Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Μια 16χρονη Καρπενησιώτισσα στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Η Κατερίνα Βλάχου, μαθήτρια του ΓΕΛ Καρπενησίου, στη Βουλή των Εφήβων

Μια μαθήτρια της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, η Κατερίνα Βλάχου, θα εκπροσωπήσει τον νομό Ευρυτανίας στην ΚΓ΄ Σύνοδο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» 2017-2018.vlaxou-bouli-efivwn-collage1

Μόλις πρόσφατα, την Τετάρτη 18 Απριλίου, διεξήχθη η ηλεκτρονική κλήρωση για την ανάδειξη των 300 «εφήβων βουλευτών» και των αναπληρωματικών τους, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων». Οι εργασίες της εφετινής συνόδου (ΚΓ’) θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου 2018.

Το πρόγραμμα διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1995 και έχει ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και την ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, της σημασίας της συμμετοχής, την ουσιαστικοποίηση του διαλόγου και του προβληματισμού μεταξύ των μαθητών, αλλά και την ενίσχυση της νεανικής δημιουργικότητας.

Η ευρυτανική παρουσία

Όπως κάθε χρόνο, στη «Βουλή των Εφήβων» θα εκπροσωπηθεί και ο νομός Ευρυτανίας, που καταλαμβάνει, ως μονοεδρική, μία (1) έδρα στις ετήσιες εργασίες του προγράμματος.

Στη διαδικασία συμμετείχαν συνολικά τρία (3) σχολεία και 24 μαθητές και μαθήτριες: 11 από την Α’ Λυκείου και 13 από τη Β’ Λυκείου. Ωστόσο, στην ηλεκτρονική κλήρωση πήραν μέρος έξι (6) Ευρυτανόπουλα, όλα τους μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου.

Τα παιδιά, με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών, πήραν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες και είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν, να ερευνήσουν, να δημιουργήσουν μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών του προγράμματος. Το θέμα της εφετινής Συνόδου είχε τίτλο «Ένα σχολείο να μας χωράει: κάνουμε like στη διαφορά» και έδωσε βάρος στον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας στον χώρο του σχολείου. Οι μαθητές κλήθηκαν να προβληματιστούν και να συζητήσουν το πώς μπορεί να εμπλουτιστεί η σχολική και κοινωνική ζωή αξιοποιώντας τις δυναμικές της διαφορετικότητας.

Τελικά, στη διαδικασία της κλήρωσης, πιο τυχερή ήταν η Κατερίνα Βλάχου του Θεοδώρου, 16 ετών, μαθήτρια της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, που πήρε ενεργά μέρος στη διαδικασία και θα βρεθεί στη Βουλή των Εφήβων στις αρχές του Ιούλη, εκπροσωπώντας τον νομό Ευρυτανίας.

Επιλαχούσα κληρώθηκε η μαθήτρια Μαρία Αζούκη, από τις Λυκειακές Τάξεις Ραπτοπούλου.

bouli efibwn_arxeio_apo_2017_1

«Ήθελα να είμαι η τυχερή»

Τα «Ευρυτανικά Νέα» επικοινώνησαν με την Κατερίνα Βλάχου, που πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε πως θα είναι αυτή που θα ταξιδέψει στην Αθήνα, στις αρχές Ιουλίου, για να πάρει μέρος στις εργασίες της «Βουλής των Εφήβων».

«Η χαρά μου ήταν μεγάλη, γιατί μου δίνεται η ικανότητα να εκπροσωπήσω τον νόμο μου. Ήθελα από την αρχή να είμαι η "τυχερή" και να, τελικά, που το κατάφερα», δηλώνει και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το γεγονός ότι θα ζήσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

«Όλη η διαδικασία είναι ενδιαφέρουσα», σημειώνει, σχολιάζοντας το πώς έφθασε μέχρι εδώ, τονίζοντας πως «…μόνο και μόνο που έχω τη δυνατότητα να εξερευνήσω και να μάθω πώς λειτουργούν τα πράγματα εκεί, θα είναι συναρπαστικό».