάτι άρδην.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πανελλαδικά η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003 (οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους), μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ. (η μείωση προσέγγισε το 80% το 2013 οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στους 959.233 μ.τ.

Στον νομό Ευρυτανίας, ως γνωστόν, ο χειμώνας διαρκεί σχεδόν… 7 μήνες, καθώς τα σπίτια κάνουν χρήση μέσων θέρμανσης από τον Οκτώβριο μέχρι και τα τέλη της άνοιξης (Μάιο), με αποτέλεσμα τα κόστη να είναι πολλαπλάσια υψηλότερα σε σύγκριση με τα αστικά κέντρα και πεδινές περιοχές. Ήδη, φέτος, σχεδόν όλα τα νοικοκυριά έχουν ανάψει καλοριφέρ/τζάκια ή σόμπες, αφού ιδίως τα βράδια και νωρίς το πρωί η ψύχρα είναι αισθητή και οι εσωτερικές θερμοκρασίες χαμηλές.

Είναι ενδεικτικό πως μια 4μελής οικογένεια που τον περυσινό χειμώνα κατανάλωσε 1.000 λίτρα πετρέλαιο και πλήρωσε 980 ευρώ (με τιμή 0,98 ευρώ), φέτος για την ίδια ποσότητα θα χρειαστεί να διαθέσει 1200 ευρώ (με 1,20 ευρώ), δηλαδή 220 ευρώ περισσότερα. Εάν δε, ο χειμώνας αποδειχθεί «βαρύς» και τα νοικοκυριά χρειαστούν επιπλέον ποσότητες, τότε το κόστος εκτοξεύεται.

Το επίδομα πετρελαίου

Τι μέλλει γενέσθαι, όμως, με το επίδομα πετρελαίου;  Κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν πως αναμένεται να διπλασιαστεί το κονδύλι που προορίζεται για το εν λόγω επίδομα από 60 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι σε 120 εκατ. ευρώ για τον φετινό χειμώνα, με το βάρος να πέφτει στην Α’ Ζώνη, όπου ανήκει και η Ευρυτανία.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο διπλασιασμός το ποσού του επιδόματος θέρμανσης το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 0,125 ευρώ το λίτρο στα 0,25 ευρώ για τους δικαιούχους της πρώτης ζώνη, δηλαδή για τους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αύξηση να αφορά και άλλους νομούς.

Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, τότε το ανώτατο ποσό ενίσχυσης θα φθάσει τα 650 ευρώ (για έγγαμο). Πιο ειδικά, το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ., για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος (ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων).

Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 6,25 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας, ως εξής >> 25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο, δηλαδή το μέγιστο ετήσιο ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 500 ευρώ για τον άγαμο και στα 625 ευρώ για τον έγγαμο στην Α' Ζώνη.