Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Εκτός Ελλάδας «πέταξαν» μαθητές και δάσκαλοι του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Στη Ρουμανία η δεύτερη διεθνής επίσκεψη στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+

Με οκταμελή αποστολή, αποτελούμενη από δασκάλους και μαθητές, ταξίδεψε στη Ρουμανία, από 27 έως 31 Μαρτίου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, στο πλαίσιο διεθνούς πρότζεκτ του προγράμματος Erasmus+.

3o-dimotiko-romania1

Η ελληνική αποστολή στην πόλη Μπρασόβ της Ρουμανίας

Από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η δεύτερη διεθνής επίσκεψη εκπαιδευτικών και μαθητών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο ARS LONGA, η οποία έγινε στην Ρουμανία, και διήρκεσε πέντε μέρες από 27 μέχρι 31 Μαρτίου.

Η συνάντηση έγινε στην πόλη Όκνα της περιοχής του Σιμπίου, στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας και συμμετείχαν σε αυτή 30 εκπαιδευτικοί και 15 μαθητές, από δύο πρότζεκτ. Το πρώτο πρότζεκτ ονομάζεται ARS LONGA και περιλαμβάνει εταίρους από έξι χώρες: την Ισπανία (συντονίστρια χώρα), τη Βουλγαρία, την Ελλάδα (το 3ο Δημ. Σχ. Καρπενησίου), την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Το δεύτερο προτζεκτ ονομάζεται CLEVER, απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς νηπιαγωγείων και περιλαμβάνει σχολεία από εννέα χώρες: Πολωνία (συντονίστρια χώρα), την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και την Τουρκία.

«Έχουμε δύο έργα, ένα στο νηπιαγωγείο και ένα στο δημοτικό σχολείο. Σε αυτά συμμετέχουν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς με τους μαθητές μας. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε και ελπίζουμε όλη αυτή η κινητοποίηση να είναι επωφελής τόσο για εμάς όσο και για τις αντιπροσωπείες που συμμετέχουν», δήλωσε στον τοπικό τύπο ο διευθυντής του σχολείου, κ. Γκεόργκι Μπαντσίου. 

Η ευρυτανική παρουσία

Από ελληνικής πλευράς, στην επίσκεψη συμμετείχαν ο συντονιστής του προγράμματος Διονύσης Παρούτσας, ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Δημήτρης Αντωνίου, η φιλόλογος των Αγγλικών Μαρία Τσιαμτσιούρη καθώς και οι δασκάλες Στέλλα Ντούσιου και Θεοδώρα Τζιοβάρα.

Εκτός όμως από τους εκπαιδευτικούς στην αποστολή συμμετείχαν και οι μαθητές της Έκτης Τάξης, Παντελής Γιαννιώτης, Παναγιώτης Δροσίνης και Διονυσία Ζαχαροπούλου, οι οποίοι επιλέχθηκαν με κριτήριο την καλή γνώση των αγγλικών, την ικανότητα χρήσης της ξένης γλώσσας στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων καθώς και την γενικότερη σχολική τους επίδοση, κατόπιν κλήρωσης ανάμεσα σε επτά συνολικά μαθητές που εξέφρασαν επιθυμία να ταξιδέψουν και πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

3o-dimotiko-romania2

Οι αποστολές των έξι κρατών μπροστά στο Δημαρχείο της Όκνα, στη Ρουμανία

Οι μαθητές, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα από τους δασκάλους τους, πραγματοποίησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη παρουσίαση της δουλειάς των προηγούμενων μηνών με θέμα την μετανάστευση, το προσφυγικό ζήτημα αλλά και τους Έλληνες μετανάστες που διέπρεψαν στο εξωτερικό. Όλα τα μαθήματα και τα εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν πραγματοποιήθηκαν στα Αγγλικά και οι τρεις μικροί πρεσβευτές μας, έκαναν περήφανους τους δασκάλους τους με την άψογη συμπεριφορά τους, τις ικανότητες επικοινωνίας και την επιμέλεια που έδειξαν.

Εκτός όμως από το καθαρά εκπαιδευτικό κομμάτι, τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και κάποιες ακόμη κοντινές πόλεις, όπως για παράδειγμα την Σιγκισοάρα, μια τυπική μεσαιωνική πόλη, με υπέροχα κτίρια και αρχιτεκτονική, να συνομιλήσουν με τους ντόπιους, να πλησιάσουν περισσότερο την τοπική νοοτροπία και να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής τους, ο οποίος παραμένει ακόμη άρρηκτα δεμένος με την παράδοση.

Φυσικά το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Δημαρχείο και συνάντηση με τον Δήμαρχο, καθώς και με στελέχη της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών αντηλλάγησαν δώρα και διαφημιστικά φυλλάδια της πόλης μας που παρείχε ο Δήμος Καρπενησίου.

Θα ανταποδώσουν τη φιλοξενία

Μιλώντας στα «Ευρυτανικά Νέα», ο συντονιστής του προγράμματος και Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων του νομού, Διον. Παρούτσας, δήλωσε:

"Έχοντας επιστρέψει από το επιτυχημένο αυτό ταξίδι, και έχοντας ολοκληρώσει μέχρι κεραίας κάθε προβλεπόμενο στόχο, δεν μένει τίποτε άλλο από το να αρχίσουμε να οργανώνουμε την επόμενη επίσκεψη η οποία πρόκειται να γίνει τέλη Μαΐου στο Καρπενήσι. Η απίστευτη φιλοξενία που μας παρείχαν οι Ρουμάνοι, η ζεστασιά με την οποία υποδέχθηκαν τους μαθητές μας και ο τρόπος με τον οποίο μας άνοιξαν τα σπίτια τους ήταν πράγματι υποδειγματικός και έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη. Παρά ταύτα είμαι σίγουρος ότι θα ανταποδώσουμε τη φιλοξενία όπως ακριβώς πρέπει.

Το πρόγραμμα το έχει αγκαλιάσει με μεγάλη θέρμη ολόκληρος ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου καθώς και ο σύλλογος Γονέων στον οποίο προσβλέπουμε για κάθε βοήθεια, αφού στις υποχρεώσεις μας είναι και η φιλοξενία των μικρών μαθητών που θα έρθουν, σε σπίτια συμμαθητών τους από την πόλη μας. Θα ήθελα από τη θέση αυτή να συγχαρώ για μια ακόμη φορά τόσο τον κ. Αντωνίου για τη συμμετοχή του σχολείου του, όσο και όλους τους συναδέλφους που δεν φείδονται κόπων για την πετυχημένη του υλοποίηση.

3o-dimotiko-romania3

Ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου Δημ. Αντωνίου και ο δήμαρχος της Όκνα, Γκεόργκι Πρεντέσκου, κατά την ανταλλαγή των εθιμοτυπικών δώρων

Στα πλαίσια των υποχρεώσεών μας είναι και η διεξαγωγή ενός επιστημονικού συνεδρίου στο οποίο θα κληθούν να συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί από ολόκληρη τη Ελλάδα, έτσι ώστε η διάχυση των αποτελεσμάτων να είναι περισσότερο έντονη και αποτελεσματική.

Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια παραμένει η πραγματοποίηση και άλλων τέτοιων δράσεων, οι οποίες θα απευθύνονται και σε άλλα σχολεία και ελπίζω ότι από το επόμενο σχολικό έτος θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω την ένταξη και κάποιων νηπιαγωγείων, καθώς σ' αυτή τη φάση βρισκόμαστε στη σύνταξη των σχετικών αιτήσεων».

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Δημοτικού, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με το σχολείο μέσω της προέδρου του κ. Ελένης Τσιαμάκη αλλά και άλλων μελών του Δ.Σ. έτσι ώστε μέχρι τις 21 Μαΐου να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή τόσο των ξένων εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών τους.