Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

«Συναγερμός» για τα νεκρά έλατα στην Ευρυτανία. Σε έξαρση το φαινόμενο ξήρανσης στα ελατοδάση, λήψη μέτρων από τα δασαρχεία

Σε εγρήγορση βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δασικές υπηρεσίες του νομού Ευρυτανίας εξαιτίας της ξήρανσης που παρατηρείται στους πληθυσμούς ελάτης. Πρόκειται, πάντως, για ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν, σε περιπτώσεις παρατεταμένης ξηρασίας. elata-kokkina-kalesmeno1

Χαρακτηριστική εικόνα από ξερά, κόκκινα έλατα στην περιοχή του Καλεσμένου Ευρυτανίας. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε ολόκληρο τον νομό και, όπως λένε οι ειδικοί, οφείλεται στην ανομβρία του περασμένου 

Το φαινόμενο

Δεκάδες νεκρά, κόκκινα έλατα παρατηρεί κανείς στα δάση πέριξ του χωριού Καλεσμένο, εκεί όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη έξαρση, ωστόσο το φαινόμενο εκτείνεται (με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση) σε όλα τα ελατοδάση της Ευρυτανίας, από τα Αραποκέφαλα μέχρι τα όρια με την Καρδίτσα. «Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε ολόκληρο τον νομό», επιβεβαιώνει ο δασάρχης Καρπενησίου κ. Γιάννης Καρκάνης.

Ως προς το φαινόμενο, η ξήρανση εκδηλώνεται με κοκκίνισμα της άκρης των κλαδιών και ξεκινά από την κορυφή του ελάτου, ενώ επεκτείνεται σε ξήρανση του κορμού σε περίπτωση που δεν ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα.

Οι ενέργειες

Ήδη, το Δασαρχείο Καρπενησίου έχει στείλει επιστολή προς το ΕΘΙΑΓΕ, με την οποία γνωστοποιεί το πρόβλημα· εντούτοις, δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση.

Τα αρμόδια συνεργεία των δασικών υπηρεσιών έχουν προχωρήσει, όπου αυτό είναι δυνατόν, στην απομάκρυνση προσβεβλημένων και νεκροθέντων δένδρων ελάτης ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση των υπόλοιπων δένδρων και η επέκταση της μόλυνσης.

Ωστόσο, το ανάγλυφο του νομού και (συχνά) η έλλειψη πόρων και μέσων, δεν επιτρέπουν -σε πολλές περιπτώσεις- παρεμβάσεις από τα δασαρχεία σε απόκρημνα/δυσπρόσιτα σημεία και έτσι το πρόβλημα διατηρείται ή και εξαπλώνεται.

Αιτία η ανομβρία (;)

Ποιοι παράγοντες, όμως, οδηγούν στην ξήρανση και τελικά στη νέκρωση των ελάτων; Τι αναφέρουν οι ειδικοί ως βασικές αιτίες του φαινομένου;

Σύμφωνα με τους δασολόγους, η ξήρανση σχετίζεται άμεσα με περιόδους μειωμένων βροχοπτώσεων και νεκρώσεις ελατοδένδρων παρατηρούνται συνήθως όταν το ετήσιο ύψος βροχής είναι μειωμένο κατά το έτος που εμφανίζονται τα νεκρά δένδρα ή το προηγούμενο έτος. Όταν, λοιπόν, τα ελατοδάση υποφέρουν από έλλειψη υγρασίας στο έδαφος, τότε προσβάλλονται δευτερογενώς από φλοιοφάγα και ξυλοφάγα έντομα.

Το βέβαιο είναι ότι ο συνδυασμός κλιματικών συνθηκών, παθογόνων, παρασίτων κ.α. προκαλούν τη νέκρωση δένδρων. Σε καμία περίπτωση, το φαινόμενο δεν οφείλεται σε όξινη βροχή ή άλλου είδους περιβαλλοντική μόλυνση, σημειώνουν οι ειδικοί.

elato-kokkino-arapokefala1

 Έλατο που έχει υποστεί ξήρανση στα Αραποκέφαλα Ευρυτανίας. 

Έχει επαναληφθεί το φαινόμενο

Το φαινόμενο της ξήρανσης και νέκρωσης των δένδρων ελάτης στη χώρα μας εμφανίσθηκε πριν από πολλά χρόνια, ήδη από τη δεκαετία του 1960 και είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις τα έτη 1988-1989, σε όλα σχεδόν τα ελατοδάση της χώρας, από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα (στην Πελοπόννησο) μέχρι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Το 1989 τα ελατοδάση της Ευρυτανίας είχαν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, ενώ και τότε, η ξήρανση ξεκίνησε και ήταν πιο έντονη στην ευρύτερη περιοχή του Καλεσμένου.

Επίσης, τη διετία 2000-2001, παρατηρήθηκαν νεκρώσεις ελατοδένδρων σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως το Βελούχι, ο Παρνασσός, ο Ελικώνας, η Οίτη, το Καλλίδρομο στη Στερεά Ελλάδα, το Μαίναλο, ο Ερύμανθος και τα Αροάνεια στην Πελοπόννησο, ο Παρνασσός, καθώς και ο Όλυμπος στη Βόρεια Ελλάδα. Από την επί τόπου έρευνα που έγινε τότε, διαπιστώθηκε ότι η αποξήρανση των δέντρων ήταν απότομη, χωρίς να προηγείται άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα, εκτός από την εκροή ρητίνης σε ορισμένα δένδρα από το φλοιό του κορμού.