Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ για τους δημότες Αγράφων που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Με το βλέμμα στραμμένο στις καταστροφές που άφησε πίσω της η έντονη κακοκαιρία που έπληξε ολόκληρο τον νομό Ευρυτανίας στα τέλη του Ιανουαρίου, η δημοτική αρχή των Αγράφων επιζητά λύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τόσο οι περιουσίες των δημοτών, όσο και του ίδιου του δήμου.

agrafa-dromos-epese1

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: Από τις ζημιές, στο οδικό δίκτυο των Αγράφων, που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον νομό μας

Εξάλλου, ο δήμος έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς χωριά έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο, ενώ μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου καταστράφηκε, αφήνοντας έτσι στην απομόνωση αρκετούς Αγραφιώτες. Άλλωστε, για τον λόγο αυτό εστάλη από την Αθήνα ιατροφαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα και γιατρός με Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού («Ευρυτανικά Νέα» αρ. φυλ. 637/4-2-2015).

Επιτροπή καταγραφής ζημιών

Ο δήμος Αγράφων βρίσκεται πλέον σε διαδικασία καταγραφής ζημιών σε οικίες και οικοσκευές. Το έργο αποτίμησης των καταστροφών έχει αναλάβει ειδική τριμελής επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με σκοπό την «καταγραφή των ζημιών από τα έντονα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα της 31ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου 2015, κατόπιν των σχετικών αιτήσεων των πληγέντων κατοίκων», όπως αναφέρεται και στην σχετική απόφαση.

Την επιτροπή αποτελούν: ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Λάππας (Π.Ε. Πολιτικός Μηχανικός) με αναπληρώτρια την Αικατερίνη Καρακώστα (Τ.Ε. Πολιτικών Μηχανικών) και τα μέλη Γεώργιος Αντίνου (Π.Ε. Πολιτικών Μηχανικών) με αναπληρωτή τον Νικόλαο Τάκη (Π.Ε. Διοικητικού) και Μαρία Δεληπούλιου (Π.Ε. Πολιτικών Μηχανικών) με αναπληρώτρια την Ουρανία Παπαροϊδάμη (Τ.Ε. Γεωπονίας).

Οι ενέργειες του δήμου

Εντωμεταξύ, μετά το πέρας της κακοκαιρίας και την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την περιοχή επισκέφθηκε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο -με μια σύντομη εκτίμηση της κατάστασης- τόνισε πως ο δήμος πρέπει να χαρακτηριστεί «υδρόπληκτος».

Έτσι, η δημοτική αρχή ζήτησε με σχετικό έγγραφο οικονομική ενίσχυση, καθώς όπως σημείωσε και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής «έγιναν τεράστιες ζημιές σε όλη την επικράτεια του δήμου, τόσο σε ιδιοκτησίες, δηλαδή σπίτια, στάβλους, αποθήκες, κτήματα, όσο και σε υποδομές του δήμου, δηλαδή δρόμους, υδραγωγεία, αποχετεύσεις, πλατείες κ.λπ».

 Ελάφρυνση πληγέντων από φόρους

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Φεβρουαρίου, ομόφωνα αποφασίστηκε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη του 2015 όλοι όσοι επλήγησαν από την κακοκαιρία, σύμφωνα βέβαια με την καταγραφή των αρμοδίων επιτροπών, ενώ έπειτα από σχετική εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου προς το Υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται απάντηση για την απαλλαγή των πληγέντων και από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).