Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Φόρος τιμής στον Στέφανο Γρανίτσα. Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά του, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του

Την περασμένη Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στη Γρανίτσα, στην Πλατεία ιερέως Σπυρ. Μανωλίδη μια όμορφη και ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το θάνατο του λογοτέχνη, δημοσιογράφου και πολιτικού Στέφανου Γρανίτσα. Συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Αγράφων, η Πανευρυτανική Ένωση, η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών και ο Σύλλογος Απεραντίων.

granitsa-100-xronia-ekdilosi1

Εξήραν το έργο και την προσωπικότητά του

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση από τον Γρανιτσιώτη ιερέα π. Κωνσταντίνο Σκόνδρα και την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Στέφανου Γρανίτσα από τον δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή, το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Δ/ντης Θεσσαλίας της Εθνικής Τραπέζης κ. Χαρίλαος Γρανίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική και εθνική προσφορά του Στεφ. Γρανίτσα.

«Με απλό, μεστό και απόλυτα πειστικό λόγο ανέλυσε τα επιτεύγματα του Στέφανου Γρανίτσα τόσο στη δημοσιογραφία και στην πολιτική όσο και κατά τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 στους οποίους αυτοβούλως έτρεξε στα βουνά της Ηπείρου και ίδρυσε αντάρτικο σώμα και πολέμησε με ηρωισμό και αυταπάρνηση τον εχθρό», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Ηλία Λιάσκου, ο οποίος, με θέμα την πνευματική προσφορά του Στέφανου Γρανίτσα, αναφέρθηκε στα γνωστά και άγνωστα κείμενα και μάλιστα πολλά από αυτά τα ανέλυσε με τον δικό του απλό λογοτεχνικό τρόπο. Ενδιαμέσως υπήρξαν απαγγελίες χαρακτηριστικών ποιημάτων του Στέφανου Γρανίτσα, από τον Γρανιτσιώτη ηθοποιό Δημήτρη Κωνσταντίνου. Στη θέση του παρουσιαστή της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών κ. Γιώργος Μουρτζιάπης.

granitsa-100-xronia-2

«Έκπληξη και τιμή», αναφέρει η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών, «…αποτέλεσε η παρουσία του πρέσβη της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Σκουρόφ ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα και πρόσφερε σε ένδειξη αγάπης και προσωπικής ικανοποίησης στον ιερέα του χωριού μια παλαιά εικόνα του Αγίου Λουκά. Ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής ανταπέδωσε την προσφορά αυτή με έναν τόμο με τα «ΑΠΑΝΤΑ» του Στέφανου Γρανίτσα». «Αξίζει να αναφέρουμε», προσθέτουν, «την ξεχωριστή παρουσία του Γιώργου Κων. Λάγαρη ο οποίος διέθεσε 50 τόμους από τα «ΑΠΑΝΤΑ» του Στέφανου Γρανίτσα προκειμένου να διανεμηθούν σε σχολεία της περιοχής». Η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

«Κατά κοινή ομολογία η όλη εκδήλωση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με κέφι, χορούς και τραγούδια, κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη και ικανοποίησε όλους τους παρισταμένους», καταλήγουν.

granitsa-100-xronia-4

granitsa-100-xronia-3