Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Θέλουν να ιδρυθεί Μουσικό Σχολείο στο Καρπενήσι. Πρωτοβουλία συλλόγων γονέων & κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων

Σε εξέλιξη βρίσκεται τον τελευταίο καιρό μια πρωτοβουλία συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων του Καρπενησίου, για τη ίδρυση Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου ν. Ευρυτανίας, με έδρα στο Καρπενήσι.

mousiko-sxoleio1

Τον μήνα Φεβρουάριο οι κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης προτείνουν την ίδρυση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων και, ως εκ τούτου, εάν οι σύλλογοι κατορθώσουν να συγκεντρώσουν ικανοποιητικό αριθμό υπεύθυνων δηλώσεων των γονέων, είναι σε θέση να «πιέσουν» τον Δ/ντή να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας την ίδρυση Μουσικού Σχολείου.

Μόλις πρόσφατα οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των περισσότερων Δημοτικών της πόλης μοίρασαν στα παιδιά της Δ’-Ε’-ΣΤ’ τάξης ενημερωτικά φυλλάδια για τα Μουσικά Σχολεία, τη δομή, τον ρόλο, τη διδακτέα ύλη, τις εξετάσεις, την επιλογή των μαθητών κ.α.

Πανελλαδικά, λειτουργούν ήδη με επιτυχία 45 Μουσικά Σχολεία, με πρώτο το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης που λειτούργησε για πρώτη φορά το ‘88. Βάσει του ιδρυτικού νόμου δικαιολογείται ίδρυση ενός Μουσικού Σχολείου ανά νομό. «Όποιος επιθυμεί να δηλώσει πρόθεση φοίτησης στο Μουσικό Σχολείο (η συμπλήρωσή της είναι προαιρετική και μη δεσμευτική) να απευθυνθεί στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του αντίστοιχου Δημοτικού. Η δήλωσή σας αυτή θα βοηθήσει καθοριστικά στην αριθμητική αποτύπωση της ευαισθητοποίησης και ζήτησης εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες ίδρυσης του Σχολείου. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες δηλώσεις πρόθεσης φοίτησης θα ισχυροποιήσουν το αίτημα στους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου», σημειώνεται στο σχετικό ενημερωτικό έντυπο.

Βασικά σημεία

Στο Μουσικό Σχολείο, (Μουσικό Γυμνάσιο και Γενικό Μουσικό Λύκειο), διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια της χώρας. Όμως, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να δεχτούν δωρεάν μια πλήρη και ολοκληρωμένη Μουσική Παιδεία, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και σε όλους τους τομείς της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, ατομικά και συλλογικά, που τους δίνει την ευκαιρία να επιλέξουν έναν ακόμα τομέα, με πολλές διεξόδους επαγγελματικής εξέλιξης και σταδιοδρομίας, εφ’ όσον βέβαια το επιθυμούν.

Τα μαθήματα αρχίζουν στις 8.10 το πρωί και τελειώνουν στις 15.05 το μεσημέρι, με ένα μεγάλο διάλειμμα στις 13.35 για το δωρεάν προσφερόμενο πλήρες γεύμα. Έτσι, οι μαθητές παραμένουν στο σχολείο μία (1) ώρα περίπου επιπλέον την ημέρα από τους μαθητές των υπολοίπων σχολείων.

Για να εγγραφεί κάποιος μαθητής στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου, πρέπει να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής, που πραγματοποιείται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς όπως ορίζει το Υπουργείο Παιδείας. Η επιλογή των υποψηφίων μαθητών γίνεται από επιτροπή εκπαιδευτικών που προσπαθούν να διαπιστωθεί από αυτούς η μουσική αντίληψη του μαθητή. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου εξετάζονται κάθε σχολικό έτος στα μαθήματα Γενικής και Μουσικής Παιδείας· μαθητής που δεν προάγεται, μετεγγράφεται υποχρεωτικά σε άλλο σχολείο.