Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Τιμούν τον Στέφανο Γρανίτσα, 100 χρόνια από τον θάνατό του. Εκδήλωση σήμερα στη γενέτειρά του

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Στέφανου Γρανίτσα (1880-1915), ο δήμος Αγράφων, η Πανευρυτανική Ένωση, ο Σύλλογος Απεραντίων και η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών, διοργανώνουν την Πέμπτη 13 Αυγούστου, εκδήλωση προς τιμήν του λογοτέχνη, δημοσιογράφου και πολιτικού, στη γενέτειρά του, το χωριό της Γρανίτσας.

granitsas-stefanos

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η τιμητική εκδήλωση θα αρχίσει στις 7.00 το απόγευμα, με ομιλητές τους κ.κ Χαρίλαο Γρανίτσα και Ηλία Λιάσκο, ενώ κατόπιν θα ακολουθήσει γλέντι με ντόπιους μεζέδες και ζωντανή ορχήστρα.

Ποιος ήταν ο Στ. Γρανίτσας

Γεννήθηκε στη Γρανίτσα το 1880 και πέθανε το 1915 στην Αθήνα, νέος ήδη βουλευτής του Βενιζέλου. Κατέβηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά, αλλά τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία και η πολιτική. Σε ηλικία 24 χρόνων δουλεύει στην εφημερίδα “Ο Χρόνος”, στα 1905 γίνεται υποδιευθυντής και μ’ αυτή του την ιδιότητα κατεβαίνει στην Κρήτη και γνωρίζεται με τον Βενιζέλο. Αυτή η γνωριμία του προσδιόρισε αποφασιστικά την παραπέρα πολιτική του πορεία και την προοδευτική του φιλελεύθερη ιδεολογία.

Λογοτέχνης και δημοσιογράφος, διακρίθηκε ιδιαίτερα για τα πνευματώδη χρονογραφήματά του που δημοσιεύτηκαν στο “Χρόνο” και στην “Πατρίδα”. Το έργο του ιστορικό, λαογραφικό, λογοτεχνικό, κοινωνιολογικό και θεατρικό. Οι λαογραφικές παραδόσεις, ήταν το κύριο υλικό που χρησιμοποίησε για να δείξει το αφηγηματικό του ταλέντο, μέσα από υπέροχα πεζογραφήματα (το μοναδικό μεταθανάτια τυπωμένο βιβλίο του τα “Άγρια και τα ήμερα του Βουνού και του Λόγγου”, κυκλοφόρησε το ‘22 με φροντίδα και πρόλογο του φίλου του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Είναι δροσερές σελίδες ζωολογίας και λαογραφίας, μοναδικές στο είδος τους, που αρχικά είχαν δημοσιευτεί στην “Εστία”. Διάχυτα σκορπισμένα σ’ αυτές η απλότητα, η ζωντάνια, η επιστήμη, το προσωπικό ύφος, η σάτιρα και τα πλούσια λαογραφικά στοιχεία, μαζί με μιαν αξιοθαύμαστη λεπτομερειακή παρατηρητικότητα). Το 1911 είχε εκλεγεί βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στη Β΄ Εθνοσυνέλευση, σαν πληρεξούσιος της επαρχίας του με και δημοσίευσε αξιόλογες μελέτες για πλουτοπαραγωγικά θέματα (πηγή: granitsa.gr).