Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019

ev media-logo

Ξεχωριστή εμπειρία για 5 Αγραφιωτόπουλα, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Erasmus+ που έγινε στην Αθήνα

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 16 Ιανουαρίου 2017 το χρηματοδοτούμενο από το Erasmus+ πρόγραμμα με τίτλο «Trip to Tolerance», στο οποίο ως εταίρος είχε συμμετοχή και ο δήμος Αγράφων, με αποστολή πενταμελούς ομάδας νέων -4 κορίτσια και ένα αγόρι ηλικίας από 18 έως 23 ετών.

erasmus-agrafa1

Συνολικά 58 νέοι άνθρωποι από 6 διαφορετικές χώρες πήραν μέρος στο εν λόγω Πρόγραμμα: οι συμμετέχοντες κατέφθασαν από Λετονία, Ιταλία, Βέλγιο, Τουρκία, ΠΓΔΜ, ενώ από την Ελλάδα από τις περιοχές των Δήμων Αγράφων, Λέρου και Καρπάθου.

 

 

Ο σκοπός και οι δράσεις

Ο σκοπός του Προγράμματος ήταν η προώθηση των αξιών πάνω στις οποίες έχει δομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το σκοπό αυτό οι συμμετέχοντες μέσω του Προγράμματος προκειμένου να κατανοήσουν τις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και αξίες, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων και στο κτήριο του Κοινοβουλίου, όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις εμβληματικές προσωπικότητες της Ελληνικής Πολιτικής Σκηνής αλλά και για το καθεστώς της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος συμμετείχαν σε δραστηριότητες εξοικείωσης και δόμησης ομαδικού πνεύματος, σε παιχνίδι της Προσομοίωσης της υποεπιτροπής DROI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε διαδραστικές εργασίες, στο Εργαστήριο Διαπολιτισμικών Δραστηριοτήτων και Παραγωγής Βίντεο με την εφαρμογή λογισμικού κινούμενων σχεδίων. Απόγειο των δραστηριοτήτων αποτέλεσε η Διαπολιτισμική Βραδιά, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες τον πολιτισμό τους, παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορούς.

erasmus-agrafa2

Κοινός παρονομαστής τέτοιου είδους προγραμμάτων του Erasmus+ αποτελεί το γεγονός ότι οι νέοι δημιουργούν δεσμούς φιλίας, μαθαίνουν νέες κουλτούρες, ιδέες και αξίες, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα κοινωνικοποίησης μεταξύ νέων ανθρώπων με στόχο τη μελλοντική συνεργασία.

 

Το Πρόγραμμα ανταλλαγής δομήθηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους συνεργάτες Sistema un G Latvija, VoteWatch Europe, Cooperazione Paesi Emergenti, European Movement in the FYROM, International Youth Activities Center Association, καθώς και με τους Δήμου Αγράφων, Καρπάθου και Λέρου, ενώ το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων ήταν ο Επικεφαλής Οργανισμός της διοργάνωσης.