Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ζητούν ισόρροπη ανάπτυξη: Ευκαιρία για τα Άγραφα, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Επιστολή με ενημέρωση και προτάσεις ενόψει της επίσκεψης του Περιφερειάρχη στη Δυτική Ευρυτανία, έστειλε η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας. Η επιστολή απευθύνεται στον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη.

agrafa-xwrio1

Κύριε Περιφερειάρχα,

είναι γνωστό ότι η Δυτική Ευρυτανία είναι η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας. Εδώ και δεκαετίες στερείται κάθε αναπτυξιακού έργου, τη στιγμή που οι κρατικές δομές είναι ανύπαρκτες και έχει το γηραιότερο πληθυσμό. Πέρα από το Μέγδοβα ποταμό η πολιτεία ή δεν ασχολήθηκε ποτέ ή δεν έπραξε όσα έπραξε για την υπόλοιπη Ευρυτανία. Για να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη της Ευρυτανίας, πρέπει έστω και τώρα, το βάρος να δοθεί στον Δήμο Αγράφων που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα.

Επειδή η επίσκεψή σας στη Δυτική Ευρυτανία, εκτός από τιμητική για την περιοχή μας, πρέπει ταυτόχρονα να είναι και ουσιαστική, σας θέτουμε υπόψιν βασικές προτεραιότητες για την περιοχή και σας υποβάλλουμε προτάσεις που ευελπιστούμε ότι θα δώσουν λύση στα χρονίζοντα προβλήματα. Συγκεκριμένα:

Α. Αξιοποίηση της λίμνης και των ποταμιών της περιοχής

Σε σχέση με την αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών και ποταμιών της Δυτικής Ευρυτανίας επικρατεί πλήρης στασιμότητα και ελλιπής ενημέρωση. Παρήλθαν ήδη πέντε χρόνια από την ολοκλήρωση της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τη ΔΕΗ και μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκε καν η μελέτη ούτε αναπτύχθηκε κάποια πρωτοβουλία. Συνεπώς,  εύλογα δημιουργούνται τα πιο κάτω ερωτήματα, που ζητούν συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις:

-Η μελέτη πού κόστισε 336.712 ευρώ καλύπτει τα συμφέροντα της Ευρυτανίας και αν ναι, γιατί δεν αξιοποιείται;

- Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η μελέτη δίνει μεγαλύτερη βάση σε ανάπτυξη δομών της Αιτωλοακαρνανίας;

-Ποιες ήταν οι προτάσεις των ευρυτανικών φορέων κατά τη σύνταξη της μελέτης;

- Ποια έργα έχουν ενταχθεί για την Ευρυτανία, τι έχει υλοποιηθεί  μέχρι τώρα, τι σχεδιασμός και τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει;

- Ανταποδοτικά θα μπορούσε να διεκδικηθεί από τη ΔΕΗ μειωμένο τιμολόγιο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη περιοχή και στα σπίτια των ηλικιωμένων που δύσκολα πλέον τα βγάζουν πέρα;

-Εξετάζεται και, εάν ναι, από ποιους, η σύσταση φορέα που θα διαχειρίζεται τη λίμνη και τα πολλά ποτάμια της Ευρυτανίας;

-Έχει διερευνηθεί η δυνατότητα συμπράξεων για την αξιοποίηση της λίμνης;

Β. Τουριστική Προβολή

Μέχρι σήμερα η προβολή της Δυτικής Ευρυτανίας είναι παντελώς ανύπαρκτη, κάτι που ευτυχώς δεν ισχύει για τον άλλον Δήμο της Ευρυτανίας. Ο Σύλλογός μας έχει προτείνει να εκπονηθεί  ολοκληρωμένο σχέδιο, να γίνουν  οι πιο κάτω άμεσες παρεμβάσεις  που θα δώσουν λύσεις και που δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Ειδικότερα:

- Δημιουργία γενικού και ειδικού τουριστικού οδηγού - εντύπου - φακέλου του Δήμου Αγράφων με έμφαση στις τουριστικές διαδρομές μεταξύ των γεωγραφικών διαμερισμάτων του Δήμου, όπου θα γίνεται ειδική μνεία και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής.

-Έκδοση τουριστικού χάρτη, που θα εστιάζει σε σημεία τουριστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος και θα προσφέρεται και σε ηλεκτρονική μορφή.

-Δημιουργία περιπατητικού χάρτη για περιοχές εντός των οικισμών  ή σε σημεία γεωφυσικού ενδιαφέροντος.

-Συμμετοχή σε εκθέσεις για τον τουρισμό  που γίνονται πανελλαδικά με προτεραιότητα στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και όλης της περιφέρειας Ηπείρου .

- Καταχωρήσεις ή αφιερώματα για τον Δήμο σε έντυπα ή ΜΜΕ ευρείας κυκλοφορίας.

-Ενίσχυση τοπικών εκδηλώσεων προώθησης  προϊόντων (μέλι, τσίπουρο, τυροκομικά  κ.ά.).

-Δημιουργία προωθητικού βίντεο για το σύνολο της Δυτικής Ευρυτανίας ώστε να αναδειχτούν όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος .

-Εκπόνηση ειδικού προγράμματος για το θρησκευτικό τουρισμό με κέντρο το μοναστήρι της Τατάρνας.

- Μέσω ταχύρρυθμων σεμιναρίων ενημέρωση και εκπαίδευση  όλων των επαγγελματιών, υπαλλήλων του Δήμου και φορέων που έχουν άμεση σχέση με το τουριστικό προϊόν.

- Βελτιστοποίηση της οδικής σήμανσης στην ευρύτερη περιοχή.

Γ. Υποδομές

Η ανάγκη  βελτίωσης - ολοκλήρωσης των δρόμων επικοινωνίας της Δυτικής Ευρυτανίας με τους συνορεύοντες Νομούς είναι επιβεβλημένη. Ενώ είμαστε στο κέντρο της Ελλάδας, είμαστε αποκλεισμένοι.

Δ. Υγεία 

Α. Μέχρι να διοριστούν μόνιμα ιατροί στα χωριά μας, ζητάμε να αξιοποιηθεί άμεσα ο νόμος 4058/2012 (ΦΕΚ 63/Α/12), που δίνει την δυνατότητα σύμβασης με ιδιώτες ιατρούς, όταν υπάρχει -όπως στη περίπτωσή μας- θέμα δημόσιας υγείας Ήδη, έχει γίνει χρήση του νόμου  σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Β. Πρόταση για ανάπτυξη ΕΚΑΒ. Να αξιοποιηθεί η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ν.4368/2016) και η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ, που δίνει τη δυνατότητα σε έκτακτες περιπτώσεις οι πυροσβέστες μετά από ταχύρρυθμη εκπαίδευση να μπορούν να οδηγούν ασθενοφόρα. Προτείναμε να συσταθεί παράρτημα ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία,  που θα στελεχωθεί από τους υπηρετούντες οδηγούς των Κέντρων Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και Χαλκιοπούλου. Eπικουρικά, και μέχρι να διοριστεί μόνιμο προσωπικό,  να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι μόνιμοι ή εποχικοί πυροσβέστες μετά από ταχύρρυθμη εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο, οι κάτοικοι θα νιώσουν πιο ασφαλείς, θα σωθούν ανθρώπινες ζωές και το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί ελάχιστα οικονομικά.

Γ. Η κατασκευή ελικοδρομίου για τις επείγουσες αεροδιακομιδές που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια με επίσκεψη της πολιτικής αεροπορίας, να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς. Έχουμε το ρεκόρ της πιο χρονοβόρας διακομιδής πανελλαδικά (πάνω από 6 ώρες).

Δ. Η Περιφέρεια Στερεάς οφείλει να εξετάσει την υλοποίηση ενός προγράμματος τοποθέτησης φορητών εξωτερικών απινιδωτών, ξεκινώντας από την πιο υποβαθμισμένη περιοχή της χώρας σε θέματα υγείας, τη Δυτική Ευρυτανία. Προτείνουμε να τοποθετηθούν φορητοί εξωτερικοί απινιδωτές σε όλα τα Περιφερειακά ιατρεία του Δήμου Αγράφων και στα χωριά που έχουν πολλούς κατοίκους και είναι απομακρυσμένα, όπως η Δαφνούλα, Κέδρα κ.λ.π. Για την χρήση των απινιδωτών να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν εθελοντές.

Ε. ΦΠΑ στα Άγραφα

Η κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι εξετάζει το θέμα  επιστροφής ΦΠΑ στα νησιά. Προτείνουμε να διεκδικηθεί κάτι αντίστοιχο για τον φτωχότερο Δήμο της Ελλάδας.

ΣΤ. Εκπαίδευση

Προτείνουμε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να εξετάσει την δυνατότητα της φροντιστηριακής εκπαίδευσης των μαθητών μέσω του διαδικτύου από πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς φορείς. Ίντερνετ σε όλους τους μαθητές και διαδικτυακό φροντιστήριο με έξοδα της Περιφέρειας. Οι μαθητές των σχολείων μας δίνουν άνισο αγώνα, χωρίς βοήθεια. Τα στατιστικά στοιχεία εισαγωγής στις ανώτατες σχολές είναι αδιάψευστος μάρτυρας.