Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Ωδή στον Αντώνη Κατσαντώνη. 25 χρόνια συμπλήρωσαν φέτος οι τιμητικές εκδηλώσεις στον Μάραθο Αγράφων

Φόρος τιμής στον πρόδρομο της λευτεριάς του γένους, που με το μαρτυρικό του θάνατο ανυψώθηκε σε φλάμπουρο εθνικής λύτρωσης, αποτέλεσαν και φέτος τα «Κατσαντώνεια» στον Μάραθο, προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη.1

Εικοσιπέντε (25) χρόνια «ζωής» συμπλήρωσαν φέτος τα «Κατσαντώνεια», στον Μάραθο των Αγράφων, στον τόπο όπου γεννήθηκε ο θρυλικός ήρωας Αντώνης Μακρυγιάννης - Κατσαντώνης. Η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή (27/5) από τον δήμο Αγράφων, σε συνεργασία με την Τ.Κ Μαράθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαραθιωτών.

2

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Αγίων Ταξιαρχών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του χωριού, όπου υπάρχει η προτομή του Κατσαντώνη. Αμέσως μετά ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων και στη συνέχεια ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής εκφώνησε σύντομο χαιρετισμό. Στις φετινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι Μαραθιωτών που έφυγαν από το Μάραθο το 1795.

Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Ηλία Μπουμπουρή, ο οποίος πριν 25 χρόνια, την πρώτη χρονιά που εορτάστηκαν τα «Κατσαντώνεια», εκφώνησε τον πρώτο πανηγυρικό λόγο. Τον τότε πανηγυρικό είχε επιμεληθεί ο αείμνηστος ιστορικός Δημήτρης Σταμέλος· τον 25χρονο πανηγυρικό τον έγραψε σήμερα η ίδια η ιστορία, είπε χαρακτηριστικά ο Η. Μπουμπουρής. Μαζί με τον κ. Κώστα Μπουμπουρή ήταν, εξάλλου, από τους πρωτεργάτες που ασχολήθηκαν για να ξεκινήσουν και εν τέλει να καθιερωθούν οι εκδηλώσεις για τον Κατσαντώνη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Τ.Κ, Μαραθιώτες και αρκετοί επισκέπτες. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε κέρασμα - γεύμα από τον δήμο Αγράφων.

8

3

Ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής

4

Ο κ. Ηλίας Μπουμπουρής

5

Ο κ. Γρηγόρης Ψαρογιώργος, ένας εκ των εκπροσώπων, απόγονος των «Γαλαναίων», στον χαιρετισμό του έκανε αναφορά για το πως οι πρόγονοι του έφυγαν από το Μάραθο με το όνομα «Γαλανός» και πως το όνομά τους άλλαξε σε «Ψαρογιώργος»

9

Ο δήμαρχος Αγράφων πλαισιωμένος από τους Ηλία και Κώστα Μπουμπουρή


(ΦΩΤΟ: Βάσω Καραγιάννη και Δήμος Αγράφων)