Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Π.Ε Ευρυτανίας: 350.000 ευρώ για τον Ι.Ν. του Σωτήρος. Α. Τασιός: «Το έργο δημοπρατείται τον Νοέμβριο»

Με 350.000 ευρώ, δημοπρατείται τον Νοέμβριο το έργο για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ανατολική Φραγκίστα· έργο απαραίτητο για τη διάσωση του μνημείου της Χριστιανοσύνης που κινδυνεύει με κατάρρευση.

 sotira-ekklisia1

Πρώτα τα "Ευρυτανικά Νέα" με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους το 2007, είχαν επισημάνει τον κίνδυνο να καταρρεύσει ένα σημαντικό μνημείο της Χριστιανοσύνης από την απαράδεκτη έλλειψη ενδιαφέροντος και την εγκατάλειψη των τοπικών αρχών.

Η ανάδειξη του θέματος, επίσπευσε τις διαδικασίες, για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού αλλά και τη διάσωση των εσωτερικών τοιχογραφιών που είχαν καταστραφεί από τη διάβρωση εξαιτίας της ροής υδάτων στον ναό.

Ωστόσο, μετά από τόσα χρόνια, οι προσπάθειες, τόσο της τότε νομαρχιακής αρχής, -το έργο είχε ενταχθεί αρχικά στο πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ"- όσο και της Π.Ε. Ευρυτανίας, έχουν αίσιο τέλος όπως ικανοποιημένος δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

"Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην 28η Τακτική συνεδρίαση, για την Π.Ε. Ευρυτανίας, ενέκρινε  με απόφασή της τους όρους δημοπράτησης του έργου "Συντήρηση - Αποκατάσταση Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος" Π.Ε. Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ και με εκτιμώμενη ημερομηνία δημοπράτησης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου 2015.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Φραγκίστας. Ενός μνημείου που, τόσο για τον αρχιτεκτονικό του τύπο όσο και για την ιστορική του σημασία, καθώς και το γεωμορφολογικό του πλαίσιο, αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής.

Στόχος του έργου είναι τόσο η αντιμετώπιση των παθολογιών του κτηρίου ώστε να διασωθεί και να καταστεί δυνατή χωρίς αντιξοότητες η χρήση του, όσο και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με τεχνοτροπία αντάξια του Ναού, ώστε να αναδειχθεί το μνημείο. Η Περιφερειακή Αρχή παρά τις δυσκολίες και την έλλειψη χρηματοδοτήσεων  στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μένει πιστή στο πρόγραμμά της και προχωράει στην υλοποίηση σημαντικών έργων για την Ευρυτανία", αναφέρεται στην ανακοίνωση.