Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Δύσκολες στιγμές στα Άγραφα - Δόθηκε προσωρινή πρόσβαση - Δεν κινδυνεύουν κάτοικοι - Η τελευταία ενημέρωση

Τα Άγραφα μετρούν τις δεκάδες πληγές που άνοιξε η κακοκαιρία στο οδικό δίκτυο, εγκαταστάσεις, περιουσίες. Τα αδιάκοπα κατολισθητικά φαινόμενα και οι καθιζήσεις δρόμων έχουν κόψει στη μέση τον δήμο, με χωριά και κατοίκους να παραμένουν αποκλεισμένοι.

barbariada-kommenos-dromos1

Βιβλική η καταστροφή στα Άγραφα. Η φωτογραφία από τον καινούριο δρόμο στη Βαρβαριάδα, που κόπηκε στη μέση από τα ορμητικά νερά του Αγραφιώτη


Την ίδια στιγμή, μηχανήματα του δήμου εργάζονται ακατάπαυστα για τη διάνοιξη του οδικού δικτύου που έχει υποστεί πρωτοφανή καταστροφή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των «Ευρυτανικών Νέων», το κεντρικό οδικό δίκτυο του δ. Αγράφων δεν πρόκειται να αποκατασταθεί σύντομα, θα απαιτηθεί χρόνος, υπομονή και σκληρή δουλειά, καθώς οι ζημιές είναι σχεδόν ανυπολόγιστες.

«Σε κάθε στροφή έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα… δώρο-έκπληξη» λένε με πικρία οι αρμόδιοι για τη διάνοιξη των δρόμων, αναφερόμενοι στις δεκάδες κατολισθήσεις και φαινόμενα καθίζησης που κλείνουν τους δρόμους.

Από Σύχνικο για Άγραφα

Προσωρινή λύση ανάγκης έχει δοθεί από τον δήμο για την πρόσβαση στο χωριό των Αγράφων. Πρόκειται για τον χωματόδρομο μέσω Συχνίκου, όπου οι οδηγοί -με δική τους ευθύνη και μόνο με όχημα 4x4- θα πρέπει να καλύψουν μια αρκετά μεγάλη διαδρομή, τούτη όμως τη στιγμή φαντάζει ως η μοναδική λύση.

Στο χωριό των Αγράφων όλοι οι κάτοικοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ έχει αποκατασταθεί η σταθερή τηλεφωνία και το ηλεκτρικό ρεύμα, όχι όμως και τα κινητά τηλέφωνα. Το χωριό επισκέφθηκε προσωπικά ο δήμαρχος κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής ώστε να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση.

Σημαντική και πολύτιμη, όπως λένε οι αρμόδιοι, ήταν η επέμβαση του ελικοπτέρου, που επιστρατεύτηκε για να μεταφέρει στους απομονωμένους κατοίκους είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα. Στο Aegean Hawkτου Πολεμικού Ναυτικού επιβιβάστηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Μιχόπουλος, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Π.Ε κ. Μπίκας και ο γιατρός κ. Παπανικολάου.

Εντελώς αποκλεισμένα τα βόρεια Άγραφα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα βορειότερα χωριά του δήμου.

Αποκομμένα και χωρίς οδική πρόσβαση παραμένουν το Τρίδεντρο (30 κάτοικοι), τα Βραγγιανά και το Τροβάτο. Σε αυτά τα χωριά επιχειρείται διάνοιξη μέσω Παλαιοκαρυάς και σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπευθύνων, είναι πιθανό μέχρι σήμερα το απόγευμα να έχει ανοίξει ο δρόμος. Με μπουλντόζα γίνεται η διάνοιξη του δρόμου προς τα Επινιανά, όπου διαμένουν 12 άνθρωποι· μέχρι το βράδυ δεν αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί.

Μηχανήματα από την Καρδίτσα

Στην τιτάνια προσπάθεια διαχείρισης των καταστροφών, ο δήμος Αγράφων έχει και συμμάχους. Ύστερα από επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού & του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων/νο Αγοραστό, μηχανήματα από τον ν. Καρδίτσης επιχειρούν διάνοιξη προς τα χωριά των Αγράφων. Χθες (4/2), όχημα από τον όμορο νομό έφθασε μέχρι τα Καμάρια, με τη διάνοιξη να σταματά ωστόσο λόγω ανεμοθύελλας. Συνεχίζεται όμως με γοργούς ρυθμούς από νωρίς σήμερα το πρωί.