Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Καρπενήσι: Με ανάμικτες αντιδράσεις και… εφευρετικότητα από τους καταναλωτές, άρχισε το μέτρο περιορισμού της πλαστικής σακούλας

Φαίνεται πως θα πάρει λίγο χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές η προσαρμογή στο μέτρο περιορισμού της χρήσης της πλαστικής σακούλας, που από την 1η Ιανουαρίου και εφεξής δεν διανέμεται δωρεάν από σούπερ μάρκετ και καταστήματα, αλλά πωλείται έναντι 4 λεπτών του ευρώ.sakoules-plastikes1

Το συγκεκριμένο τέλος επιβάλλεται σε όλα τα σημεία πώλησης προϊόντων με εξαίρεση μόνο τα περίπτερα και τις λαϊκές αγορές και είναι υποχρεωτικό από το νόμο. Το ποσό που θα εισπραχθεί από τις σακούλες ονομάζεται περιβαλλοντικό τέλος και θα αποδίδεται από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο.

Στο Καρπενήσι

Ενημερωμένοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, για το τέλος της δωρεάν πλαστικής σακούλας ήταν οι καταναλωτές που πήγαν να κάνουν τις αγορές τους στα σούπερ-μάρκετ και τα μαγαζιά του Καρπενησίου, ωστόσο οι αντιδράσεις τους ήταν ποικίλες και με αρκετή δόση… εφευρετικότητας -σε αρκετές περιπτώσεις.

Οι περισσότεροι γνώριζαν πως η πλαστική σακούλα κοστίζει πλέον 0,04 ευρώ και ήταν πολλοί εκείνοι που, προκειμένου να μη χρεωθούν, αγόρασαν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες (με τιμή που ξεκινά από τα 15 λεπτά έως και το 1 ευρώ)· έτσι, κάθε φορά που θα βγαίνουν για τις αγορές τους θα χρησιμοποιούν την ίδια τσάντα.

Μάλλον λιγότεροι ήταν όσοι κράτησαν αναλλοίωτες τις συνήθειες τους όσον αφορά στη χρήση πλαστικής σακούλας και δεν πτοήθηκαν από το «καπέλο» στην τιμή της, αγοράζοντας όσες σακούλες είχαν ανάγκη, αν και μερικοί αναγκάστηκαν να… στριμώξουν τα ψώνια τους σε λιγότερες σακούλες.

Υπήρχαν, όμως, και λίγοι που πήραν… παραμάσχαλα τα ψώνια τους μέχρι το ΙΧ ή το σπίτι ακόμα-ακόμα, αποφεύγοντας οποιουδήποτε είδους σακούλα, ενώ καταγράφηκαν και περιπτώσεις που καταναλωτές είχαν φέρει από το… σπίτι τους πλαστικές σακούλες.

Όπως και να 'χει, σε κάθε αντίστοιχη μεγάλη αλλαγή στις συνήθειες της ευρείας μάζας, απαιτείται λίγος χρόνος για προσαρμογή. Δεδομένου δε, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 το τέλος πλαστικής σακούλας θα ανέλθει στα 9 λεπτά, μάλλον όλοι ή σχεδόν όλοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν τις συνήθειες τους.