Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση, αρχίζει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ». Υπογράφηκε η ΚΥΑ, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Το… γιοφύρι της Άρτας θυμίζει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ», το οποίο εδώ και περίπου δυο χρόνια όλο εξαγγέλλεται (επίσημα ή ανεπίσημα) αλλά η έναρξη υποβολής αιτήσεων οδηγείται διαρκώς από αναβολή σε αναβολή, καθώς σημαντικές πτυχές του προγράμματος δεν είχαν μέχρι σήμερα «κλειδώσει».koufomata-allagi-dikastiria1

Οι τελευταίες εξελίξεις ήταν θετικές, καθώς ο Υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάθε ενδιαφερόμενος στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακών παρεμβάσεων.  Με την υπογραφή των ΚΥΑ από τον κ. Σταθάκη δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για να αρχίσουν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις, από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά, στο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», ένα από τα πλέον δημοφιλή προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα, με συνολική δημόσια συνεισφορά 248 εκατ. ευρώ, προβλέπει συνδυασμό επιχορήγησης και δανείου μέσω τραπεζών, έχει στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών που έχουν αποδεδειγμένα μικρή ενεργειακή απόδοση και οι οποίες ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, που υλοποιείται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια του πρώτου προγράμματος που είχε εφαρμοστεί το 2013-2014 . Το πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και παρέχει κίνητρα στους πολίτες για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμης επιφάνειας της κατοικίας με μέγιστο τις 25.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).

«Ασφυξία» στην αγορά

Με αγωνία αναμένουν οι επαγγελματίες των συναφών επαγγελματικών κλάδων το άνοιγμα της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων από τους ιδιοκτήτες, καθώς η αγορά «στενάζει» και ήδη, χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας, αφού η παρατεταμένη καθυστέρηση «πάγωσε» το ενδιαφέρον, με τους ιδιοκτήτες σπιτιών να μην προχωρούν σε εργασίες μεγάλης κλίμακας αναμένοντας τυχόν επιδότηση από το «Εξοικονομώ».

Η αγορά και τα νοικοκυριά στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας και το «Εξοικονομώ» ως χρηματοδοτικό εργαλείο θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων για τα νοικοκυριά και να δώσει μια ανάσα στα (πολλά) επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο της οικοδομής (συνεργεία θερμομονώσεων, υδραυλικοί, εταιρείες κουφωμάτων κ.α.).

Προχωρά η διαδικασία

«Φως στο τούνελ» διαφάνηκε τις τελευταίες ημέρες και έτσι, όπως αναφέρθηκε, στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξης τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα κριτήρια. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση, θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Με την απλούστευση της διαδικασίας της αίτησης, διευκολύνονται οι πολίτες, καθώς και μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία.

Ακόμη, μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος στη συνέχεια θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΟΔΗΓΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ