Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Νέα επιστολή του «Συλλόγου Πολιτών Καρπενησίου» προς τον Μητροπολίτη κ. Γεώργιο, για τον ήχο από τις καμπάνες - Ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημά τους

Ιδιαίτερα έντονη παρουσία παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό ο Σύλλογος Πολιτών Καρπενησίου, μια ομάδα ανθρώπων που έχουν επιλέξει να κρατήσουν κρυφή την ταυτότητά τους. Με νέα επιστολή τους απαντούν στον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο σχετικά με το ζήτημα της ηχορύπανσης από τις καμπάνες στο Καρπενήσι, εμμένοντας στο «χρόνια αίτημά» τους.

kampanarioa-g-triada12

ΠΡΟΣ

Τον Μητροπολίτη

Καρπενησίου

Σε απάντηση της επιστολής σας, στο αίτημά μας για τη μείωση της ηχορύπανσης από τις καμπάνες των ναών της πόλης του Καρπενησίου, θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς που σας απασχόλησε το σχετικό θέμα, παρότι αναγνωρίζουμε πως ο τρόπος δημοσιοποίησής του δεν ήταν ο πλέον αρμόδιος, αλλά ο προτιμότερος για μια περιοχή που, ακούσια η εκούσια, επικρατεί το χριστιανικό δόγμα κάνοντάς σας όμως, παράλληλα γνωστό ότι, σε μια δημοκρατική και ανεξίθρησκη κοινωνία του 2016, οι σχετικές συμπεριφορές μάλλον τριτοκοσμικές χώρες τύπου θεοκρατίας Ιράν θυμίζουν, από την στιγμή που επιβάλλεται σε μια κοινωνία ένα δόγμα με το ζόρι, μάρτυράς μας η ιστορία, καθώς και οι πρακτικές αυτού, διαφωνώντας ριζικά μαζί σας, ότι υπήρξαμε αμιγής θρησκευτικά χώρα, αφού το χριστιανικό δόγμα μας επιβλήθηκε αναγκαστικά, αλλοτριώνοντας τον ελληνισμό με τον εβραϊσμό, αλλά ούτε υπήρξαμε ποτέ και φυλετικά αμιγής χώρα, αλλά κράμα διάφορων λαών και εθνοτήτων, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα σήμερα τι ακριβώς είμαστε από εθνικής πλευράς, αλλά να αναπαυόμαστε στην ένδοξη μνήμη των αρχαίων Ελλήνων, υποτίθεται προγόνων μας. Επομένως, μια κοινωνία που δομείται με μύθους και ψέματα δεν μπορεί ποτέ να αποδομηθεί, διότι δεν έχει καν δομηθεί, σύμφωνα με τη λογική που εσείς ο ίδιος επικαλείστε στην απάντησή σας, ή τουλάχιστον η δόμηση της είναι σαθρή και από ώρα σε ώρα θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, επομένως η σίγαση του ήχου των καμπάνων στα νόμιμα προβλεπόμενα όρια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αποδόμηση της χριστιανοσύνης σε τοπικό επίπεδο, επομένως δεν πρέπει να ανησυχείτε γι’ αυτό.

Όπως γράφετε, μπορεί οι χριστιανικές καμπάνες να ανήγγειλαν τις επιτυχίες του Ελληνικού Στρατού στη Β. Ήπειρο, αλλά μην ξεχνάτε επίσης, ότι ήταν εκείνες που ανήγγειλαν το «Ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει», που ψέλνατε μετά την άλωση της Πόλης και ότι, σήμερα οι καμπάνες δεν αποτελούν το μόνο μέσο έκφρασης χαράς και πόνου, όπως διατείνεστε, όταν η τεχνολογία έχει εφεύρει πολλά υποκατάστατα αυτών, το μόνο που χρησιμεύουν είναι για την αναγγελία θανάτων, ούτε και μπορείτε να συγκρίνετε την ηχορύπανση των καμπάνων με την ηχορύπανση που υποστήκατε ως στρατιώτης ή την ηχορύπανση του μουεζίνη σε μια μειοψηφική θρησκευτική κοινότητα στην Ελλάδα, που αριθμεί λιγότερους από 200.000 πολίτες με την απαράδεκτη τακτική τόσων και τόσων καμπάνων ναών και ναϊδρίων, αλλά και των μεγαφώνων αυτών, από τα οποία αναμεταδίδετε κάθε λειτουργία του χριστιανικού δόγματος, κατά παράβαση επίσης των σχετικών διατάξεων.

Οι μετρήσεις της ηχορύπανσης υπάρχουν, καθώς και η απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη και μπορούν να βρεθούν στην διάθεσή σας, άλλωστε και ο ίδιος παραδέχεστε ότι σας ενοχλεί ο χτύπος των καμπάνων, πόσο μάλλον τότε εμάς, που προέρχονται από ηλεκτρονικούς μηχανισμούς, αλλά και η σύγκριση σας με την ηλεκτρονική μουσική είναι άτοπη, εφόσον δεν είμαστε όλοι θιασώτες αυτού του τύπου της μουσικής.

Τέλος, ναι, συμφωνούμε μαζί σας, ότι οι καμπάνες ήταν στοιχείο του επιβληθέντος στην Χώρα μας θρησκευτικού πολιτιστικού περιβάλλοντος, αλλά ποιες καμπάνες, οι παλιές ωραίες καμπάνες με το γλυκό ήχο, που είχαμε στα χωριά μας, και όχι αυτές οι απαράδεκτες ηλεκτροκίνητες μετατόνων ντεσιμπέλ, ικανές να σε ξεκουφάνουν.

Σήμερα, όμως η εποχή έχει αλλάξει, οι ανάγκες οι κοινωνικές έχουν αλλάξει και καλόν θα ήταν και η εκκλησία να αρχίζει να αλλάζει εγκαταλείποντας τον μεσαιωνισμό και το παπικό της αλάθητο.

Σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε και πάλι και ευελπιστούμε να ικανοποιηθεί το χρόνιο αίτημα μας αβασάνιστα και για σας, αλλά και για μας.

 

Σύλλογος

Πολιτών Καρπενησίου