Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Η Πρωτομαγιά και τα ευωδιαστά «δακράκια» στο Βελούχι. Μια βόλτα ως τους Αγίους Αποστόλους (ΦΩΤΟ)

Για γενιές και γενιές Καρπενησιωτών (και Φθιωτών), η Πρωτομαγιά, που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης, είναι συνυφασμένη με μια βόλτα ως την αλπική ζώνη του Βελουχιού, στη θέση 'Άγιοι Απόστολοι', στα σύνορα με τη Φθιώτιδα.

Εκεί, κάθε χρόνο ο τόπος γεμίζει χρώματα κι αρώματα από τα "δακράκια", τα όμορφα κίτρινα λουλούδια που -σύμφωνα με την παράδοση- το όνομά τους προέρχεται από τα δάκρυα της Παναγίας για τον Ιησού (αφού συνήθως ανθίζουν κοντά στη Μεγ. Εβδομάδα).

dakrakia-belouchi1

1

Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι primula veris, δηλαδή "πρίμουλα η εαρινή": προέρχεται από τη λατινική λέξη primus που σημαίνει πρώτος και το ver που σημαίνει άνοιξη, ή σε πιο ελεύθερη μετάφραση, το "πρώτο λουλούδι της άνοιξης".

Η πρίμουλα ως θεραπευτικό φυτό, ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Πλίνιος την αναφέρει ως θεραπεία για την παράλυση, τους ρευματισμούς και την ποδάγρα. Στην Ευρώπη το βότανο χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή ιατρική ως αντισπασμωδικό, ηρεμιστικό, σε κράμπες, παράλυση, ρευματικούς πόνους και στην ουρική αρθρίτιδα. Έχει συνδεθεί με πολλούς μύθους και προλήψεις και πολλοί το θεωρούν φυτό της νιότης και της τύχης. Σε βόρειους λαούς θεωρείται λουλούδι των νεραϊδών και των ξωτικών. Στο Μεσαίωνα ήταν επίσης γνωστή ως βότανο του Αγίου Πέτρου ή Petrella και ήταν περιζήτητη από τους φαρμακοποιούς της Φλωρεντίας.

Τα άνθη του φυτού περιέχουν πτητικό έλαιο, γλυκοσίδια και πικρές ενώσεις. Η ρίζα περιέχει σαπωνίνες (10-12%), Α- πριμουλικό οξύ, γλυκοσίδια, σαλικυλικούς εστέρες, τανίνη, σάκχαρα, αιθέριο έλαιο και φλαβονοειδή. 3

2

4

5

dakrakia-arxeio1