Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Γιορτάζει η Παναγίας Στάνας των Αγράφων. Διήμερο θρησκευτικών εκδηλώσεων, με υποδοχή ιερών λειψάνων, περιφορά Εικόνας κα

Ανάμεσα στα χωριά Επινιανά και Αγραφα, στο σπήλαιο ενός βράχου, είναι κτισμένο το καθολικό της μονής της Παναγίας της Στάνας των Αγράφων. Η εκκλησία είναι σχήματος σταυρικού με τρούλο, με μικρό αλλά εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο. Οι εικόνες του τέμπλου όπως και αυτές του ναού είναι έργα ντόπιων αγιογράφων της Βυζαντινής Σχολής των Αγράφων (Θεοφάνους, Διονυσίου κ.ά.). Η εκκλησία γιορτάζει στις 7 και τις 8 Σεπτεμβρίου.

panagia-stanas1

Σε σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση του Ι.Ν Ευρυτάνων Αγίων της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, αναφέρονται τα εξής σχετικά με το πρόγραμμα εορτασμού:

«Ό Εφημέριος του Ενοριακού ιερού Ναού των Ευρυτάνων Αγίων Καρπενησίου π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος ως και οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Καρπενησίων - Εύρυτάνων π. Νικόλαος Σταμούλης και Αγράφων π. Σωτήριος Σαλαμάρας, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, προσκαλούν τους φιλέορτους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως μας την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015  καί ώρα 7 το απόγευμα στην Ιερά Μονή Στάνας Αγράφων στην υποδοχη του ιερού Λειψάνου του άγιου Ιωάννου του εξ Αγράφων - Μαράθου (Κληματάκι) Ευρυτανίας. Θα ακολουθήση Προσκύνησις του Ιερού Λειψάνου του Αγίου καί Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας προς τιμήν  καί  μνήμην  του  Γενεσίου  της  Παναγίας  μας.

Τον πανηγυρικόν λόγον της εορτής θα εκφώνηση ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής του Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης π. Βησσαρίων.

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015 θα τελεστεί θεία Λειτουργία στην Ι. Μ. Παναγίας Στάνας. θα ακολουθήσει περιφορά της Εικόνας & Θρησκευτική Πανήγυρις στο χώρο της Ι. Μονής».

(φωτο: http://petrilia.blogspot.gr)